Despre Cristi Minculescu din Câmpina sunt multe de povestit. Se poate spune că a făcut de toate, însă în evidență a ieșit prin cazurile de voluntariat și prin dragostea lui pentru munte, o pasiune pe care, astăzi, și-a transformat-o în meserie.
În urmă cu patru ani, la vârsta de 40, în urma unei situații neplăcute la vechiul loc de muncă, visul lui Cristi avea să se concretizeze. Astăzi, se bucură de libertate, călătorii și de multă apreciere în rândul celor care aleg echipa sa pentru a străbate înălțimile.
A urcat aproape toate culmile Carpaţilor, dar experienţe a acumulat şi în Alpi, munţii Atlas din Maroc, în Rila din Bulgaria, în Ararat (Turcia), considerat locul biblic unde în timpul potopului ar fi ajuns arca lui Noe, pe legendarul munte Olimp din Grecia, pe muntele Sfânt din insula Athos sau pe Fengari din spectaculoasa insulă Samothraki, dar şi din alte destinaţii. Unele dintre ele n-au fost lipsite de peripeţii, povestite inclusiv de observatorulph.ro.
Dacă într-un an s-a trezit blocat pe insula Samothraki din cauza unor divergenţe ale transportatorilor navali cu guvernul elen, vara trecută a rămas izolat, din pricina ceţii şi viscolului, la Cabana Margherita, din Alpii italieni, situată la altitudinea de 4556 m.
Dar, de fiecare dată, a reuşit să gestioneze situaţiile, cu calm, cu experienţa şi tehnica într-ale alpinismului pe care le stăpâneşte, şi să revină cu bine acasă pentru a-şi planifica următoarea tură.
Însă visul oricărui iubitor al muntelui este să ajungă undeva, pe „acoperişul lumii“, aşa cum mai sunt cunoscuţi Munţii Himalaya. A fost, dintotdeauna, şi dorinţa lui, iar acum se află la câteva zile distanţă de a şi-o transforma în realitate.
„Sunt ghid montan cu ceva experienţă acumulată în ţară, dar şi în trasee din afară, însă de data aceasta voi merge în Himalaya din postura de turist. Pentru că sunt de principiu că, din când în când, profesorul trebuie să accepte că nu le ştie pe toate, că teoria nu este suficientă pentru a fi un bun practician, iar atunci când vrei să descoperi necunoscutul să accepţi să fii, din nou, elev.
Am emoţii şi, pe măsură ce timpul trece şi se apropie data de 1 aprilie, atunci când mă voi îmbarca pentru expediţia Everest Base Camp şi Island Peak (6189m), simt acea nelinişte din stomac. O stare total diferită de cea pe care o am, din când în când, din postura de ghid.
Ştiu că urmează să descopăr o lume total nouă, să am parte de nişte experienţe unice, să-mi supun fizicul şi psihicul, în premieră, unor limite…pe care sper să le trec cu bine, să mă bucur de nişte peisaje pe care le-am tot admirat în diverse fotografii, documentare sau am călătorit pe acolo cu ochii minţii, în timp ce-i ascultam pe cei care le-au cunoscut deja.
Voi afla povestea şerpaşilor, voi vedea cum stau treburile cu aclimatizarea la peste 6000 de metri, voi fi faţă-n faţă cu Pumori, acolo unde regretatul Zsolt Torok, Teo Vlad şi Romeo Popa (prahovean de-al nostru) au scris istorie în alpinismul internaţional, deschizând, în 2018, o nouă rută. Şi câte vor mai fi de aflat şi de povestit…
Până atunci, am început pregătirea: antrenament zilnic, testarea echipamentului şi selectarea acestuia pentru bagajul pe care-l voi avea în cele trei săptămâni de expediţie, exersarea nodurilor de alpinism, documentarea despre fiecare etapă a traseului, despre alimentaţia adecvată etc.
Nu mă întrebaţi pe când Everestul? Recunosc că nu îl am în plan! După cum ştiţi, sloganul meu este #sprevârf şi înainte de a atinge o culme, cel mai mult mă bucură călătoria. Ca şi în viaţă… Pe lângă datele de început şi de sfârşit, contează modul în care ţi-ai umplut existenţa, cu ce-ai făcut, cum te-ai bucurat, ce laşi în urmă etc“, spune Cristi Minculescu.
Şi pentru că are nevoie de susţinere, dar şi pentru că-şi doreşte să împărtăşească experienţa mult aşteptată cu cât mai multe persoane, urmăriţi-l pe:
- site-ul: https://sprevarf.ro/
- pagina de Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCpzyP_IXnmSH0QRd0S8upvA
- facebook: https://www.facebook.com/pemuntecucristim
Galerie FOTO