La aproape 40 de kilometri de Ploiești, într-o zonă care se aseamănă cu un colț de rai, meșteșugul de a coase ii nu a fost dat uitării. Maria Iordache, în vârstă de 78 de ani, dincolo de faptul că a îmbrățișat arta cusutului iilor viu colorate, este poetă, povestitoare, dar și cântăreață de muzică populară, participă la emisiuni TV, dar și la târgurile tradiționale.
Maria Iordache are 78 de ani și s-a născut în satul Schiulești. A trăit în acea lume în care „cuvântul spus nu este încălcat și vorba rămâne cumpătată”.
Satul avea oameni harnici, cu gospodării frumoase, iar meșteșugul de a coase iile viu colorate i s-a înfiripat încă de pe vremea când era doar copilă. S-a căsătorit și așa a ajuns în Izvoarele, localitate mare, cu oameni frumoși și gospodari.
„Mama mi-a fost profesor”, spune Maria, care, la vârsta de 78 de ani, se mândrește în special cu darul că a fost aleasă să fie mamă. Este lucrul cel mai de preț al ei. Are patru copii, 12 nepoți și 13 strănepoți.
Iar fața i se luminează atunci când povestește de bucuria de a-i vedea pe toți fericiți, la casele lor. Singura tristețe este că a rămas văduvă în urmă cu opt ani…
Pe Maria Iordache am întâlnit-o la Târgul Meșteșugurilor din Ploiești, alături de Lizeta Ionescu, ambele venite din Izvoarele.
Citește și: Din dragoste pentru arta populară. Lizeta Ionescu, în vârsta de 82 de ani, din Izvoarele, face covoare din lână cu motive naționale
Dincolo de faptul că a îmbrățișat arta cusutului, Maria Iordache este, la 78 de ani, poetă, povestitoare, dar și cântăreață de muzică populară.
Are 12 cântece înregistrate, patru cărți care îi poartă semnătura, participă la emisiuni TV și a urcat pe scenele de la festivalurile de muzică populară organizate pe Valea Teleajenului.
Iar când vine vorba despre meșteșuguri, Maria are multe povești, dar și sfaturi, de pe vremea când lâna prindea culoare din diverse plante, iar pânza era făcută la război.
„Tot ce se vede este cusut de mine. Îmi place foarte mult să am activitate, pentru că dacă nu ai activitate creierul nu lucrează… De multe ori poate nici nu mănânc, pentru că mă gândesc să lucrez și frunza aia, și floarea aia…
E o pasiune care te ține activ și de abia aștept să vină ziua în care mergem, cu toții, la Clubul Seniorilor, în sat, la Homorâciu, să ne așezăm să lucrăm”, spune Maria Iordache.
„Din suflet pentru suflet”, „Apune soarele, dar răsare luna”, „Triumful iubirii” și „Maria… și gândurile sale” sunt cărțile care îi poartă semnătura. E fericită că, dacă în tinerețe n-a avut timp să scrie și nici prea multă școală nu a putut face, pentru că așa erau vremurile, n-a abandonat niciodată visul de a-și pune gândurile pe hârtie.
„Am scris într-o carte cum m-a furat de acasă bărbatul meu, că a zis că dacă nu face lucrul ăsta mă pierde. Pe urmă a plecat în armată, dar după ce s-a întors am trăit fericiți, ne-am făcut familie mare, iar bucuria mea este că toți copiii sunt la casele lor.
La Clubul din Homorâciu este cea de o a doua familie. Cântăm, împletim lâna, coasem florile noastre pe pânză și trăim cu speranța că tradițiile nu se vor pierde”, ne-a spus Maria Iordache.