Sunt mame care luptă „cu dinții” pentru viața copilașului lor bolnav, dar și mame care, fără remușcare, își abandonează nou-născutul, motivele fiind multiple și imposibil de judecat. Se spune că numai Dumnezeu are acest drept. Să judece! Noi, oamenii, avem doar datoria morală de a ajuta. Dacă putem și cum putem.
Maria Irina are doar două zile. Nu este un copil dorit. S-a născut pe 20 martie, la Maternitatea Ploiești, cu multiple malformații, îndeosebi faciale. Mama nu o vrea. Nici tatăl și nici nimeni din familie.
Fetița de doar 2,300 kilograme se află la Terapie Intensivă, atent monitorizată de către medici.
În timp ce personalul spitalului se luptă pentru viața ei, mama Mariei Irina, Florentina, nu știe cum să facă să plece mai repede acasă. Fără fetița căreia i-a dat viață. Motivul? Nici ea, nici tatăl bebelușului, nici altcineva din familia lărgită nu își asumă creșterea unui copil cu atâtea…defecte fizice.
Copila a fost diagnosticată cu plurimalformat
Cu alte cuvinte, micuța s-a născut fără nas, fără buze, cu ochii lipiți, fără o urechiușă și fără degete la picioare. În plus, copila este suspectă de hidrocefalie, o afecțiune medicală care se caracterizează prin exces de lichid în creier.
Maria Irina, bebelușa de doar două zile, este alimentată artificial, medicii fiind rezervați în ceea ce privește evoluția stării sale de sănătate.
Florentina, tânăra de 25 de ani, este o femeie fără o zi de carte. Ea a adus-o pe lume pe fetiță fără ca, timp de 9 luni, să meargă măcar la un singur consult ecografic pentru a vedea care este starea fătului.
Mama Mariei Irina mai are acasă patru copii
De fel din Urlați, tânăra mai are acasă patru copii. Trei fetițe și un băiețel, cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani. Pe Maria Irina, când a văzut-o, a spus că ea nu poate pleca acasă cu un copil atât de „defect” din punct de vedere fizic. Astăzi, femeia plângea și spunea că vrea să fie ajutată să îndeplinească toate formalitățile necesare pentru a lăsa copila în grija statului. Că ea nu mai stă nici măcar o zi în spital, fiindcă vrea să revină acasă, la cei patru copii sănătoși pe care îi are.
„Regret, dar așa ceva nu pot crește”
Medicii i-au recomandat să ia copilul fiindcă cel mai bine îi va fi în mediul familial. Să lupte pentru viața ei, să îi fie alături în toate chinurile intervențiilor chirurgicale de reconstrucție a feței. Asta dacă ia în greutate și problema depistată la creier poate fi vindecată.
Florentina, mama Mariei Irina, a refuzat și refuză vehement. Deși analfabetă, a reușit, cu ajutorul unei prietene, să întocmească actul prin care își dă consimțământul ca fetița să intre sub protecția autorităților statului.
Călin Boeru, reprezentant Maternitatea Ploiești:
„Cunosc cazul, a intrat în atenția asistentului nostru social. Noi nu putem susține un abandon, ci integrarea copilului în mediul familial. Dacă nu este dorit, așa cum e situația de față, Protecția Copilului instituie măsura specială de protejare a nou născutului. Trist că astfel de lucruri se întâmplă. Avem zeci de bebeluși părăsiți de mame în ultimii ani. Nu putem face altceva decât să respectăm pașii legali, adică instituționalizarea copilului, atunci când starea de sănătate o va permite”
Corina Nicola, purtător de cuvânt DGASPC Prahova:
„Am fost anunțați de către spital cu privire la situația acestei fetițe. Starea de sănătate precară a copilei este cauza pentru care familia nu o dorește și o vrea instituționalizată. Faptul că are multiple malformații constituie motivul pentru care ea ajunge în grija statului. Datoria noastră, acum, este să încercăm integrarea în familie, contactând rudele de până la gradul patru. În cazul în care nimeni nu dorește să o crească, demarăm procedura instituirii măsurii speciale de protecție. Bebelușul, odată externat, va ajunge, cel mai probabil într-un centru specializat, destinat copiilor cu handicap. Este vorba despre Complexul de Servicii Comunitare „Sfântul Andrei” din Ploiești. Important de menționat este faptul că părinții nu vor fi decăzuți din drepturi. Aceasta este doar o măsură de protecție temporară”.
Așa cum precizam la începutul acestui articol, sunt situații de viață greu de înțeles și imposibil de judecat. Fiindcă numai Dumnezeu are acest drept. Să judece! Noi, oamenii, avem doar datoria morală de a ajuta. Dacă putem și cum putem. Iar micuța Maria Irina, cu siguranță își va găsi protecția. În oameni, în Sfânta al cărei nume îl poartă și în pacea adusă de semnificația celuilalt prenume, care, mâine, îi va fi trecut pe certificatul de naștere: Irina.