- Publicitate -

Autoritățile locale par a nu înțelege nimic din criza termiei

Retragerea Veolia Energie Prahova din Ploiești a generat cea mai gravă criză din oraș din ultimii 30 de ani. De la 1 august, peste 130.000 de locatari au rămas fără apă caldă. Dacă abordarea autorităților va rămâne aceeași ca în cazul termiei, este foarte posibil ca situația să se repete și în cazul livrării apei potabile, după ce va expira contractul de concesiune dintre Primăria Ploiești și operatorul Apa Nova.

Deși mai sunt mai puțin de trei ani până când contractul cu Apa Nova se încheie, ploieștenii s-ar putea confrunta atunci și cu o criză a apei potabile. Asta deoarece, ca și în cazul Veolia Energie Prahova, Apa Nova reprezintă o companie multinațională care lucrează după planuri și proiecții de business multianuale.

Planificarea este și explicația forței financiare pe care a avut-o operatorul pentru a menține funcțional și a moderniza sistemul în care primăria nu a mai investit un leu în ultimii 20 de ani, dar și pentru a obține profit.

Citește și Cum a rămas cartierul Mitică Apostol fără apă, canalizare și drumuri asfaltate: ”Nouă ne convenea să facă lucrările Apa Nova în baza unui contract de prelungire, dar s-au opus consilierii”

Având în vedere criza prin care trecem, în cazul în care contractul cu Apa Nova nu va mai fi prelungit ,iar autoritățile locale vor funcționa fără niciun plan, ne putem aștepta ca la licitația organizată pentru un nou operator să se prezinte o firmă de apartament.

Iar aceasta să câștige și să nu știe ce are de făcut, sau să nu aibă forța financiară de a susține funcționarea sistemului. Nu este o idee fantezistă, având în vedere precedentul termiei.

Problema este că între cele două situații – termia și apa potabilă – există mai multe asemănări, care te duc doar către aceeași concluzie. Iată câteva dintre cele mai alarmante.

În cel mai secetos an din ultimii 50, ploieștenii au plătit printre cele mai mici prețuri la apă din România. Situația este valabilă și pentru tarifele la canalizare.

La fel și la termie, Ploieștiul plătea unul dintre cele mai mici prețuri pe gigacalorie din țară, având asigurarea că operatorul avea interesul să mențină aceste tarife cât mai jos, pentru a-și menține contractul cu municipalitatea.

România se confruntă cu o perioadă de secetă fără precedent în ultimii 50 de ani. Cu toate acestea, ploieștenii au avut acces la o sursă de apă sigură, furnizată în regim non-stop. Astfel, în lunile de vară, seceta a provocat probleme majore în furnizarea apei în mai multe orașe din Prahova (Urlați, Mizil), dar și din țară (Craiova), unde s-a luat decizia raționalizării apei potabile pentru populație printr-un program zilnic.

Ploieștiul nu s-a confruntat cu această criză, operatorul de apă reușind să asigure rezerva de apă necesară pentru a fi furnizată în regim non-stop la robinetele locuitorilor la cel mai mic tarif din țară.

Situația este în oglindă cu cea a furnizării agentului termic. În contextul în care orașe mari precum Bucureștiul sau Timișoara au trecut ierni fără apă caldă sau căldură, rata de furnizare a agentului termic la Ploiești a fost de 98%.

În repetate rânduri, Apa Nova a solicitat autorităților locale începerea de negocieri și transmiterea de condiții clare în ceea ce privește continuarea contractului, chiar dacă acesta va expira peste trei ani.

La fel ca și în situația termiei, municipalitatea ploieșteană ignoră aceste solicitări, sau tratează cu superficialitate semnalele transmise de operator.

Vă reamintim că în mandatul lui Adrian Dobre, operatorul de termie a solicitat primăriei condiții clare de continuare a colaborării cu Ploieștiul și a primit în schimb propuneri nefundamentate economic sau care se schimbau de la întâlnire, la întâlnire. Exact cum se întâmplă zilele acestea cu Apa Nova.

În plus, în bugetul actual de investiții al municipalității nu există prevederi referitoare la extinderea rețelelor de apă sau fonduri pentru modernizarea lor.

Din nefericire, autoritățile nu dau semne că ar înțelege ceva din istoria recentă, în acest moment Ploieștiul neavând nicio garanție că situația cu Veolia Energie Prahova nu se va repeta și în cazul Apa Nova.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Sunteți mulțumiți de activitatea primarului Andrei Volosevici în cei doi ani de mandat?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Când vor putea angajații să-și verifice online vechimea în câmpul muncii

Angajații vor putea afla online ce vechime au acumulat în câmpul muncii abia la 31 decembrie 2024. Până la data la care sistemul informatic...

Cu cât s-au ieftinit carburanții la Ploiești, după ce guvernul a anunțat prelungirea acordării subvenției de 50 de bani

După anunțul guvernanților că acordarea subvenției de 50 de bani la carburanți se va prelungi până la sfârșitul anului, benzina și motorina au continuat...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Riscă elevii din Ploiești să intre în online din cauza lipsei căldurii? Reacția Inspectoratului Școlar Prahova

Nicio școală din Prahova nu riscă să rămână fără căldură. Cel puțin așa susțin reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Prahova, care nu au primit nicio...

Când vor putea angajații să-și verifice online vechimea în câmpul muncii

Angajații vor putea afla online ce vechime au acumulat în câmpul muncii abia la 31 decembrie 2024. Până la data la care sistemul informatic...

Cu cât s-au ieftinit carburanții la Ploiești, după ce guvernul a anunțat prelungirea acordării subvenției de 50 de bani

După anunțul guvernanților că acordarea subvenției de 50 de bani la carburanți se va prelungi până la sfârșitul anului, benzina și motorina au continuat...

Criza apei calde. Primăria Ploiești anunță că noul operator de termie va începe angajările

Primăria Ploiești a anunțat joi dimineață că a primit de la Registrul Comerțului decizia de constituire a noului operator, SC Termo Ploiești SRL. Totodată,...

Troleibuze și tramvaie, blocate pe traseu, joi dimineață, din cauza unei avarii de curent electric

Circulația troleibuzelor 44 și 202, dar și a tramvaielor 102 a fost dată peste cap, joi dimineață, din cauza unei avarii de curent electric....
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -