Au de executat pedepse grele, pentru fapte pe care numai ele și Dumnezeu știu ce anume le-a împins să le comită. Zac de luni sau ani buni în spatele gratiilor, unde au fost nevoite să înceapă o viață nouă, total diferită de cea dusă în libertate. Imediat ce au trecut de gardianul care trântește poarta în urma lor, în față li se deschide o nouă lume. Una care le va lăsa stigmatizate pe viață. Fiindcă, probabil, nimic, niciodată nu le va mai putea șterge eticheta de „deținută”.
Locul unde greșeala se plătește cu ani din viață
Închisoarea de la Târgșor este locul unde ajung să execute pedepse mai grele sau mai ușoare femei din toată țara. Un penitenciar unde greșeala se plătește cu ani din viață. Sute de femei încarcerate pentru crime, tâlhării, trafic de persoane sau complicitate, evaziuni fiscale, ori alte fapte pentru care statul a decis că ele trebuie să ajungă dincolo de gratii.
Sport, alături de femeile încarcerate la Târgșor
Mi-a atras atenția, astăzi, inițiativa inedită a Asociației „Întoarce-te la sport -Fitness Nico”. Ploieșteanca Nicoleta Mocanu, o mare iubitoare a sportului, s-a gândit ca, împreună cu terapeutul Ciprian Dascălu, alți instructori din echipa Asociației și, evident, cu acceptul conducerii Penitenciarului de Femei Ploiești să ofere femeilor încarcerate dreptul la mișcare. Un lucru care, spune Nico, le va ajuta pe acestea atât din punct de vedere fizic, dar și psihic.
„ Există multă tensiune pe care am resimțit-o în rândul deținutelor. Ne-au primit cu entuziasm, semn că aveau nevoie de ceva nou în viața lor, dusă după gratii. Sunt tinere de 20 de ani, dar și femei trecute de 60. Nu știu și nici nu mă interesează faptele pe care ele le-au comis. Important este că printr-o astfel de acțiune ne dorim să le eliminăm puțin din stresul, panica, frica, anxietatea, depresia, chiar predispoziția către violență pe care acestei femei închise le trăiesc”, ne-a spus Nicoleta Mocanu.
O dată pe săptămână, deținutele fac terapie prin mișcare
Aproximativ 80 de femei, închise în regim semideschis, au parte de activități precum: terapia prin respirație controlată și intenții pozitive, terapia cu sunete și vibrații ale Gongului Planetar și bolurilor Tibetane, terapia prin râs ( Laughter Yoga), gimnastică aerobică, stretching Total Body cu diverse accesorii, dar și Zumba Dance, Nirvana Fitness ( Pilates, yoga și respirație) sau Fetno Aerobic (păstrarea ritmului cu sucitorile de lemn pe muzică populară).
Citește și: Marian Mocanu, fost consumator de droguri, dezvăluiri despre drama prin care a trecut – VIDEO
„Am început acest proiect la Penitenciarul Târgșor în urmă cu trei săptămâni. Primele întâlniri au fost în cadrul clubului, unde aceste femei se reunesc și desfășoară diverse activități. Astăzi, pentru prima dată, am ieșit în curte și am avut program de activități în aer liber. Nu spun cât de emoționate erau și cu câtă bucurie ne-au primit. Am văzut femei acre, din cauza traumelor suferite și angoaselor acumulate, păreau un munte de frică, deznădejde și resemnare. Ușor, am reușit să mai eliberăm din tensiunile acumulate. Practic, acesta ne este scopul. Până la urmă, indiferent de situație, consider că orice om are dreptul la reabilitare și la o nouă șansă. Sperăm ca acestui proiect unic să se alăture și persoane care să ne susțină, chiar financiar. Noi tot ce facem, facem voluntar, dar ușor nu este”, a mai adăugat fondatoarea Asociației „Întoarce-te la sport”.
Proiectul continuă. Nu pentru a „șterge” trecutul unui om condamnat, fiindcă asta este imposibil
Fiecare deținută a primit și o brățară a dorințelor, un instrument cu ajutorul căruia „orice om își poate face ordine în gânduri și idei”.
Acest proiect inedit va continua la Penitenciarul Târgșor. Nu pentru a „șterge” trecutul unui om condamnat, fiindcă asta este imposibil. Totul doar pentru a face acestor femei viața mai ușoară, poate ca un pas mic, dar important, către reabilitarea socială. Indiferent că acest lucru se va întâmpla, dacă se va întâmpla, peste săptămâni, luni sau ani de zile.