Noaptea trecută am primit două sesizări, de la doi cititori diferiți, cu privire la modul în care se desfășoară lucrurile la Spitalul de Pediatrie din Ploiești.
Prima sesizare a venit aproape de miezul nopții:
„Salut, aș avea și eu o rugăminte. Este ora 23:40, am venit cu fetița mea de 7 luni cu temperatură 39.8. Am ajuns la spitalul de copii Petrolul, în jurul orei 21:30.
Au trecut două ore, și nici măcar nu suntem băgați în seamă. Doamna doctor vorbește cu noi (părinții) in ultimul hal. Este doar un singur medic de gardă, și minim 40 de pacienți. Holul acesta de 2 metri lățime pe 3 metri lungime, numit sala de așteptare, este plin, iar cei mai mulți pacienți așteaptă afară pentru că nu mai au loc.
Aș dori să se facă o știre pe tema asta, poate se ia în calcul spusele ale multor părinți cu durere pentru copilașii lor, și să se facă ceva în legătură cu spitalul acesta de 2 bani. De ani de zile este același sistem, jegos și impertinent.”
A doua sesizare a venit pe Whatsapp în jurul orei 3 dimineața:
„Spitalul de Pediatrie Ploiesti stau cu copil de 2 ani cu temperatura 39.2 de 5 ore si nu se ia nici o masura.
In momentul in care am ajuns la spital si ne-a facut fisa am fost anuntati ca va dura cateva ore pana ne poate consulta cineva, mai erau copii de cateva luni care asteptau pe hol, alti parinti cu copii care statea de 6, 7 ore si nimic o dezorganizare totala.
5 asistente care se invarte una dupa alta, o doamna doctor zapacita de cap si in cabinet cate 6, 7 mamici cu copiii in brate plangand.
Poti sa mori cu zile, este ora 3 dimineata si noi tot nu am reusit sa intram cu copilul sa il vada un doctor.”
Citește și: „În Urgențe vin copii care ar putea fi tratați în ambulatoriu sau la medicul de familie”. Spitalul de Pediatrie reacționează la acuzele părinților
Contactată de noi în cursul zilei de astăzi, cititoarea responsabilă cu cea de-a doua sesizare ne-a spus că nu a reușit să intre cu copilul la medic.
„Buna ziua nu am reusit sa intram, am plecat acasa si am mers la prima ora la doctorul de familie.
Era inaceptabil la ora 3 dimineata sa ne plimbam cu copilul in brate in asteptare de cateva ore.
In conditia in care la copilul meu i.am administrat tratament acasa si nu ii scadea temperatura, am plecat si nu am fost singura care am plecat cu copilul.
Consider ca pe timp de noapte, cand vin urgente cu ambulanta si vin si parinti cu copii in particular, sa fie o alta organizare sau mai multi medici de garda.”
Reamintim că Observatorul Prahovean a publicat o serie de articole cu sesizări ale cititorilor. Aceștia se plâng de condițiile și timpii lungi de așteptare de la Spitalul de Pediatrie Ploiești.
Citește și: Părinți cu copii în brațe așteaptă ore întregi la coadă pentru triaje și tratament de urgență la UPU a Spitalului de Pediatrie Ploiești
Conducerea spitalului a motivat că:
„Pentru a vă lămuri cauza generatoare a unei astfel de situații, trebuie să vă precizăm că, la nivelul CPU, se prezintă atât pacienți a căror stare de sănătate poate necesita intervenție salvatoare de viață, cât și pacienți a căror stare de sănătate nu reprezintă urgență și ar fi permis prezentarea în ambulatoriu sau chiar la medicul de familie.
În toate cazurile se aplică, fără excepție, Protocolul național de triaj al pacienților pentru prioritizarea urgenței. Pacienții sunt avertizați prin afiș că există posibilitatea creșterii timpului de așteptare dacă, din punct de vedere medical, cazul nu reprezintă o prioritate imediată.
Numărul pacienților care se prezintă în departamentele de urgență este în continuă creștere, iar capacitatea acestora de a asista pacienții cu afecțiuni acute este constantă.
Din acest dezechilibru s-a născut necesitatea utilizării unui sistem care să permită sortarea rapidă și eficientă a pacienților, astfel încât aceștia să beneficieze de o alocare corectă a resurselor disponibile, în funcție de afecțiunile pentru care se prezintă la urgențe.
Protocolul de triaj a fost instituit tocmai pentru că se înțelege că așteptarea este sau poate deveni cel mai supărător element, pe care anumiți părinți ai pacienților minori îl acceptă cu multă greutate, fiind generator de situații conflictuale și dificil de soluționat”.