Tiberiu Popescu are 19 ani, s-a născut în Ploiești și este student, anul 2, în Olanda. Invitatul este fost elev al Colegiului Național “Mihai Viteazul” Ploiești. În cadrul podcastului, Tiberiu vorbește despre viața de student în Olanda.
Multiculturalitatea este unul dintre motivele pentru care Tiberiu a ales să studieze în Olanda. A reușit astfel să cunoască tineri de toate naționalitățile, să interacționeze cu aceștia și să descopere diferențe dintre România și alte țări.
Citește și: Maria Bădicioiu, eleva care își înfruntă emoțiile prin scris: “Când scriu simt că mă descarc de toate emoțiile negative
În Olanda, profesorii de la facultate sunt veniți din toate țările și nu sunt simpli teoreticieni, ci au la bază meserii despre care vorbesc. Invitatul susține că e mai mult decât important ca cel care vine să le vorbească să știe despre ce vorbește, dar mai ales să fi avut contacta cu meseria respectivă.
Financiar discutând, viața în Olanda nu este chiar atât de simplă. Un student, spune invitatul, ajunge să plătească de la 500 de euro pentru o cazare la cămin, iar prețurile pot ușor să se îndrepte către 1000 de euro.
În Olanda, chiriile încep de la 500 de euro
“Cu greu găsești o chirie care să te coste 500 de euro. Nu găsești nimic sub 500 de euro. Iar dacă te gospodărești și îți gătești, te mai costă vreo 300 de euro mâncarea.
Restul sunt distracții de la care nu trebuie să ne abținem, dar trebuie să găsim un echilibru între școală, stil de viață sănătos și distracții.”, spune, Tiberiu Popescu.
Oportunitate de angajare, în Olanda, pe timpul facultății
“În Olanda companii sunt foarte deschise în a angaja studenți. Se pot câștiga și 700 de euro pentru un job cu jumătate de normă. Cunosc persoane care s-au angajat și muncesc atunci când sunt disponibili. Poți lucra la o cafenea, un magazin, în mall, o sală de fitness…”
“În Olanda oamenii obișnuiesc să meargă pe bicicletă, fac sport în aer liber și nu au probleme cu greutatea. Dacă în Ploiești sunt farmacii și agenții de pariuri la fiecare pas, în Olanda nu există așa ceva. Sunt foarte mult diferențe, vizibile.”
Citește și: Interviu la înălțime cu artistul Bogdan Cazacincu care colorează Ploieștiul: “Este o lucrare abstractă, cu personaje reprezentative pentru oraș”.
“Le mulțumesc părinților mei pentru că mi-au dat posibilitatea să învăț limba engleză de la o vârstă fragedă. M-a ajutat să mă integrez mult mai ușor în viața de student și să mă descurc indiferent de situație.
Olanda plină de tentații. Educația își spune cuvântul
“Chiar dacă în Olanda sunt tentații la tot pasul și te poți pierde ușor, părinții mei m-au învățat ce este important pentru mine și cum anume trebuie să fiu. Educația este vitală atunci când pleci singur într-o țară străină.”
Interviu integral cu Tiberiu Popescu, studentul din Olanda
Citește și: Amintiri din copilărie: “Nu aveam Balenciaga, ci adidași rupți și bani de-o cola”
Cum ți se pare subiectul?