- Publicitate -

Din comunism: “Profesorii aveau parte de libertate și putere pe care le foloseau împotriva elevilor”

Răzvan Macovei este profesor de engleză la Liceul Tehnologic Administrativ și de Servicii “Victor Slăvescu” din Ploiești. Răzvan povestește despre cum se comportau profesorii pe vremea când acesta era elev.

- Publicitate -

Consideră că traumele din copilărie îi pot afecta grav pe viitorii adulți care își pierd stima de sine și nu știu ce să facă cu viața lor. Răzvan este și life coach. Vezi filmulețul de susținere a campaniei pentru educație “Spune, pe bune, ce se întâmplă la tine în școală” în cadrul articolului.

“Salutare tuturor. Numele meu este Macovei Răzvan, sunt profesor de limba engleză și life coach. Acum mulți ani am fost și eu ca voi, elev, într-o bancă, ceva de genul acesta. Vedeți voi, generația noastră a prins comunismul, un sistem social politic foarte, foarte dur, în care profesorii aveau parte de libertate și putere și o foloseau împotriva elevilor.

Citește și: Dana Volosevici, mesaj pentru profesori și elevi: “Sprijin campania pentru educație în calitate de profesor, avocat și cetățean al județului Prahova”

Aveam parte de tot felul de practici destul de violente. Erau cadre didactice care ne trăgeau de urechi, de perciuni. Ne loveau la palmă cu o riglă de lemn triunghiulară – mi se pare că nu mai există pe piață. Avea parte de foarte multă violență fizică. Cred că cea mai urâtă amintire pe care o am din școală este cea legată de violentă psihică.

- Publicitate -

«Erau destul de mulți profesori care ne adresau apelative urâte, ne batjocoreau, ne vorbeau de sus, cu dispreț.»

Mulți ne spuneau că nu o să ajungem nimic în viață. Acum lucrând ca life coach și fiind și profesor în același timp, îmi dau seama foarte bine cât de mult mi-au afectat atunci aceste practici stima de sine, până în punctul în care ajunsesem să cred în vorbele pe care le auzeam.

Probabil că acei profesori mă judecau după notele pe care le aveam la mate, fizică, chimie… Nu erau note foarte reușite. În același timp, la engleză și română excelam. Ca profesor, acum eu încerc să îmi apropii cât mai mult elevii, să îndrăgească limba lui Shakespear și să o aprofundeze.

Citește și: Robert Avram: “Schimbarea nu se face din biroul Ministrului Educației de la București, ci începând cu fiecare elev…”

Ca life coach întânesc în practica de zi cu zi numeroși clienți care au mari probleme cu stima de sine – nu au un nivel de stimă ridicat – și ne dăm seama împreună că acest lucru se datorează și violenței psihice de care ei au avut parte în școală atunci când erau elevi foarte tineri.

- Publicitate -

Avem nevoie de transparență în școala românească. Este nevoie ca voi să veniți aici și să găsiți un mediu plăcut, în care să învățați cu plăcere, un mediu în care competența se îmbină cu valorile.

Așa că, dacă aveți parte de bullying în școala voastră sau dacă aveți parte de practici care nu au legătură cu spațiu școlar, luați atitudine. Cum spunea Mahatma Gandhi: :«You must be the change you wish to see in the world.»”, a povestit Macovei Răzvan.

Răzvan Macovei, profesor de engleză, despre anii de școală:

​​Astăzi, 30 iunie 2022, este ultima zi de campanie. Așadar, spune, pe bune:

- Publicitate -

Link: https://generatialuijohn.ro/campanie-educatie-2022

Citește și: Notițele cutremurătoare ale unui elev de doar 13 ani din Prahova: “Când intru în clasă îmi spune: «Iar ai venit, prostule?»”

John Cristea
John Cristea
Este fondatorul emisiunii Generația lui John și portavoce pentru mii de tineri care și-au făcut vocea auzită.Cu peste 15 ani de activitate în zona media, John Cristea prezintă într-un mod inedit interviurile din cadrul podcastului Generația lui John și își exprimă opinia atunci când vine vorba de educație, tineri și tot ce e nou în materie de rețele de socializare.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

Adelina Fronea, fondatorul Asociației Life Call: “Mamă, te iubesc și îți mulțumesc că ai ales să mă naști” – VIDEO

Adelina Fronea este fondatorul și președintele Asociației Life Call. În cadrul podcastului Generația lui John invitata a povestit despre cum a decis să facă...

Dan Popescu, profesorul din Prahova implicat în campania pentru educație: “Media generală 10 ar trebui să reprezinte dovada capacității de a realiza performanță”

Dan Popescu este profesor de Limba și Literatura Română la Școala Gimnazială “Ion Câmpineanu” din Câmpina. Și-a ales meseria de dascăl acum 23 de...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

S-a trezit și Consiliul Concurenței! Investigație la producătorii și comercianții de ulei, zahăr și produse lactate

Prețurile au crescut în întreaga lume, majorări motivate de crizele succesive din domeniul sanitar, apoi economic, din cauza războiului din Ucraina... Sunt multe motivele...

Nu e păcăleală de 1 aprilie! Se scumpesc: gazele, energia electrică, țigările și creditele

Dacă în cazul viciilor scumpirile ar trebui să fie un motiv să renunțăm la ele, în cazul utilităților sau creditelor în derulare acestea vor...

Din cauza crizei de medici, SJU Ploiești face schimb de pacienți cu SJU Buzău

Situația crizei de personal din cel mai mare spital din Prahova s-a discutat pe larg la ObservatorulPh Live, la începutul acestei săptămâni. Criza de...

Motivul pentru care România pierde 2,1 miliarde de euro din PNRR. ”Am avut creștere economică mai mare decât estimam”

Sunt peste două miliarde de euro de care România nu va mai beneficia. Suma nu este deloc de neglijat, însă motivul invocat de Ministerul...

SC Hale și Piețe se mută în fosta clădire Peco din Ploiești – VIDEO

Fosta clădire Peco din Ploiești a fost achiziționată de SC Hale și Piețe, în 2012, cu 900.000 de euro. La aproape 11 ani după...
Emisiuni
- Publicitate -