Mai mulți cititori ne-au reclamat că benzinăriile independente, care nu fac parte din lanțurile de distribuție ale marilor companii petroliere, nu au redus după 1 iulie, cu 50 de bani, prețul carburanților. ”Este normal?” a fost întrebarea acestora.
Observatorul Prahovean a discutat, sub protecția anonimatului, cu reprezentanții mai multor benzinării din județ, care se află în situația de a nu putea reduce cu 50 de bani prețurile la carburanți.
Așa am aflat că ordonanța de guvern, care reglementează reducerea prețurilor la carburanți cu 50 de bani, îi împinge spre faliment pe antreprenorii de pe această piață dominată de marile companii petroliere.
Citește și ”Țeapă” cu reducerea de 50 de bani la o benzinărie din Ploiești. ”Abia când am ajuns la mașină mi-am dat seama”
Motivul este cât se poate de simplu: din cei 50 de bani, guvernul suportă de la bugetul de stat 25 de bani, cu condiția ca ”benzinarii” să completeze reducerea cu restul de 25 de bani din veniturile lor, însă ca și cheltuială deductibilă. Practic, la un volum mare de vânzări, doar marile companii petroliere ies în câștig, ceilalți benzinari fiind foarte aproape de colaps. Asta deoarece, în lipsa profitului, nu există cheltuieli deductibile. Mai mult, cei 25 de bani suportați de la bugetul de stat sunt recuperați de benzinării la sfârșitul lunii următoare vânzării carburanților. Practic, benzinăriile independente ar trebui să crediteze statul cu aproape 60 de zile cu sume uriașe raportate la volumul vânzărilor.
”Pentru mulți dintre noi, cei 25 de bani reprezintă profitul nostru după ce plătim celelalte cheltuieli cu achiziția de combustibil, salarii, utilități, chirii, taxe și impozite. Dacă am suporta jumătate din reducerea de 50 de bani ar însemna să venim cu bani de acasă. Chiar și așa ne paște falimentul pentru că șoferii au început deja să ne ocolească. Ei caută prețurile reduse cu 50 de bani, de la marile lanțuri de benzinării, ca să facă economii, cum este și normal” ne-a declarat, sub protecția anonimatului, reprezentantul unui lanț mic de benzinării din Prahova.
Alt ”benzinar” independent a descoperit și o problemă majoră de fiscalitate: ”Din punct de vedere fiscal noi nu putem justifica de ce am vândut un produs cu un preț mai mic decât l-am cumpărat pentru că am micșorat astfel baza de impozitare, inclusiv la TVA”
De altfel, Lect. univ. dr. Christian Năsulea, specialist în economie, doctor în management, care predă la Universitatea din Bucureşti, susține că ar trebui să se sesizeze Consiliul Concurenței.
”Guvernul s-a întâlnit cu reprezentanţi de la marile companii şi le-au spus dinainte cum o să fie făcută schema, în aşa fel încât să-i convingă (…) să introducă schema asta. Ca să-i ajute pe ei, pe politicieni, să arate că au făcut ceva. Însă Consiliul Concurenţei ar trebui să se sesizeze în situaţia asta, pentru că au făcut o înţelegere internă între Guvernul României şi nişte companii private mari, în defavoarea tuturor celorlalte companii. Asta în primul rând este o problemă de integritate, de fair-play, etică. E complet greşit faptul că s-a întâmplat lucrul ăsta. Legile trebuie să fie dat la fel pentru toată lumea”, a declarat specialistul în economie pentru adevarul.ro.