Joi, 30 iunie 2022, este ultima zi din campania pentru educație “Spune, pe bune, ce se întâmplă la tine în școală”. Ne aflăm pe ultima sută de metri înainte de a spune stop campaniei. Urmează analiza mesajelor primite, în mod anonim, din partea profesorilor și elevilor din Prahova, precum și un demers jurnalistic, transparent, pentru educație.
În cele ce urmează, vă prezentăm ultima serie de mesaje care ne-au atras atenția și care, credem că necesită o atenție sporită din partea tuturor părților implicate în actul educațional.
Elevii care au trimis mesaje, în mod anonim, în campania “Spune, pe bune, ce se întâmplă la tine în școală, sesizează următoarele: unii profesori nu vin la ore sau vin dar stau pe Facebook, o profesoară de fizică vorbește urât cu elevii, un colegiu pune presiune mare pe elevi pentru a-și menține prestigiul, iar unii elevi fac mici în clasă.
Iată ce se întâmplă în școlile din Prahova, conform mesajelor primite:
“Școala noastră este lăsată de izbeliște. Profesorii nu vin la ore, iar atunci când o fac îi vedem cu cana de cafea în mână și telefonul la purtător. Nimeni nu este preocupat de ceea ce se întâmplă. Doar atunci când se anunță inspecție/control.
Noi, elevii, asistăm la bârfa profesorilor care stau afară la țigară, întotdeauna profesorii fiind mult mai interesați de viața noastră personală decât de catedra dumnealor.”, elevă, 15 ani.
O profesoară de fizică vorbește urât cu elevii
“Doamna profesoară de fizică ne vorbește foarte urât: ne face proști, plante, crescuți în pădure, nesimțiți și incapabili. Unui coleg i-a spus că scrie la fel de urat pe cât este el. La finalul anului trecut a bătut și înjurat o elevă din școală. Nimeni nu ia nicio măsură. Mulți spun că are pe cineva la inspectorat și o scapă.”, elevă, 13 ani.
“Unii profesori fac diferențe și ne jignesc. O profesoară ne jignește la fiecare pas. Spune că nu știm să ne comportăm, că venim de la țară și dacă scutură buletinul nostru pică țărână, dar și multe altele. Este o profesoară dură, iar personalitatea ei lasă de dorit.“, elevă, 16 ani.
Prestigiul școlii pe umerii elevilor?
“Există o presiune foarte mare de menținere a colegiului pe o poziție fruntașă în județ, motiv pentru care ne simțim ca la pușcărie. Multe reguli, rigiditate, cerințe excesive din partea unor profesori, stres, multe ore de curs, fără activități extrașcolare etc.”, elevă, 17 ani.
“În afară de batjocură? De bătăi? De miștouri online? De defăimare? De filmari în clasă în care sunt batjocorit? De pițipoance care umblă cu interlopi și care fac legea în liceu? De copii de patroni care cred ca nu are nimeni ce să le facă?
Citește și: Loredana Chelba, despre anii de liceu: “Din școală mi-a rămas încrederea oferită, prin cuvinte sau printr-o îmbrățișare, de cadrele didactice”
În afară de 3 ani de engleză la care profesoara nu a fost în clasă decât de 3 ori? În afară de colegii mei din clasă care făceau mici? Și a căror fapta deja s-a ascuns? Ce anume nu ați înțeles?!? Liceul este minunat!!!”, elev, 19 ani.
Practică cu elevii sau exploatarea elevilor în folosul profesorilor?
“La profilul apicultura facem munci pe care nu trebuie sa le facă un copil. Plecăm prin țară și dormim în mașină. Muncim de la 5-6 dimineața până seara târziu, totul cu acordul d-lui profesor. Uneori plecăm de acasă o săptămână. Nu avem unde încărca telefonul ca să vorbim cu părinții.
Dacă nu adunăm plante medicinale pe care le vând ei la plafar, primim absențe din burtă, de la 20 în sus. Profesorul zicea că suntem animale de la gât în jos și trebuie să muncim. Vă rog să sesizați mai departe, să se facă o anchetă, dar nu cu domnul diriginte lângă noi, că ne e frică de el. Ne lasă repetenți după aia.”, elev, 17 ani.
Profesoara de biologie stă pe Facebook în timpul orelor?
“Toți elevi se îmbracă vulgar ,fumează aproximativ 70%, profesorii nu prea iau măsuri.”, elev, 16 ani.
“Nu se învață carte. De cele mai multe ori profesoara de biologie stă pe Facebook. Nu predă și ne pune să scriem singuri. În alte ore stăm degeaba, dar vor să fim prezenți, zi de zi, la școală.“, elevă, 12 ani.
Campania continuă până pe data de 30 iunie 2022 (inclusiv)
Elevi, spuneți, pe bune, aici: https://bit.ly/campanie-educatie-elevi
Parteneri: CJE Prahova, Federația Națională a Părinților – Edupart Prahova, Asociația “Un strop de fericire”, Asociația “Simbio Prahova” și Radio Prahova. #generatialuijohn #spunepebune
O campanie marca Generația lui John, susținută de Observatorul Prahovean.