- Publicitate -

Din comunism: “Profesorii aveau parte de libertate și putere pe care le foloseau împotriva elevilor”

Răzvan Macovei este profesor de engleză la Liceul Tehnologic Administrativ și de Servicii “Victor Slăvescu” din Ploiești. Răzvan povestește despre cum se comportau profesorii pe vremea când acesta era elev.

Consideră că traumele din copilărie îi pot afecta grav pe viitorii adulți care își pierd stima de sine și nu știu ce să facă cu viața lor. Răzvan este și life coach. Vezi filmulețul de susținere a campaniei pentru educație “Spune, pe bune, ce se întâmplă la tine în școală” în cadrul articolului.

“Salutare tuturor. Numele meu este Macovei Răzvan, sunt profesor de limba engleză și life coach. Acum mulți ani am fost și eu ca voi, elev, într-o bancă, ceva de genul acesta. Vedeți voi, generația noastră a prins comunismul, un sistem social politic foarte, foarte dur, în care profesorii aveau parte de libertate și putere și o foloseau împotriva elevilor.

Citește și: Dana Volosevici, mesaj pentru profesori și elevi: “Sprijin campania pentru educație în calitate de profesor, avocat și cetățean al județului Prahova”

Aveam parte de tot felul de practici destul de violente. Erau cadre didactice care ne trăgeau de urechi, de perciuni. Ne loveau la palmă cu o riglă de lemn triunghiulară – mi se pare că nu mai există pe piață. Avea parte de foarte multă violență fizică. Cred că cea mai urâtă amintire pe care o am din școală este cea legată de violentă psihică.

«Erau destul de mulți profesori care ne adresau apelative urâte, ne batjocoreau, ne vorbeau de sus, cu dispreț.»

Mulți ne spuneau că nu o să ajungem nimic în viață. Acum lucrând ca life coach și fiind și profesor în același timp, îmi dau seama foarte bine cât de mult mi-au afectat atunci aceste practici stima de sine, până în punctul în care ajunsesem să cred în vorbele pe care le auzeam.

Probabil că acei profesori mă judecau după notele pe care le aveam la mate, fizică, chimie… Nu erau note foarte reușite. În același timp, la engleză și română excelam. Ca profesor, acum eu încerc să îmi apropii cât mai mult elevii, să îndrăgească limba lui Shakespear și să o aprofundeze.

Citește și: Robert Avram: “Schimbarea nu se face din biroul Ministrului Educației de la București, ci începând cu fiecare elev…”

Ca life coach întânesc în practica de zi cu zi numeroși clienți care au mari probleme cu stima de sine – nu au un nivel de stimă ridicat – și ne dăm seama împreună că acest lucru se datorează și violenței psihice de care ei au avut parte în școală atunci când erau elevi foarte tineri.

Avem nevoie de transparență în școala românească. Este nevoie ca voi să veniți aici și să găsiți un mediu plăcut, în care să învățați cu plăcere, un mediu în care competența se îmbină cu valorile.

Așa că, dacă aveți parte de bullying în școala voastră sau dacă aveți parte de practici care nu au legătură cu spațiu școlar, luați atitudine. Cum spunea Mahatma Gandhi: :«You must be the change you wish to see in the world.»”, a povestit Macovei Răzvan.

Răzvan Macovei, profesor de engleză, despre anii de școală:

​​Astăzi, 30 iunie 2022, este ultima zi de campanie. Așadar, spune, pe bune:

Link: https://generatialuijohn.ro/campanie-educatie-2022

Citește și: Notițele cutremurătoare ale unui elev de doar 13 ani din Prahova: “Când intru în clasă îmi spune: «Iar ai venit, prostule?»”

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Cine credeți că este de vină pentru că Ploieștiul a rămas fără apă caldă?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Primele cifre ale campaniei pentru educație: 62% dintre elevii din Prahova susțin că fac pregătire în particular

Etapa de completare a chestionarelor din campania “Spune, pe bune, ce se întâmplă la tine în școală” a luat sfârșit. În continuarea acestui articol...

Liviu Drăghici, poetul din peluză: “Aveam un profesor de fizică care ne explica forțele cu pumnii”

Liviu Drăghici, poetul din peluză, povestește despre cum, pe vremea în care era elev, un profesor de fizică l-a lovit cu pumnii în cap,...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Ce nereguli a găsit Camera de Conturi la DSP Prahova

Auditorii de la Camera de Conturi au efectuat un control la DSP Prahova în urma căruia au constata mai multe nereguli. Conducerea instituției a...

Cristina Filoneanu, profesoara de engleză care îi motivează pe elevi să-și exprime emoțiile în mod creativ – VIDEO

Silvia-Cristina Filoneanu este profesoară de limba engleză la Colegiul Național “Ion Luca Caragiale” din Ploiești. A fondat clubul “Wild Ink Creative Writing Club” și...

Perseide: Cum poţi să admiri ploaia de stele căzătoare care atinge punctul maxim pe data de 12-13 august

Zilele acestea are loc fenomenul astronomic care marchează, în fiecare an, luna august și care este cel mai celebru curent de meteori. Faza maximă...

Mai noi ori mai vechi? – VIDEO

Bună ziua! Despre filmul mai vechi pe care vi-l propun pentru astazi, mi-ar plăcea să cred că ar trebui să fie subiect de studiu...

Un tânăr din Prahova, fără permis de conducere, a furat mașina tatălui a provocat un accident și a fugit de la fața locului

Un tânăr în vârstă de 24 de ani din Bălțești este cercetat penal după ce a furat cheile autoturismului tatălui său, deși nu are...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -