- Publicitate -

Interviu cu Florin Bordei, ploieșteanul care ține ateliere pentru copii cu ajutorul pieselor de lego

Florin Bordei este ploieștean, are 43 de ani, iar pasiunea pentru jocurile lego l-a inspirat să creeze ateliere de inginerie pentru copii. În cadrul atelierelor cei mici învață despre legile fizicii, forța centrifugă, forța centripetă, forța de inerție, energia cinetică etc.

Modelele construite îi ajută pe copii să descopere viața marilor oameni de știință și a inventatorilor precum Leonardo Da Vinci, Sir Isaac Newton, Arhimede și mulți alții.

Florin, prezintă-te în câteva pasiuni.

“Numele meu este Florin Bordei, am 43 de ani și împreună cu soția mea, suntem părinții a doi copii minunați, o fată și un băiat, de care suntem foarte mândrii. M-am născut și am crescut în Ploiești, și nu m-am gândit vreodată să mă mut în altă parte.

Citește și: ”Lăsați tinerii să vină la noi!” Interviu cu organizatorul Festivalului de Artă “Talpa Iadului” din Ploiești

Nu pot spune că am anumite pasiuni. La acest moment singura mea pasiune este sa încerc să mă distrez cât mai mult împreună cu copiii mei și cu copii înscriși la atelierele noastre. Îmi place totuși fotbalul, sunt fan al echipei noastre Petrolul, de la meciurile căreia încerc să nu lipsesc.”

Cum ai descoperit pasiunea pentru a lucra cu copiii? Detaliază.

“Pe deoparte cred ca mi-au plăcut întotdeauna diversele jocuri ale copilăriei, mai ales acelea în care erau implicați mulți copii împărțiți în echipe care se luptau să câștige sau să descopere diverse. Pe de altă parte, cred că am fost influențat și de entuziasmul cu care se întorcea acasă soția mea, profesoară fiind.

Trecerea de la lucrul cu adulții la lucrul cu copiii mi s-a părut firească în momentul în care am descoperit și tema potrivită respectiv programul Young Engineers care încurajează copiii să devină inventivi, creativi și proactivi, participând activ la întreg procesul educațional.”

În ce constă un atelier de inginerie pentru copii?

“Un atelier de inginerie constă în foartă multă distracție. Copiii dobândesc cunoștințe de bază de inginerie mecanică, matematică și fizică în trei pași simpli: învață, explorează și se joacă.

Fiecare atelier conține construcția unul model diferit din piese Lego motorizate astfel încât aceștia să învețe principiile de funcționare. Modelele construite ajută copiii să descopere viața marilor oameni de știință și a inventatorilor precum Leonardo Da Vinci, Sir Isaac Newton, Arhimede și mulți alții.”

Care este feedback-ul pe care îl primește din partea copiilor după un atelier? Dar din partea părinților și profesorilor?

“Discuția despre feedback este una scurtă. Doar privind expresiile fețelor copiilor în momentul în care construcția creată de mâinile lui funcționează corect sau în momentul în care el modifică puțin și modelul nu mai funcționează corect, iar el chiar înțelege motivul, te lasă fără cuvinte.

Citește și: Maria Bădicioiu, eleva care își înfruntă emoțiile prin scris: “Când scriu simt că mă descarc de toate emoțiile negative

Părinții laudă acest modul întrucât copiii ajung acasă și povestesc despre ce au descoperit singuri sau despre ce lucruri uimitoare au aflat din povestiri.
De cealaltă parte, învățătorii ne spun tot timpul cât de utilă ar fi includerea în programa școlară a activităților STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică).”

Cum consideri că îi poate ajuta pe cei mici un atelier de inginerie?

“Participanții la atelierele noastre învață despre multe subiecte ale mecanicii clasice, precum: legile fizicii, forța centrifugă, forța centripetă, forța de inerție, energia cinetică, energia potențială, principiul acțiunii și reacțiunii, forța de ridicare, cuplul, punctele de pârghie, distribuția sarcinii, conservarea forței, impuls unghiular și multe altele. Copiii deprind abilități matematice, esențiale pentru a face calculele științifice, necesare pentru a-și construi modelele.”

De ce nu există un astfel de atelier disponibil în programa școlară Există demersuri făcute în acest sens?

“Sunt multe lipsuri în programa școlară, iar în ceea ce privește demersurile făcute în acest sens, nu sunt la curent. Ceea ce știu este că există o preocupare la nivel național prin intermediul Inspectoratelor Școlare de a căuta și include activități STEM.”

Cum anume ți-ai dori sa evolueze ateliere pe care le susții?

“În primul rând mi-aș dori sa aibă acces la astfel de activități un număr cât mai mare de copii. Din păcate doar un procent foarte mic ajunge să le parcurgă în funcție de disponibilitățile bănești ale părinților.”

În calitate de antreprenor, consideri că acest tip de activitate este sustenabil din punct de vedere financiar?

“Activitatea în sine este sustenabilă din punct de vedere financiar, însă lipsa predictibilității este cea care ne provoacă fără încetare.

Pe de altă parte, provocările cu care ne lovim în găsirea de personal, nu neapărat calificat, dar suficient de entuziasmat, proactiv și dedicat, nu ne permit să ne îndreptăm către un număr cât mai mare de copiii, în acest fel veniturile noastre rămânând limitate.”

Care crezi că este cea mai mare hibă din educație?

“Educația nu este domeniul meu principal și nu sunt în măsură să comentez sau să dau sfaturi. Singurul lucru pe care pot să-l menționez este lipsa fondurilor, respectiv a investițiilor în educație.”

La final, lasă un mesaj pentru cititorii ziarului Observatorul Prahovean.

“Doresc să mulțumesc redacției Observatorul Prahovean pentru acest interviu și încurajez orice prahovean să aibă deschidere cât mai mare către publicațiile locale astfel încât să putem fi cât mai informați.”

Citește și: Compania Blue Air nu mai are bani pentru combustibil. Zborurile, anulate până pe 10 octombrie

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!
- Publicitate -

Sondaj

[ays_poll id=84]

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

Interviu cu Anda Mănescu, antreprenoarea care promovează „ia de Breaza” dincolo de hotarele țării [VIDEO]

„Ia de breaza by Anda Mănescu” a ajuns în câțiva ani un adevărat brand recunoscut, atât la nivel național, cât și internațional. Reporterii Observatorul...

Anda Mănescu, antreprenoarea poveștilor cu acul și pânza, povestește despre lupta acerbă și inegală pe care o duce pentru a fi recunoscută adevărata valoare...

Anda Mănescu, un nume care a depășit demult granițele județului Prahova, este sinonimul „iei de Breaza”. Pentru a afla cum a început businessul și...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Boboteaza și Sf. Ion ar putea deveni sărbători legale. Românii vor avea 17 zile libere în 2023

Proiectul de lege care stabilește ca alte două zile să fie declarate zile de sărbătoare legală, în care nu se lucrează, a fost adoptat...

Imagini cu autoutilitara care arde ca o torță pe DN1B, la Bucov. Traficul spre Ploiești este blocat [VIDEO]

Pompierii prahoveni au fost solicitați să intervină miercuri dimineață la Bucov pentru stingerea unei autoutilitare care a luat foc în mers. La momentul izbucnirii incendiului,...

Acțiune rutieră miercuri dimineață pe DN1, în Prahova, pentru depistarea șoferilor beți

Polițiștii Serviciului Rutier Prahova au organizat miercuri dimineață o acțiune rutieră pe DN1, în zona Băicoi, pentru depistarea șoferilor care s-au urcat băuți la...

O autoutilitară încărcată cu carne a luat foc pe DN1B, la Bucov. Traficul spre Ploiești este blocat

Traficul rutier pe DN 1B, sensul de mers Buzău - Ploiești, este blocat la Bucov după ce o autoutilitară încărcată cu carne a luat...

„Totul despre sexul protejat”, un proiect demarat la Măneciu, de care tinerii din ziua de astăzi au mare nevoie

O mână de oameni inimoși, adunați sub titulatura „Asociația Parteneri pentru Comunitate”, vine în sprijinul tinerilor prin abordarea unui subiect „tabu”: sexul protejat În luna...

Parteneri

MindArchitect

WallStreet

Țara care te-ar putea lăsa să transporți la aeroport lichide în bagajul de mână
- Publicitate -