- Publicitate -

Alex Popa, cel mai activ tânăr din mediul rural, după desființarea Centrului de Tineret din Teișani: „Oamenii dezamăgesc, dar tot oamenii repară”

A avut mari emoții atunci când a urcat pe scenă la Gala Tineretului Prahovean. A primit, la 14 ani pe care îi are, premiul pentru cel mai activ tânăr din mediul rural. A reprezentat o comună. Teișani pe numele ei. Și un Centru de Tineret. Desființat azi. Dezamăgit de oameni, Alexandru Popa, căci despre el este vorba, spune că nu ar putea trăi fără ei. Fiindcă „oamenii dezamăgesc, dar tot oamenii repară”.

- Publicitate -

Alex Popa este genul acela de puști pe care îl asculți și imediat îți spui: „din copilul ăsta o să iasă ceva. Sigur voi mai auzi de el”.

Elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială din Teișani, Alex e tipul de adolescent ambițios, asumat și care vrea să își facă vocea auzită. Niciodată cu capul plecat.

E, într-un fel, trist că asistă la ambiții și orgolii al celor mari, care nu mai lasă loc și pentru visurile unor copii. E la fel de trist și când constată că nevoile „tinerilor din ziua de azi” înseamnă, pentru mulți, simplă retorică.

- Publicitate -

Citește și: Povestea Dariei, eleva Liceului „Sfântul Apostol Andrei” Ploiești care a primit premiul de popularitate la Gala Tineretului Prahovean

Alex aspiră la ceva mai bun. Pentru el și pentru generația sa. Recunoaște că pe la 12 ani a suferit de anxietate socială. Nu avea încredere în el, considera că un simplu copil de la țară nu se poate face văzut și auzit. De fapt, ascultat. Atunci, în clasa a VI-a, a intrat pentru prima dată la Centrul de Tineret din comună. În doi ani, timp în care s-a implicat în numeroase proiecte, a interacționat cu tineri de vârsta lui din țară și din străinătate, Alex Popa spune că s-a schimbat la 180 de grade.

A înțeles că tinerii chiar sunt o voce și că stă în puterea lor să nu pice în capcana unei educații fără eficiență. Și nici să devină unelte în mâinile unora care îi vor simple rotițe ale unui mecanism „ruginit”, spune adolescentul cu ochii mereu curioși.

Îl întreb pe Alex ce vrea să se facă atunci când va crește. Zâmbește. Îmi zice că vrea să meargă la Colegiul Național „Nicolae Iorga”, din Vălenii de Munte, la profil matematică- informatică. Apoi, la facultate. Când va fi mare și-ar dori să devină consultant în accesarea fondurilor europene. Aici vede el viitorul. Îl tentează și Facultatea de Științe Politice. „Sunt multe de schimbat într-un sistem stricat. Și aș începe cu educația. Prea mulți analfabeți funcțional deghizați în absolvenți de școală, cu diplome în regulă”, spune tânărul, care adaugă dintr-o suflare: „Si voluntariat. Asta mereu. Nu mă văd fără proiecte, fără acțiuni la care să particip”, zice Alex care este și voluntar în cadrul Fundației Județene pentru Tineret Prahova.

- Publicitate -

Nu îl mai întreb foarte multe despre desființarea Centrului de Tineret din Teișani. Știu că răsucesc cuțitul într-o rană nevindecată. Vrea el să povestească, așa, cu amărăciune: „Ne-au dat afară. Nu au mai avut loc de ceva bun care se întâmpla la Teișani. Sunt un copil, până la urmă, de 14 ani, care nu a vrut decât să se vorbească de bine despre comunitatea lui.

Nu am renunțat la vis. Merg cu microbuzul la Centrul de Tineret din Izvoarele. Ce-i drept, nu toți tinerii din comună își permit. Unii au renunțat. Vin și întreb: bun, ia, dar pune ceva în loc. Ce au pus? Nimic. Promisiuni goale. Ce vor face acum tinerii care nu au posibilități? Telefon, stat pe marginea drumului, din când în când, un fotbal. Ca la țară. Trist, dar real”, se descătușează parcă Alex Popa, cel mai activ tânăr din mediul rural.

Alex zâmbește. Mereu zâmbește. Eu mă bucur că am ocazia să cunosc tineri la el. Copii buni, copii care sunt precum o gură de aer proaspăt pe un munte de nepăsare. Și-mi aduc aminte vorbele lui Creangă, așternute pe hârtie acum vreo 130 de ani „Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul lor, că-i păcat.”

- Publicitate -
Luiza Toboc
Luiza Toboc
Luiza Toboc lucrează în mass media din 2003, atât presă scrisă, cât și TV. A fost redactor/ prezentator știri la Prima TV Câmpina, a urmat colaborarea cu VP TV și Travel MIX Channel, unde a fost realizator de emisiuni , acoperind aproape toate sferele de interes (sănătate, administrație, politic, învățământ, dar și social). La televiziunea de turism, Travel Mix Channel a realizat jurnale de călătorii în țară. A urmat, colaborarea cu Republikanews, unde, la fel, a fost realizator de emisiuni, fiind implicată și în proiectul derulat în colaborare cu televiziunea regională MDI TV, din Târgoviște. Din aprilie 2021, face parte din echipa Observatorul Prahovean, fiind implicată, printre altele, în numeroase campanii umanitare, prezentate pe larg în cel mai citit cotidian al județului.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

Scrisoare deschisă pentru Bogdan Toader, șeful PSD Prahova și Cătălina Bozianu, liderul PMP Prahova: Cum puteți gira distrugerea unui centru de tineret?

Domnule Toader, doamna Bozianu, am auzit că ați fost informați de decizia consilierilor locali din Teișani, subalternii dvs. pe linie politică, de a desființa...

Au desființat Centrul de Tineret ca să facă ședințe de consiliu și cununii civile. Se întâmplă într-o comună a Prahovei

Au câștigat, la Gala Tineretului Prahovean, premiul pentru cea mai activă organizație din mediul rural. Niște copii frumoși, cu proiecte la fel de frumoase...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

S-a trezit și Consiliul Concurenței! Investigație la producătorii și comercianții de ulei, zahăr și produse lactate

Prețurile au crescut în întreaga lume, majorări motivate de crizele succesive din domeniul sanitar, apoi economic, din cauza războiului din Ucraina... Sunt multe motivele...

Nu e păcăleală de 1 aprilie! Se scumpesc: gazele, energia electrică, țigările și creditele

Dacă în cazul viciilor scumpirile ar trebui să fie un motiv să renunțăm la ele, în cazul utilităților sau creditelor în derulare acestea vor...

Din cauza crizei de medici, SJU Ploiești face schimb de pacienți cu SJU Buzău

Situația crizei de personal din cel mai mare spital din Prahova s-a discutat pe larg la ObservatorulPh Live, la începutul acestei săptămâni. Criza de...

Motivul pentru care România pierde 2,1 miliarde de euro din PNRR. ”Am avut creștere economică mai mare decât estimam”

Sunt peste două miliarde de euro de care România nu va mai beneficia. Suma nu este deloc de neglijat, însă motivul invocat de Ministerul...

SC Hale și Piețe se mută în fosta clădire Peco din Ploiești – VIDEO

Fosta clădire Peco din Ploiești a fost achiziționată de SC Hale și Piețe, în 2012, cu 900.000 de euro. La aproape 11 ani după...
Emisiuni
- Publicitate -