- Publicitate -

Ce a creat primarul Andrei Volosevici cu un Adițional și un Referat? Mari probleme, nu doar pentru oraș

Recapitulăm pe scurt: având în spate o Hotărâre de Consiliu Local (HCL), fostul primar, Adrian Dobre, a încheiat în 2019 un contract de împrumut cu BCR, pentru suma de 34.013.308,36 de lei. Scopul era acela ca Ploieștiul să nu rămână fără bani pentru susținerea părții sale de cofinanțare a unor proiecte pe fonduri europene care se ridicau la peste trei sute de milioane de lei, mai precis 331.244.490,96 de lei. Ce credeți că a făcut actualul primar, Andrei Volosevici, cu acest contract? Dacă vă gândiți că a epuizat banii cofinanțând investițiile UE, greșiți rău de tot.

- Publicitate -

Contractul de credit din 2019 a fost completat/corectat de Adrian Dobre cu nu mai puțin de șase Acte Adiționale până la data de 20.09.2022, când primarul Andrei Volosevici l-a semnat pe al șaptelea. Să-i spunem Adiționalul Volosevici.

De ce este special Adiționalul Volosevici? Deoarece există o mică mare diferență între abordarea lui, față de aceea a predecesorului Adrian Dobre

În primul rând, Dobre a obținut hotărâri de consiliu (HCL) ori de câte ori legea l-a obligat, chiar dacă Volosevici l-a semnat pe al său fără să fie mandatat de consilierii locali prin HCL.

Citește și: ”Cei 27 de primari ai Ploieștiului” au votat ca fazanii o hotărâre dubioasă susținută de Andrei Volosevici – Documente

Fie și de ar fi fost doar această abordare, și Andrei Volosevici s-a pus într-o situație extrem de gravă în raport cu legea. Dar asta nu e tot.

- Publicitate -

În toate adiționalele semnate, Dobre a păstrat nemodificate două componente cheie: valoarea dobânzii și, foarte important, 0 (ZERO) comisioane

După cum vedeți în facsimil, fără HCL și fără informarea consilierilor locali, Volosevici a acceptat să plătească băncii un comision de 0,2% pentru sumele neutilizate. Adică plata sumei de 55.288,67 RON din bugetul orașului către BCR, în două tranșe – 50% la semnarea prelungirii, 50% până la finalul anului. Încă nu am aflat dacă a fost plătită prima tranșă, dar promitem să vă ținem la curent.

De ce? Nu am primit nicio explicație. Încă de la data publicării primului articol pe această temă, primăria tace mâlc, iar consilierii locali fac pe morții în păpușoi. Nimeni nu a abordat public tema, deși este vorba despre o situație cu implicații majore nu doar asupra bugetului, ci și asupra posibilității de a cofinanța lucrările pe fonduri europene.

O explicație pentru această tăcere asurzitoare poate fi aceea că, într-o oarecare măsură, toți se simt complici. După 20.09.2022, dată la care a fost semnat Adiționalului Volosevici, atât primarul, cât și consilierii s-au comportat ca și cum ar vrea să acopere manțocăria.

- Publicitate -

Astfel, la două săptămâni zile de la semnarea Adiționalului, primarul le trimite consilierilor ”Referatul de Aprobare nr. 519/04.10.2022”, prin care le propune să fie de acord cu prelungirea contractului. Atenție, face acest lucru omițând să le comunice acestora faptul că domnia sa a semnat deja documentul pentru care le cere împuternicire!

În baza Referatului primarului, băieți buni, pe 5 octombrie consilierii votează HCL 463 prin care îl mandatează pe primar să semneze prelungirea contractului în următoarele condiții:

”Art. 1: Aprobă modificarea Hotărârii Consiliului Local nr. 619/21.12.2018 în sensul prelungirii perioadei de trageri cu 1 an de la 20.09.2022 la 20.09.2023. Restul clauzelor contractuale rămân nemodificate”.

- Publicitate -

Art. 2 Ordonatorul principal de credite şi serviciile din aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Ploiești vor duce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri”.

Am discutat cu mai mulți consilieri despre acest vot. Toți mi-au spus că habar nu au avut de existența Adiționalului semnat în 20.09.2022 și, la fel, toți au susținut că au votat prelungirea cu un an doar în contextul Art. 1, care prevedea că ”restul clauzelor contractuale rămân nemodificate”.

La fel, toți au avut un șoc atunci când au aflat că prin adiționalul semnat primar prevedea modificarea clauzelor în sensul plății unui comision. Indiferent ce au simțit, șoc sau groază, având în vedere tăcerea mormântală cu care acoperă subiectul după ce acesta a devenit public, nu putem să observăm complicitatea acestora cu executivul.

- Publicitate -

Și totuși, consilierii pot fi blamați doar pentru lipsa de interes pe care au avut-o față de conținutul documentului pe care îl votează. Din punct de vedere legal, aceștia nu au nicio problemă deoarece, atenție, hotărârea pe care au votat-o nu putea produce niciun efect!

Conform specialiștilor în drept pe care i-am consultat pentru realizarea acestui articol, deoarece executivul semnase deja Actul Adițional fără HCL care să-l împuternicească, deci nerespectând procedura legală necesară, contractul de împrumut este încheiat la data de 20.09.2022. Așadar, consilierii nu prea mai aveau ce prelungire să aprobe.

În plus, hotărârile de consiliu nu pot avea caracter retroactiv.

- Publicitate -

În afara aspectelor care țin de latura penală, această afacere are consecințe dintre cele mai nefaste asupra orașului. Împrumutul fusese contractat de către Adrian Dobre cu un scop cât se poate de explicit: ”asigurarea resurselor financiare pentru plata obiectivelor de investiții cu cofinanțare de la Uniunea Europeană” în Ploiești.

Având în vedere situația financiară grea în care se află în acest moment municipalitatea, este greu de crezut că închiderea acestei creditări va avea altă consecință decât aceea a imposibilității de a asigura cota de cofinanțare a proiectelor. Ceea ce va duce la ratarea de către Ploiești a unor investiții nerambursabile care depășesc 300.000.000 de lei.

Și în cazul în care prin cine știe ce mister juridic va fi validată ca legală semnarea Actului Adițional Volosevici în condițiile descrise mai sus, adică prin emiterea HCL 463 de către consiliul local, există cel puțin un obstacol de nedepășit pentru continuarea contractului de credit.

Este vorba despre introducerea comisionului de 0,2% pe care orașul ar trebui să-l plătească băncii pentru sumele neutilizate, în contextul în care consilierii locali au votat în mod explicit doar prelungirea contractului, nu modificarea lui semnificativă.

Cine va fi tras la răspundere pentru asta?

Este o întrebare la care primăria nu poate să tacă mâlc, iar consilierii pur și simplu nu mai pot face pe morții în păpușoi, pentru că ar însemna să devină complici la o catastrofă pe care nu ei au generat-o.

Mai avem de pus o întrebare unei alte instituții foarte importante – prefectura Prahova și prefectului de Prahova, domnul Virgin Nanu: este legală HCL 463/05.10.2022 a Consiliului Local Ploiești, având în vedere caracterul retroactiv al acesteia? Evident că, având în vedere importanța și implicațiile cazului, așteptăm răspunsul în cel mai scurt timp posibil.

Închei recomandându-vă să vizionați momentul în care, înainte de votul din 5 octombrie, primarul Andrei Volosevici ține neapărat să remarce efortul depus și să o felicite pe ”Oana Pelin, șeful de la Buget”, pentru cum a negociat ”în favoarea noastră” comisionul prin care BCR, și nu orașul Ploiești, primește comisionul de 0,2%, modificând fundamental contractul de credit.

Mihai Nicolae
Mihai Nicolae
Mihai Nicolae lucrează în presa scrisă locală din anul 1993. A lucrat în redacțiile ziarelor Ploieștii, Telegraful de Prahova, Muntenia Telegraf. În 2002 a fondat publicația săptămânală Viața Prahovei, ulterior a preluat editarea ziarului Monitorul de Prahova, iar în 2007, alături de Marius Nica și Mirela Mihai, este cofondator al ziarului Observatorul Prahovean. Din anul 2011 a ieșit din activitatea editorială curentă a ziarului, rămânând unul dintre principalii colaboratori ai redacției.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

Ploiești, orașul împânzit de cabluri. Rețele suspendate în copaci sau agățate pe stâlpi – FOTO

Ploieștiul este împânzit de cabluri, iar nu de puține ori acestea reprezintă un adevărat pericol. Suspendate prin copaci sau agățate pe stâlpi, pentru milioanele...

Cinci proiecte de hotărâri pentru un „Ploiești verde”

Deputatul neafiliat de Prahova Mihai Polițeanu, alături de consilierii locali ploieșteni Magdalena Trofin și Mihai Tonsciuc, precum și de colegii Raluca Dumitru, Șerban Pitic...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Dragi ploieșteni de la case, primăria vă pregătește ceva ”măreț”: un ghișeu de 128.000 de euro!

”Acordăm atenție și ploieștenilor care locuiesc la case! Ploieștiul este singurul oraș din România care va începe proiecte de eficientizare energetică la case”. Așa...

Incendiu violent la Comarnic. O casă cu etaj a luat foc

Pompierii prahoveni intervin pentru stingerea unui incendiu violent izbucnit luni seară la Comarnic, pe strada valea Candei. UPDATE: Incendiul a fost stins. Flăcările au afectat...

Sute de solicitări, în weekend, la Serviciul de Ambulanță Județean Prahova. Starea victimelor din accidente rutiere

Echipajele medicale de la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Prahova au fost solicitate, în weekend, la sute de intervenții, inclusiv la accidente rutiere. Mai...

Dorel trage cu pietricele în mașinile din Ploiești. Video – Primăria reabilitează carosabilul dar strică mașinile

Haosul generat de lucrările de reabilitare a carosabilului din Bariera Bucov și strada Poștei pune la încercare nu doar nervii șoferilor ci și rezistența...

Ploieștiul a revenit la „normalitatea” de care nu îmi era dor. Parcul de la Sala Sporturilor, recent modernizat, a ajuns plin de gunoaie și...

La începutul lunii constatam cu surprindere că primavara a adus la Ploiești și lucruri frumoase, pe care oamenii ar trebui să le afle mai...
Emisiuni
- Publicitate -