- Publicitate -

Interviu cu Florin Bordei, ploieșteanul care ține ateliere pentru copii cu ajutorul pieselor de lego

Data:

Florin Bordei este ploieștean, are 43 de ani, iar pasiunea pentru jocurile lego l-a inspirat să creeze ateliere de inginerie pentru copii. În cadrul atelierelor cei mici învață despre legile fizicii, forța centrifugă, forța centripetă, forța de inerție, energia cinetică etc.

- Publicitate -

Modelele construite îi ajută pe copii să descopere viața marilor oameni de știință și a inventatorilor precum Leonardo Da Vinci, Sir Isaac Newton, Arhimede și mulți alții.

Florin, prezintă-te în câteva pasiuni.

“Numele meu este Florin Bordei, am 43 de ani și împreună cu soția mea, suntem părinții a doi copii minunați, o fată și un băiat, de care suntem foarte mândrii. M-am născut și am crescut în Ploiești, și nu m-am gândit vreodată să mă mut în altă parte.

Citește și: ”Lăsați tinerii să vină la noi!” Interviu cu organizatorul Festivalului de Artă “Talpa Iadului” din Ploiești

Nu pot spune că am anumite pasiuni. La acest moment singura mea pasiune este sa încerc să mă distrez cât mai mult împreună cu copiii mei și cu copii înscriși la atelierele noastre. Îmi place totuși fotbalul, sunt fan al echipei noastre Petrolul, de la meciurile căreia încerc să nu lipsesc.”

- Publicitate -

Cum ai descoperit pasiunea pentru a lucra cu copiii? Detaliază.

“Pe deoparte cred ca mi-au plăcut întotdeauna diversele jocuri ale copilăriei, mai ales acelea în care erau implicați mulți copii împărțiți în echipe care se luptau să câștige sau să descopere diverse. Pe de altă parte, cred că am fost influențat și de entuziasmul cu care se întorcea acasă soția mea, profesoară fiind.

Trecerea de la lucrul cu adulții la lucrul cu copiii mi s-a părut firească în momentul în care am descoperit și tema potrivită respectiv programul Young Engineers care încurajează copiii să devină inventivi, creativi și proactivi, participând activ la întreg procesul educațional.”

În ce constă un atelier de inginerie pentru copii?

“Un atelier de inginerie constă în foartă multă distracție. Copiii dobândesc cunoștințe de bază de inginerie mecanică, matematică și fizică în trei pași simpli: învață, explorează și se joacă.

- Publicitate -

Fiecare atelier conține construcția unul model diferit din piese Lego motorizate astfel încât aceștia să învețe principiile de funcționare. Modelele construite ajută copiii să descopere viața marilor oameni de știință și a inventatorilor precum Leonardo Da Vinci, Sir Isaac Newton, Arhimede și mulți alții.”

Care este feedback-ul pe care îl primește din partea copiilor după un atelier? Dar din partea părinților și profesorilor?

“Discuția despre feedback este una scurtă. Doar privind expresiile fețelor copiilor în momentul în care construcția creată de mâinile lui funcționează corect sau în momentul în care el modifică puțin și modelul nu mai funcționează corect, iar el chiar înțelege motivul, te lasă fără cuvinte.

Citește și: Maria Bădicioiu, eleva care își înfruntă emoțiile prin scris: “Când scriu simt că mă descarc de toate emoțiile negative

Părinții laudă acest modul întrucât copiii ajung acasă și povestesc despre ce au descoperit singuri sau despre ce lucruri uimitoare au aflat din povestiri.
De cealaltă parte, învățătorii ne spun tot timpul cât de utilă ar fi includerea în programa școlară a activităților STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică).”

- Publicitate -

Cum consideri că îi poate ajuta pe cei mici un atelier de inginerie?

“Participanții la atelierele noastre învață despre multe subiecte ale mecanicii clasice, precum: legile fizicii, forța centrifugă, forța centripetă, forța de inerție, energia cinetică, energia potențială, principiul acțiunii și reacțiunii, forța de ridicare, cuplul, punctele de pârghie, distribuția sarcinii, conservarea forței, impuls unghiular și multe altele. Copiii deprind abilități matematice, esențiale pentru a face calculele științifice, necesare pentru a-și construi modelele.”

De ce nu există un astfel de atelier disponibil în programa școlară Există demersuri făcute în acest sens?

“Sunt multe lipsuri în programa școlară, iar în ceea ce privește demersurile făcute în acest sens, nu sunt la curent. Ceea ce știu este că există o preocupare la nivel național prin intermediul Inspectoratelor Școlare de a căuta și include activități STEM.”

Cum anume ți-ai dori sa evolueze ateliere pe care le susții?

“În primul rând mi-aș dori sa aibă acces la astfel de activități un număr cât mai mare de copii. Din păcate doar un procent foarte mic ajunge să le parcurgă în funcție de disponibilitățile bănești ale părinților.”

- Publicitate -

În calitate de antreprenor, consideri că acest tip de activitate este sustenabil din punct de vedere financiar?

“Activitatea în sine este sustenabilă din punct de vedere financiar, însă lipsa predictibilității este cea care ne provoacă fără încetare.

Pe de altă parte, provocările cu care ne lovim în găsirea de personal, nu neapărat calificat, dar suficient de entuziasmat, proactiv și dedicat, nu ne permit să ne îndreptăm către un număr cât mai mare de copiii, în acest fel veniturile noastre rămânând limitate.”

Care crezi că este cea mai mare hibă din educație?

“Educația nu este domeniul meu principal și nu sunt în măsură să comentez sau să dau sfaturi. Singurul lucru pe care pot să-l menționez este lipsa fondurilor, respectiv a investițiilor în educație.”

- Publicitate -

La final, lasă un mesaj pentru cititorii ziarului Observatorul Prahovean.

“Doresc să mulțumesc redacției Observatorul Prahovean pentru acest interviu și încurajez orice prahovean să aibă deschidere cât mai mare către publicațiile locale astfel încât să putem fi cât mai informați.”

Citește și: Compania Blue Air nu mai are bani pentru combustibil. Zborurile, anulate până pe 10 octombrie

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Întreruperi de energie electrică în Prahova în perioada 22-26 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Campioană a Ploieștiului, umilită de șeful CSM, consilier personal al primarului Volosevici

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Mihai Nicolae au...

Arhitectul Răzvan Enescu: ”Andrei Volosevici ne-a mințit în 2020”

Arhitectul Răzvan Enescu, a acordat un interviu lui Bogdan...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

- Publicitate -