Strada Drumul Serii, din Ploiești, de mai mulți ani, s-a transformat în groapă de gunoi. Proprietarii de terenuri arabile intravilane, dar și ceilalți locuitori din zonă sunt terorizați de cei care depozitează ilegal deșeurile. Autoritățile cunosc situația, însă singura soluție la îndemână a fost să paseze întreaga răspundere în sarcina proprietarilor de terenuri, chiar dacă alții sunt vinovați de abandonarea deșeurilor ilegale.
16 februarie 2023. Strada Drumul Serii, din cartierul Bereasca, din Ploiești. Pe unul dintre trotuarele drumului asfaltat, dar și pe terenurile arabile proprietate privată aflate în intravilanul municipiului stau răsfirate zeci de tone de deșeuri depozitate ilegal.
Proprietarii terenurilor arabile, dar și locuitorii din zonă, ani la rând, au semnalat autorităților locale faptul că se confruntă cu un adevărat fenomen privind depozitarea ilegală de deșeuri. Au existat sesizări la Primăria Ploiești, la Poliția Locală, la Agenția de Protecție a Mediului și la Garda de Mediu.
Toată povestea, spun proprietarii de terenuri, ar fi început în perioada 2012 – 2013, când au demarat lucrările de asfaltare a străzii Drumul Serii. Într-un memoriu transmis, în 2014, către Primăria Ploiești, se arată că „societatea care a asigurat efectuarea lucrărilor de asfaltare a străzilor, în mod abuziv, a depozitat și abandonat pe terenul meu, dar și pe terenurile aflate în vecinătățile proprietății mele, deșeuri rezultate în urma lucrărilor de asfaltare, respectiv cantități considerabile de material bituminos, balast, spărturi de beton rezultat de decopertări etc”. Iar aceasta nu ar fi singura problemă.
„Cu ocazia unei acțiuni comune cu Primăria, în august 2016, pentru igienizarea zonei, am angajat o firmă de topografie să-mi refacă punctele GPS de hotar, pentru a cunoaște zona unde urma să fac curățenie. Atunci am constatat că hotarul nostru și al majorității vecinilor cu teren arabil se află în mijlocul drumului asfaltat”, susține proprietarul unui alt teren. Acesta povestește că pe lângă acțiunile de igienizarea a zonei a încercat să construiască și un gard, însă a dispărut în trei zile.
Lungul șir de reclamații
În toată această perioadă, susțin oamenii din zonă, au existat sesizări scrise și plângeri din partea proprietarilor de terenuri, dar și a celor care locuiesc în zonă, fotografii și telefoane la autoritățile îndreptățite să ia măsuri.
În loc de sprijin, unul dintre proprietarii de terenuri susține că „totul a scăpat de sub control”.
„Suntem în imposibilitatea de a ne bucura și folosi de dreptul nostru la o proprietate, protejat de Constitutia României. Am fost deposedați de proprietate, încă din 2012, expropriere ilegală a unei porțiuni de teren și abandonare de resturi din șantierul deschis atunci de Primăria Ploiești. Acum suntem lăsați la cheremul altora certați cu legea, care depozitează, sortează și care efectiv ne-au deposedat de terenuri, fără a fi deranjați și opriți de organele abilitate. Primim somații, amenzi, creșteri cu 500% a impozitului și suntem plimbați prin tribunale. În concluzie, ajungem să credem că dreptul la o proprietate protejată de Constituția României, acum este o mare culpă pentru noi”, reclamă unul dintre proprietarii de terenuri.
„Afacerea deșeurilor ilegale”
Explicațiile pentru deșeurile depozitate ilegal în zona străzii Drumul Serii sunt mai multe. Unii dintre proprietarii de terenuri cred că în spate ar fi „afacerea deșeurilor ilegale”.
„Nu mă feresc să spun, este o afacere de deșeuri ilegale. Anumiți cărăuși cu mașini, dar mai ales cu căruțe, fac curățenie, pe bani, în gospodării din Ploiești și mai ales din satele din jur și cară nestingheriți, ziua în amiaza mare, deșeuri diverse, le aruncă pe terenurile private din Drumul Serii și nu numai, fără să plătească. Urmează cei care sortează deșeurile, fier, cupru, aluminiu, plastic și le valorifică. Din păcate, cantitatea cea mai mare de deșeuri rămâne pe terenurile noastre”, susține unul dintre proprietarii de terenuri. Teoria este susținută și de alți locuitori din zonă.
„Sunt tot vecinii noștri, din Bereasca… Fiecare care are în Ploiești demolări și gunoi apelează la ei. Vine cu căruța și îl basculează aici. Avem hotărâri, decizii de la Garda de Mediu, de la Primărie, avem ditamai dosarul. Pe noi ne interesează să trăim și noi în curățenie. Toți vecinii am semnat pentru igienizarea locului acesta”, susține un localnic din zonă, care ne-a povestit că au existat sesizări chiar în momentul în care erau depozitate deșeurile ilegal.
Proprietarii terenurilor agricole chemați în instanță
Chiar dacă nu au depozitat deșeurile ilegale pe propriile terenuri, singurii târâți prin procese sunt proprietarii terenurilor arabile. Asta chiar dacă toată lumea știe că nu ei sunt cei care depozitează în zonă. Legea spune că sunt amendați proprietarii de terenuri unde sunt depozitate deșeuri, dar în același timp prevede sancționarea celor care depozitează deșeurile ilegal.
„A venit Garda de Mediu, a venit Poliția Locală, cu ei aici, alții descărcau deșeurile. Nu au avut nicio reacție că e poliția”, susține un localnic, care a precizat că persoane necunoscute au intrat pe terenurile agricole și au incendiat gunoaiele, motiv pentru care pompierii au intervenit de nenumărate ori pentru stingerea incendiilor.
„Suntem chemați în justiție pentru a suporta cheltuielile, bănuiesc astronomice, pentru igienizarea zonei de gunoiul adus de alții în cel puțin 10 ani. Noi tot mai sperăm ca instituțiile statului să vină în întâmpinarea cetățeanului, să se facă dreptate și să se ia o măsură care să reziste în timp, să se rezolve această mare bubă a orașului Ploiești”, este singura speranță a unui proprietar de teren, care a pierdut, în primă instanță, procesul cu Primăria Ploiești.
Observatorulph.ro a solicitat Primăriei Ploiești și Poliției Locale Ploiești puncte de vedere cu privire la sesizările transmise de cetățenii din zonă, dar și de proprietarii de terenuri arabile din partea Primăriei Ploiești.
Zeci de amenzi, dar „vinovați” doar proprietarii de terenuri
Potrivit Primăriei Ploiești, trecând peste confuzia legată de denumirea străzii (în actele Primăriei Ploiești figurează Drumul Sării, iar în documentele proprietarilor de terenuri Drumul Serii, „în baza sesizărilor telefonice preluate prin Dispeceratul Poliției Locale, verbale, precum și scrise sau redirecționate la Poliția Locală Ploiești de către instituții precum Primăria Ploiești, Regia Autonomă de Servicii Publice Ploiești, în ultimii cinci ani s-au întocmit 32 de procese verbale de contravenții, în cuantum de 30.450 lei, aplicate presoanelor fizice și juridice care au fost depistate abandonând/ depozitând de orice natură pe terenurile proprietate privată situată pe Drumul Sării”. Inclusiv o societate comercială a fost sancționată pentru depozitarea/abandonarea deșeurilor provenite din activitatea prestată. Același lucru reiese și din răspunsul Poliției Locale Ploiești.
În adresa Primăriei Ploiești se precizează că urmare a constatărilor efectuate s-a solicitat Serviciului Public Finanțe Locale identificarea proprietarilor, care au fost notificați, atenție, „pentru luarea măsurilor de salubrizare a zonei în termen de 30 de zile”, chiar dacă se cunoaște că adevărații vinovați pentru depozitarea deșeurilor sunt alte persoane fizice.
Totodată, conform răspunsului primit din partea Primăriei Ploiești, pe motiv că proprietarii de terenurilor nu au salubrizat zona, la nivelul Direcției Administrație Publică, Juridic Contencios, Achiziții Publice, Contracte din cadrul Primăriei Ploiești au fost înregistrate documentele necesare pentru demararea procedurii de obținere a Ordonanței Președințiale (…)”.
Prin urmare, chiar dacă nu proprietarii de terenuri au depozitat deșeurile, culmea care se aflau răspândite inclusiv pe trotuarul situat pe domeniul public al Ploieștiului, numai aceștia vor fi trași la răspundere, adevărații vinovați scăpând doar cu amenzi modice.
PS: În timp ce documentam subiectul legat de fenomenul deșeurilor depozitate ilegal în Bereasca, un cititor ne-a trimis, luni, 13.03.2023, noi imagini din zonă.