- Publicitate -

Primăria Ploiești a ratat fondurile Băncii Mondiale pentru tratarea bolnavilor de cancer. Document oficial al Ministerului Sănătății

Bolnavii de cancer din Prahova sunt victimele birocrației din Primăria Ploiești. În lupta cu boala nemiloasă, pentru care fiecare zi este crucială, pacienții singurei secții oncologice din județ, de la Spitalul Municipal Ploiești (Sculler) nu pot beneficia de radioterapie, un tratament cu rezultate foarte bune.

- Publicitate -

Laboratorul de Radioterapie cu Energii Înalte de la Spitalul Municipal Ploiești, construit în proporție de 95%, nu va fi dotat prea curând cu aparatură medicală performantă. Cel puțin asta rezultă dintr-un document transmis de Ministerul Sănătății, la solicitarea ziarului Observatorul Prahovean.

După ce am publicat articolul De ce nu este funcțional centrul de tratament pentru bolnavii cu cancer de la Spitalul Municipal Ploiești,  Primăria Ploiești a răspuns mai multor întrebări ale ziarului cu privire la stadiul lucrărilor și mai ales la dotarea centrului cu aparatură medicală.

Astfel, la întrebarea Ce instituție/minister va dota centrul cu aparatura medicală/laborator dar și saloanele viitorilor pacienți? Există fondurile necesare? conducerea Primăriei Ploiești a răspuns că ”în ceea ce privește dotarea centrului cu aparatură medicală precum și a saloanelor, vă facem cunoscut că s-au făcut demersuri la Ministerul Sănătății și totodată s-a solicitat serviciilor de specialitate din cadrul instituției identificarea de programe de finanțare sau alte surse de finanțare (…) Centrul va fi funcțional după dotarea corespunzătoare și obținerea autorizațiilor necesare funcționării”.

- Publicitate -

Detalii aici: Centrul de tratament prin radioterapie pentru bolnavii de cancer de la Spitalul Municipal Ploiești nu va fi funcțional prea curând. Explicațiile primăriei

Observatorul Prahovean a solicitat Ministerului Sănătății informații cu privire la dotarea centrului de tratament din Ploiești cu aparatura medicală invocată de autoritățile locale. Din păcate, răspunsul primit este unul negativ. Primăria Ploiești a ratat această ocazie pentru că lucrările de construcție nu au fost gata în timp util.

La data ultimei licitații internaționale din cadrul proiectului, laboratorul de radioterapie cu energii înalte de la Spitalul Municipal Ploiești nu îndeplinea condiția de a fi selectat conform criteriilor Bancii Mondiale, respectiv laboratorul se afla în etapa de construire, lucrările nefiind finalizate. Conform criteriilor Băncii Mondiale lucrările de construcție ale laboratorului trebuiau să fie finalizate la data licitației” a fost răspunsul Ministerului Sănătății.

Dacă la Ploiești nu s-a putut, la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca a fost construit buncărul în timp util astfel încât a și fost dotat cu aparatura necesară care nu a mai ajuns și la Spitalul Schuller. În plus, 11 spitale din țară au primit echipamente specifice de radioterapie, prin programul Băncii Mondiale implementat de Ministerul Sănătății. Nicio unitate sanitară din Prahova nu se numără printre acestea, deși județul nostru figurează pe primele locuri într-un nedorit clasament național al numărului de bolnavi de cancer.

- Publicitate -

Solicitarea ziarului Observatorului Prahovean adresată Ministerului Sănătății

Având în vedere că lucrările pentru construcția și amenajarea Laboratorului de radioterapie cu energii înalte de la Spitalul Municipal Ploiești se apropie de finalizare, vă solicităm să ne transmiteți dacă Ministerul Sănătății îl va dota cu aparatura medicală de specialitate.

Vă rugăm să precizați care sunt cele mai importante dispozitive medicale cu care va fi dotat laboratorul, când vor fi achiziționate de Ministerul Sănătății, prin ce program, valoarea estimată și când vor fi predate Spitalului Municipal / Primăriei Ploiești?

De asemenea, vă rugăm să ne transmiteți ce alte astfel de laboratoare au mai fost construite în ultimii cinci ani în cadrul acestui program în spitalele de stat din țară și care sunt deja funcționale.

- Publicitate -

Răspunsul oficial al Ministerului Sănătății

”Având în vedere solicitarea dumneavoastră, transmisă Ministerului Sănătății, vă comunicăm următoarele:

Ministerul Sănătății, prin Unitatea de Management a Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM) implementează Proiectul privind Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar, finanțat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), proiect nr. 8362RO.

Sunt finanțate lucrări civile, achiziții de echipamente medicale, asistență tehnică și formare, și alte activități ce vor sprijini serviciile medicale din cadrul spitalelor, cu prioritate sălile de operații, unitățile de anestezie terapie intensiva, unitățile pentru tratarea pacienților cu arsuri severe, unitățile de radioterapie, serviciile de urgență și diagnostic (imagistică medicală).

- Publicitate -

În cadrul proiectului au fost desfășurate trei proceduri internaționale pentru achiziția a 15 pachete de echipamente specifice de radioterapie pentru dotarea a 11 centre naționale din rețeaua publică.

Toate achizițiile de echipamente specifice de radioterapie au fost planificate a fi finalizate până la sfârșitul anului 2021, termenul inițial de finalizare a proiectului BIRD 8362RO.

Ultima licitație internațională organizată în cadrul proiectului a fost inițiată la data de 08.01.2021, respectiv pentru dotarea cu echipamente a 7 centre naționale, care au fost avute în vedere a fi susținute încă de la începutul proiectului și care la data evaluării (septembrie – noiembrie 2020) erau pregătite a recepționa și utiliza echipamentele, respectiv toate lucrările de construire erau finalizate (condiționalitate agreată cu Banca Mondială la nivelul anului 2015).

- Publicitate -

La data ultimei licitații internaționale din cadrul proiectului, laboratorul de radioterapie cu energii înalte de la Spitalul Municipal Ploiești nu îndeplinea condiția de a fi selectat conform criteriilor Băncii Mondiale, respectiv laboratorul se afla în etapa de construire, lucrările nefiind finalizate. Conform criteriilor Băncii Mondiale lucrările de construcție ale laboratorului trebuiau să fie finalizate la data licitației (n.r. constructorul a început lucrările în primăvara anului 2020, fiind practic imposibil ca obiectivul să fie gata în toamna aceluiași an, când a fost făcută evaluarea de către Ministerul Sănătății)

În cadrul proiectului a fost construit un singur buncăr, respectiv la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.

Unitățile beneficiare ale investițiilor realizate în cadrul proiectului Băncii Mondiale au fost:

1. Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București;

2. Spitalul Universitar de Urgență Elias București;

3. Spitalul Județean de Urgență „Dr Constantin Opriș” Baia Mare;

4. Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța;

5. Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Galați;

6. Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca;

7. Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova;

8. Spitalul Municipal de Urgență Oradea (noul SCJU Oradea);

9. Spitalul Clinic Municipal Timișoara;

10. Spitalul Clinic Județean Mureș;

11. Institutul Regional Oncologic Iași”

După cum se poate vedea, Ministerul Sănătății nu confirmă varianta ”fluturată” în spațiul public de autoritățile ploieștene că va dota centrul de radioterapie din Ploiești prin programul Băncii Mondiale, care s-a încheiat oficial.

În acest context, Primăria Ploiești este obligată să găsească alte soluții de finanțare, în condițiile în care situația financiară este una precară, mai ales din cauza plăților uriașe pentru cumpărarea de gaze necesare asigurării de apă caldă și căldură de către Termo Ploiești.

Asta înseamnă timp pierdut și, din păcate, șanse mai puține de supraviețuire pentru bolnavii de cancer tratați la Schuller, singura unitate cu o secție oncologică din Prahova.

Marius Nica
Marius Nicahttps://www.observatorulph.ro/
Marius Nica lucrează în presă din anul 2000. A început cu presa scrisă, fiind reporter și ulterior redactor la Telegraful de Prahova, Muntenia Telegraf, apoi a devenit redactor șef la Monitorul de Prahova.A urmat o carieră în televiziunea locală, fiind realizator și moderator la posturile Will TV și Alpha TV, dar și colaborator la Evenimentul Zilei, Radio K și Will FM. Din 2007 este directorul editorial al ziarului Observatorul Prahovean.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

S-a trezit și Consiliul Concurenței! Investigație la producătorii și comercianții de ulei, zahăr și produse lactate

Prețurile au crescut în întreaga lume, majorări motivate de crizele succesive din domeniul sanitar, apoi economic, din cauza războiului din Ucraina... Sunt multe motivele...

Nu e păcăleală de 1 aprilie! Se scumpesc: gazele, energia electrică, țigările și creditele

Dacă în cazul viciilor scumpirile ar trebui să fie un motiv să renunțăm la ele, în cazul utilităților sau creditelor în derulare acestea vor...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

S-a trezit și Consiliul Concurenței! Investigație la producătorii și comercianții de ulei, zahăr și produse lactate

Prețurile au crescut în întreaga lume, majorări motivate de crizele succesive din domeniul sanitar, apoi economic, din cauza războiului din Ucraina... Sunt multe motivele...

Nu e păcăleală de 1 aprilie! Se scumpesc: gazele, energia electrică, țigările și creditele

Dacă în cazul viciilor scumpirile ar trebui să fie un motiv să renunțăm la ele, în cazul utilităților sau creditelor în derulare acestea vor...

Din cauza crizei de medici, SJU Ploiești face schimb de pacienți cu SJU Buzău

Situația crizei de personal din cel mai mare spital din Prahova s-a discutat pe larg la ObservatorulPh Live, la începutul acestei săptămâni. Criza de...

Motivul pentru care România pierde 2,1 miliarde de euro din PNRR. ”Am avut creștere economică mai mare decât estimam”

Sunt peste două miliarde de euro de care România nu va mai beneficia. Suma nu este deloc de neglijat, însă motivul invocat de Ministerul...

SC Hale și Piețe se mută în fosta clădire Peco din Ploiești – VIDEO

Fosta clădire Peco din Ploiești a fost achiziționată de SC Hale și Piețe, în 2012, cu 900.000 de euro. La aproape 11 ani după...
Emisiuni
- Publicitate -