- Publicitate -

Primăria Ploiești a ratat fondurile Băncii Mondiale pentru tratarea bolnavilor de cancer. Document oficial al Ministerului Sănătății

Data:

Distribuie articolul:

Bolnavii de cancer din Prahova sunt victimele birocrației din Primăria Ploiești. În lupta cu boala nemiloasă, pentru care fiecare zi este crucială, pacienții singurei secții oncologice din județ, de la Spitalul Municipal Ploiești (Sculler) nu pot beneficia de radioterapie, un tratament cu rezultate foarte bune.

- Publicitate -

Laboratorul de Radioterapie cu Energii Înalte de la Spitalul Municipal Ploiești, construit în proporție de 95%, nu va fi dotat prea curând cu aparatură medicală performantă. Cel puțin asta rezultă dintr-un document transmis de Ministerul Sănătății, la solicitarea ziarului Observatorul Prahovean.

După ce am publicat articolul De ce nu este funcțional centrul de tratament pentru bolnavii cu cancer de la Spitalul Municipal Ploiești,  Primăria Ploiești a răspuns mai multor întrebări ale ziarului cu privire la stadiul lucrărilor și mai ales la dotarea centrului cu aparatură medicală.

Astfel, la întrebarea Ce instituție/minister va dota centrul cu aparatura medicală/laborator dar și saloanele viitorilor pacienți? Există fondurile necesare? conducerea Primăriei Ploiești a răspuns că ”în ceea ce privește dotarea centrului cu aparatură medicală precum și a saloanelor, vă facem cunoscut că s-au făcut demersuri la Ministerul Sănătății și totodată s-a solicitat serviciilor de specialitate din cadrul instituției identificarea de programe de finanțare sau alte surse de finanțare (…) Centrul va fi funcțional după dotarea corespunzătoare și obținerea autorizațiilor necesare funcționării”.

- Publicitate -

Detalii aici: Centrul de tratament prin radioterapie pentru bolnavii de cancer de la Spitalul Municipal Ploiești nu va fi funcțional prea curând. Explicațiile primăriei

Observatorul Prahovean a solicitat Ministerului Sănătății informații cu privire la dotarea centrului de tratament din Ploiești cu aparatura medicală invocată de autoritățile locale. Din păcate, răspunsul primit este unul negativ. Primăria Ploiești a ratat această ocazie pentru că lucrările de construcție nu au fost gata în timp util.

La data ultimei licitații internaționale din cadrul proiectului, laboratorul de radioterapie cu energii înalte de la Spitalul Municipal Ploiești nu îndeplinea condiția de a fi selectat conform criteriilor Bancii Mondiale, respectiv laboratorul se afla în etapa de construire, lucrările nefiind finalizate. Conform criteriilor Băncii Mondiale lucrările de construcție ale laboratorului trebuiau să fie finalizate la data licitației” a fost răspunsul Ministerului Sănătății.

Dacă la Ploiești nu s-a putut, la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca a fost construit buncărul în timp util astfel încât a și fost dotat cu aparatura necesară care nu a mai ajuns și la Spitalul Schuller. În plus, 11 spitale din țară au primit echipamente specifice de radioterapie, prin programul Băncii Mondiale implementat de Ministerul Sănătății. Nicio unitate sanitară din Prahova nu se numără printre acestea, deși județul nostru figurează pe primele locuri într-un nedorit clasament național al numărului de bolnavi de cancer.

- Publicitate -

Solicitarea ziarului Observatorului Prahovean adresată Ministerului Sănătății

Având în vedere că lucrările pentru construcția și amenajarea Laboratorului de radioterapie cu energii înalte de la Spitalul Municipal Ploiești se apropie de finalizare, vă solicităm să ne transmiteți dacă Ministerul Sănătății îl va dota cu aparatura medicală de specialitate.

Vă rugăm să precizați care sunt cele mai importante dispozitive medicale cu care va fi dotat laboratorul, când vor fi achiziționate de Ministerul Sănătății, prin ce program, valoarea estimată și când vor fi predate Spitalului Municipal / Primăriei Ploiești?

De asemenea, vă rugăm să ne transmiteți ce alte astfel de laboratoare au mai fost construite în ultimii cinci ani în cadrul acestui program în spitalele de stat din țară și care sunt deja funcționale.

- Publicitate -

Răspunsul oficial al Ministerului Sănătății

”Având în vedere solicitarea dumneavoastră, transmisă Ministerului Sănătății, vă comunicăm următoarele:

Ministerul Sănătății, prin Unitatea de Management a Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM) implementează Proiectul privind Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar, finanțat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), proiect nr. 8362RO.

Sunt finanțate lucrări civile, achiziții de echipamente medicale, asistență tehnică și formare, și alte activități ce vor sprijini serviciile medicale din cadrul spitalelor, cu prioritate sălile de operații, unitățile de anestezie terapie intensiva, unitățile pentru tratarea pacienților cu arsuri severe, unitățile de radioterapie, serviciile de urgență și diagnostic (imagistică medicală).

- Publicitate -

În cadrul proiectului au fost desfășurate trei proceduri internaționale pentru achiziția a 15 pachete de echipamente specifice de radioterapie pentru dotarea a 11 centre naționale din rețeaua publică.

Toate achizițiile de echipamente specifice de radioterapie au fost planificate a fi finalizate până la sfârșitul anului 2021, termenul inițial de finalizare a proiectului BIRD 8362RO.

Ultima licitație internațională organizată în cadrul proiectului a fost inițiată la data de 08.01.2021, respectiv pentru dotarea cu echipamente a 7 centre naționale, care au fost avute în vedere a fi susținute încă de la începutul proiectului și care la data evaluării (septembrie – noiembrie 2020) erau pregătite a recepționa și utiliza echipamentele, respectiv toate lucrările de construire erau finalizate (condiționalitate agreată cu Banca Mondială la nivelul anului 2015).

- Publicitate -

La data ultimei licitații internaționale din cadrul proiectului, laboratorul de radioterapie cu energii înalte de la Spitalul Municipal Ploiești nu îndeplinea condiția de a fi selectat conform criteriilor Băncii Mondiale, respectiv laboratorul se afla în etapa de construire, lucrările nefiind finalizate. Conform criteriilor Băncii Mondiale lucrările de construcție ale laboratorului trebuiau să fie finalizate la data licitației (n.r. constructorul a început lucrările în primăvara anului 2020, fiind practic imposibil ca obiectivul să fie gata în toamna aceluiași an, când a fost făcută evaluarea de către Ministerul Sănătății)

În cadrul proiectului a fost construit un singur buncăr, respectiv la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.

Unitățile beneficiare ale investițiilor realizate în cadrul proiectului Băncii Mondiale au fost:

- Publicitate -

1. Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București;

2. Spitalul Universitar de Urgență Elias București;

3. Spitalul Județean de Urgență „Dr Constantin Opriș” Baia Mare;

4. Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța;

5. Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Galați;

6. Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca;

7. Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova;

8. Spitalul Municipal de Urgență Oradea (noul SCJU Oradea);

9. Spitalul Clinic Municipal Timișoara;

10. Spitalul Clinic Județean Mureș;

11. Institutul Regional Oncologic Iași”

După cum se poate vedea, Ministerul Sănătății nu confirmă varianta ”fluturată” în spațiul public de autoritățile ploieștene că va dota centrul de radioterapie din Ploiești prin programul Băncii Mondiale, care s-a încheiat oficial.

În acest context, Primăria Ploiești este obligată să găsească alte soluții de finanțare, în condițiile în care situația financiară este una precară, mai ales din cauza plăților uriașe pentru cumpărarea de gaze necesare asigurării de apă caldă și căldură de către Termo Ploiești.

Asta înseamnă timp pierdut și, din păcate, șanse mai puține de supraviețuire pentru bolnavii de cancer tratați la Schuller, singura unitate cu o secție oncologică din Prahova.

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Exclusiv

Craniu de copil descoperit în zona dealului Merez. Cercetări arheologice la Ceptura

În zona dealului Merez, din Ceptura, au fost efectuate cercetări la un mormânt de inhumație cu ritual creștin.

A început evenimentul săptămânii: „De la cal la cai putere” pe Hipodromul din Ploiești [FOTO-VIDEO]

Super mașini și concerte la Ploiești! Programul complet al evenimentului:

Meciul România – Belgia va putea fi urmărit din tribunele Hipodromului Ploiești. Surpriza organizatorilor evenimentului ”De la cal la cai putere”

Vă invităm să susținem împreună naționala de fotbal, vizionând meciul de sâmbătă seara, pe ecranul montat în fața tribunelor Hipodromului.  

Adrian Purcaru (PSD) revine la Primăria Azuga: „Orașul are nevoie de o dezvoltare economică”

Adrian Purcaru a reușit să câștige cel de-al patrulea mandat de primar la Azuga.

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Un bărbat a fost prins sub autoturism în comuna Valea Doftanei

Intervenție a salvatorilor prahoveni

Razie a Poliției Rutiere în Prahova

Unde acționează polițiștii

Pericol de accidente la o trecere la nivel cu calea ferată. Ce a pățit un motociclist

”Norocul meu a fost că circulam cu viteză redusă și am reușit să mă echilibrez”

Belgia-România. Primul 11 gândit de antrenorul Edi Iordănescu

În cazul unei victorii, tricolorii sunt calificați în optimile competiției.
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Medicul Alin Scarlat explică puterea sentimentului de scop în viață

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

De ce a pierdut Andrei Volosevici alegerile pentru Primăria Ploiești [VIDEO]

Marele pierzător al alegerilor locale din 9 iunie

Ce are de gând cu Ploieștiul. Invitat Mihai Polițeanu, primarul ales [LIVE]

Mihai Polițeanu, primul primar independent care a fost ales...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Un bărbat a fost prins sub autoturism în comuna Valea Doftanei

Intervenție a salvatorilor prahoveni

Razie a Poliției Rutiere în Prahova

Unde acționează polițiștii

Pericol de accidente la o trecere la nivel cu calea ferată. Ce a pățit un motociclist

”Norocul meu a fost că circulam cu viteză redusă și am reușit să mă echilibrez”
- Publicitate -