Urmare a tentativei de preluare a ceea ce ploieștenii cunosc sub numele de Spitalul CFR (actual CF Ploiești), momentan proiectul netrecând de Consiliul Local din lipsă de cvorum, Observatorulph.ro a solicitat conducerii acestui spital un set de clarificări la întrebări fără de care nu am fi putut avea o imagine exactă a situației de fapt.
Reamintim că pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din 13 decembrie 2022 a fost introdus proiectul prin care municipalitatea intenționează să preia în rețeaua proprie de sănătate și Spitalul CF Ploiești, aflat acum în patrimoniul Ministerului Transporturilor.
Intenția municipalității are la bază următorul argument: ”Această inițiativă a apărut în urma problemelor de aglomerație a spitalului de pediatrie. Este un privilegiu ca Municipalitatea să preia un spital foarte bun, dar care nu este exploatat la maxim. Se poate face un spital de urgență, prin combinarea spitalului CFR cu cel de pediatrie. Ministerul Transporturilor renunță la spitalele CFR.”
Citește AICI știrea inițială
Reacțiile ploieștenilor/prahovenilor au fost vehemente, majoritatea exprimându-și neîncrederea în capacitatea administrației publice locale de a gestiona activitatea acestei unități medicale cu o reputație excelentă.
Citește AICI despre reacțiile publice și despre propunerea pe care am făcut-o celor care realmente pot rezolva mai mult decât elegant și eficient problema Spitalului de Pediatrie, fără să afecteze activitatea Spitalului CF
Pentru a avea o imagine exactă a derulării evenimentelor, dar mai ales pentru a afla dacă este posibilă fuziunea Sp. CF cu Pediatria, am adresat șase întrebări conducerii Spitalului CF, la care am primit următoarele răspunsuri:
Către,
REDACȚIA OBSERVATORUL PRAHOVEAN
Referitor la solicitarea dumneavoastră din data 13.12.2022, privind ședința Consiliului Local Ploiești a proiectului de preluare a Spitalului Căi Ferate Ploiești, de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii în patrimoniul municipalității vă comunicăm următoarele informații:
1 . Conducerea Spitalului Căi Ferate a fost informată oficial despre intenția Ministerului Transporturilor de a ceda această unitate medicală? Răspunsul conducerii Spitalului CF: Nu.
- S-a invocat în ședința Consiliului Local faptul că nu mai există Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii de aceea spitalul are nevoie de susținere. Este adevărat că acea Casă de Sănătate a fost desființată în urmă cu 20 de ani, în prezent Spitalul Căi Ferate Ploiești fiind în relație contractuală cu CJAS Prahova? Răspunsul conducerii Spitalului CF: În anul 2013 CAS a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a fost preluată de CNAS, astfel că spitalul se află în relație contractuală cu CJAS Prahova.
- Conducerea Spitalului Căi Ferate a fost consultată în privința unei posibile fuziuni cu Spitalul de Pediatrie Ploiești? Este posibil din punct de vedere tehnic/medical?
Răspunsul conducerii Spitalului CF: Conducerea spitalului nu a fost consultată în această privință. Din punct de vedere tehnic/medical nu este posibil.
- Dată fiind avizarea de către Ministerul Sănătății a deschiderii de noi secții absolut necesare Sp. Căi Ferate, ar fi posibilă o altă reorganizare, care să includă și urgențele pediatrice? Răspunsul conducerii Spitalului CF: Nu.
- În afara celor 172 de paturi pentru adulți, este posibil tehnic, dpv al spațiului să fie suplimentat numărul de paturi și cu unele specifice pediatriei? Răspunsul conducerii Spitalului CF: Nu.
- O astfel de fuziune cu pediatria ar afecta buna funcționare a actualei structuri a Sp. Căi Ferate Ploiesti? Răspunsul conducerii Spitalului CF: Da.
Ca observație, o posibilă fuziune ar implica elaborarea unor noi circuite, care presupune separarea circuitelor adult-copil, ceea ce din punct de vedere al construcției spitalului nu este realizabilă.