Corina Ungureanu, marea noastră gimnastă, a adus la Ploiești un concept deosebit pentru bebeluși și părinții acestora: Baby Gym. Despre acest concept și despre gimnastică în general, marea campioană vorbește în VIDEO de la finalul textului.
Conceptul de Baby Gym este demult apărut în statele europene dezvoltate, și este un concept care are la bază dezvoltarea psiho-somatică a bebelușului.
„Programul dă posibilitatea mămicilor, tăticilor, bunicilor de a petrece timp cu copiii făcând mișcare într-un cadru sigur și supravegheat de un antrenor de gimnastică”, explică scopul programului Corina Ungureanu, antrenor de gimnatică la Clubul Petrolul Ploiești.
De aici, de la grupa de Baby Gym, în cadrul cluburilor, se va merge la grupa următoare, de 3 ani, apoi la cea de 4 ani, și tot așa… „De la 5 ani să mergem mai departe… Așa ne dorim să meagă acest program.”, spune Corina.
Baby Gym la Ploiești
În prezent, la Baby Gym în Ploiești sunt înscriși copii cu vârsta între 9 luni și 3 ani, iar media este de 1,8 ani. Cursurile se desfășoară deocamdată o singură dată pe săptămână. În grupă sunt înscriși 28 de copii. „Avem chiar listă de așteptare…”, povestește Corina Ungureanu care, înainte de a da drumul programului Baby Gym, nu știa exact dacă va prinde sau nu în Ploiești.
Baby Gym a presupus amenajarea unei săli cu saltele multe, obstacole, ba chiar și o mini-bârnă. Ar mai fi trebuit și o bară mică pentru copii dar aceasta încă nu există. Din această cauză, în ultimele 15 minute din ora de baby gym, se intră în sala mare de gimnastică. Acolo sunt aparate pe care și cei mici le pot folosi. „Aici le place la nebunie, pentru că avem și groapa cu bureți..”, spune Corina.
Baby Gym dezvoltă copiilor îndemânarea, curajul, cu alte cuvinte procesul lor de evoluție este mai rapid. Iar avantajele programului nu se opresc aici. Pe lângă cele resimțite de copii la nivel psiho-somatic, mai există și avantajul mamelor, care sunt scoase din rutina primilor doi ani de viață ai copilului. În plus, legătura între mamă și copil se sudează mai bine cu ajutorul acestor cursuri.
Copiii care se apropie de vârsta de 3 ani sunt puși cumva în așteptare. Aceștia vor avansa la grupa de vârstă 3-4 ani, care își va desfășura cursurile după amiaza. „Copii în club avem pentru programele pe care le desfășurăm”, concluzionează Corina.
La Clubul Petrolul Ploiești există, în ceea ce privește gimnastica artistică feminină, toate grupele, toate etapele, de la inițiere la performanță.
Baby Gym și implementarea ideii
Revenind la Baby Gym, acest proiect a fost dorit și gândit de Corina Ungureanu încă de când s-a întors din Marea Britanie. Acolo a lucrat timp de aproape patru ani de zile. „Înainte să revin în club ca antrenor, la sfârșitul anului 2014, la sala Tel George am avut acest program de Baby Gym inițial. L-am făcut acolo pe cont propriu și a funcționat…”, povestește Corina despre primul contact cu Baby Gym-ul la Ploiești.
Odată întoarsă ca antrenor al Clubului Petrolul Ploiești, timp de câțiva ani, s-a axat pe gimnastica deja consacrată: grupele de ințiere, avansat și performanță. Totuși, după ani de zile, s-a întors la ideea de Baby Gym.
Clubul Petrolul Ploiești a susținut de la bun început acest program și a pus totul la dispoziția antrenoarelor, sala și o parte din echipament. „Totul pleacă de la „gimnastica pentru toți”. Chiar și în performanță, tot de acolo pleacă. Baby-gym-ul se încadrează tot la gimnastica pentru toți…”, spune antrenoarea. „Pornind de la gimnastica pentru toți, trebuie să ne iasă acele mici-mici vârfulețe. Cu acelea noi să mergem mai departe către performanță”.
Împreună cu colega ei, Camelia Rădulescu, Corina Ungureanu a pus bazele programului Baby Gym la Ploiești, în cadrul Clubului Petrolul.
Susținute de club, de Fundația Comunitară Prahova, dar și financiar, de sponsori: MRS Residence, Grupul Observatorul Prahovean, Supermarket La Cocoș, Medlife – Spitalul Lotus, ROENGG Consulting, Proleasing Grup și Conacul Nucu, cele două antrenoare au acum posibilitatea de a pregăti fete la gimnastică încă de la cele mai fragede vârste.
Despre problemele din gimnastică dincolo de Baby Gym
O mare problemă a sportului de performanță la noi în țară este una pe care nimeni nu pare a o sesiza: programul. Multe din problemele întâmpinate în gimnastică, de exemplu, pleacă de la programul de școală. „În Marea Britanie nu există gimnastică dimineața, de exemplu. În Marea Britanie gimnastica se face de la ora 4…”, punctează Corina Ungureanu în ceea ce privește problema orarului de la școală.
La noi sunt școli unde se învață dimineață și școli unde se învață după-amiază. Și este o mare problemă acest lucru. Sunt fete (la gimnastică) în aceeași grupă de vârstă, care nu pot ajunge la același antrenament din cauza orarului. Și nu numai la gimnastică este această problemă. Greu este și în cazul sporturilor de echipă unde componenți ai aceleiași echipe învață unii dimineață, alții după-amiază. Nici aceștia nu au cum ajunge la același antrenament. „Este o problemă pe care nimeni nu pare a o ridica…”, spune campioana noastră.
Dacă ar fi învățat toate fetele dimineață, atunci toate antrenamentele ar fi putut fi ținute după-amiază și, în acest fel, ar fi fost mai mult timp pentru mai multe grupe de baby gym dimineața.
Bianca Dăniță de la Fundația Comunitară Prahova a fost cea care a creionat proiectul
„Bianca a venit, ne-a văzut în sală, a văzut ce facem…” și s-a aliniat părerii celor mai mulți, cunoscători sau mai puțin cunoscători: „noi avem niște condiții aici în sală, dar nu tocmai extraordinare pentru ceea ce ar trebui să prezinte cel mai medaliat sport din România”, povestește Corina Ungureanu.
De aici și până la o colaborare pentru deschiderea sălii de Baby Gym a mai fost doar un pas. Bianca a fost cea care a deschis ușile pentru implementarea acestui proiect.
În ceea ce privește finanțarea, Cercul de Donatori de la Fundația Comunitară Prahova a fost cel de la care s-au strâns banii pentru primele dotări ale sălii de Baby Gym.
Astfel, pe data de 16 februarie 2023, ușa sălii de Baby Gym s-a deschis la Ploiești, la Clubul Petrolul, „și este un proiect de care suntem foarte mândri…”, completează Corina.
Planurile de viitor pentru Corina Ungureanu
Marele regret al campioanei noastre este faptul că nu avem în prahova secție de gimnastică artistică masculină „…și sunt mulți părinți care ar vrea să-și înscrie băieții la gimnastică…”, spune ea.
Din păcate, cele mai apropiate secții de gimnastică masculină sunt, în prezent, la București și la Buzău.
Pentru a deschide secție de gimnastică masculină în Prahova ar fi nevoie, în primul rând de o sală mare. Apoi trebuie aparate (pentru că aparatele în gimnastica masculină sunt diferite față de cele din gimnastica feminină). Apoi e nevoie de antrenori. „Aici e o problemă. Noi neavând tradiție în gimnastica masculină, noi nu avem nici antrenori în județ. Deci trebuie cumva să imporți din împrejurimi”, spune Corina Ungureanu.
„Dar iarăși ăsta este un vis al nostru… să vedem…”, zâmbește Corina plină de speranță.
Tot ea spune că, de când au în jurul lor oameni care îi ajută, oameni de bine, au început să spere și să creadă că problemele au rezolvări. „Uite, de exemplu domnul Nica, de la Cocoș, ne-a sponsorizat cu paralelul, care trebuie să vină din Marea Britanie.” Încet-încet lucrurile se așază… „Sunt oameni în jurul nostru care cred mai mult în noi, decât credem noi”, spune antrenoarea.
Citește și: Povestea Oanei Farcaș, profesoara de informatică de la ”Nichita” care a adus în Ploiești numeroase medalii și cupe de la Competițiile Internaționale
În ceea ce privește viitorul în gimnastica de performanță, are planuri mari. Speră să angreneze în viitorul apropiat și câteva junioare de la club în lotul național, spune că are copii cu potențial în secție.
Își pune speranțe în cea de-a doua etapă a Campionatului Național de Gimnastică, cea care se va desfășura în luna iunie la Ploiești. Speră să le aducă rezultate mai bune sportivelor ei decât cele obținute în prima etapă, cea de la Constanța.
„Ne place ceea ce facem. Este greu și pentru noi, pentru antrenori, e frustrant câteodată, când lucrurile nu ies cum ne dorim, dar suntem oameni, ei sunt copii, și tot așa…”, spune antrenoarea în încheierea discuției.
Este clar că gimnastica la Ploiești merge spre bine. Este clar că programul Baby Gym, implementat de Corina Ungureanu, prinde. Astfel de povești de bine, ale unor lucruri frumoase care se întâmplă în acest oraș, au darul de a inspira oameni, localnici, care văd că și aici se pot întâmpla lucruri bune.
Vom ține aproape și vom urmări evoluția copiilor înscriși la Baby Gym. De asemenea, vom ține aproape și vom urmări și rezultatele gimnasticii artistice în Prahova. Lucrurile se întâmplă aici datorită unor oameni deosebiți, care pun umărul pentru comunitatea din care fac parte. În acest fel putem spera pentru tot ce e bun!