Au mai rămas 36 de zile până la expirarea contractului cu Veolia Energie Prahova pentru agentul termic livrat la Ploiești. Până la 13 mai, sistemul centralizat de încălzire – SACET al Municipiului ar trebui preluat de către noul operator. Șansele să se întâmple acest lucru sunt în continuare destul de reduse din același motiv pentru care contractul cu Veolia a fost prelungit. Este vorba despre faptul că licitația pentru noul operator de termoficare din Ploiești, organizată de Consiliul Județean Prahova prin ADI Termo Prahova, nu este finalizată. Iar declarația pe care directorul ADI Termo Prahova a făcut-o pentru Observatorul Prahovean în privința procedurii de selecție a noului operator de termoficare nu este deloc una care să ne liniștească.
Contractul cu Veolia expiră la 13 mai
Pe 31 martie ar fi trebuit să expire contractul Primăriei Ploiești și Consiliului Județean Prahova cu Veolia Energie Prahova pentru furnizarea agentului termic în Municipiu. După mai multe ședințe cu scântei, contractul cu Veolia a fost prelungit până la 13 mai. Rămâne memorabilă ședința Consiliului Local Ploiești din 24 martie, la finalul căreia s-a aplaudat votarea proiectului prin care ploieștenii au fost asigurați că nu vor rămâne fără apă caldă și căldură. Doar că e posibil ca acest lucru să se întâmple, totuși, pe 14 mai. Iată de ce.
O singură ofertă la licitația nefinalizată
În luna ianuarie a acestui an, ADI Termo Prahova a lansat licitația pentru desemnarea unui nou operator de termie la Ploiești, în condițiile în care Veolia Energie Prahova a anunțat că se retrage la finalul contractului. Potrivit caietului de sarcini, durata concesiunii este 15 ani, iar valoarea estimată a contractului este de 2.305.079.351,62 lei, fără TVA. În urma procedurii, ADI Termo Prahova a primit o singură ofertă.
Este vorba de asocierea firmelor GEOTHERM DISTRIBUTION SA și Gas & Power Trading SRL, ambele cu sediul în București. Potrivit prezentării de pe site-ul oficial, GEOTHERM DISTRIBUTION SA operează trei foraje de apă termală în județul Vâlcea (Călimănești, Căciulata Cozia), care este folosită pentru furnizarea de căldură și apă caldă în 625 apartamente, 60 de sedii de firmă și 68 de locuințe individuale. Cealaltă companie, Gas & Power Trading SRL, se recomandă ca având o vastă expertiză în industria de distribuție și vânzare a gazelor naturale.
Observatorul Prahovean a publicat în premieră informația aici: Cine sunt firmele care au depus ofertă comună pentru agentul termic la Ploiești. Una produce apă termală pentru 625 de apartamente
Directorul ADI Termo Prahova: ”Nu putem avansa un termen de finalizare a licitației”
Cu cinci săptămâni înainte de expirarea prelungirii contractului cu Veolia Energie Prahova, conducerea ADI Termo Prahova nu știe când va fi anunțat câștigătorul licitației. Contactat de Observatorul Prahovean, Horia Tiseanu, directorul ADI Termo Prahova, a decarat: ”Nu putem avansa un termen de finalizare a licitației. Licitația este în desfășurare”. Acesta a precizat că nu se poate pronunța nici cu privire la termenul la care ar putea avea loc atribuirea a contractului.
Tariful majorat al gigacaloriei, din caietul de sarcini, a fost suspendat de instanță
O altă problemă care a intervenit în ecuația desemnării noului operator al SACET o reprezintă suspendarea unei hotărâri din luna februarie a Consiliului Local Ploiești privind tariful la gigacalorie. Este vorba de un demers al Uniunii Asociațiilor de Proprietari Prahova, care a contestat în instanță majorarea tarifului de la 362,58 lei/Gcal, fără TVA, la 605,22 lei fără TVA.
Detalii aici: UAP a notificat Primăria Ploiești, printr-un executor judecătoresc, să respecte decizia instanței referitoare la prețul gigacaloriei
Ultimul preț, cel majorat, a fost introdus în caietul de sarcini în baza căruia s-a și făcut unica ofertă. Astfel, dacă în urma procesului care va urma instanța va decide menținerea prețului mai mic cu 50%, noul operator va avea o problemă majoră de profitabilitate. Întrebat despre impactul suspendării hotărârii respective asupra licitației pentru un nou operator, același Tiseanu a declarat: ” Tariful este inclus în documentația de atribuire, însă decizia de suspendare nu este definitivă și judecarea nu a avut loc pe fond. Licitația este în desfășurare”.