Să zicem că aveți un abonament sau reîncărcați o cartelă cu 5 euro. Puțini mai verifică ce înseamnă asta cu exactitate în lei, cei mai mulți gândindu-se la cursul BNR, care cel puțin deocamdată este menținut sub pragul de 5 lei. Ieri, spre exemplu, cursul BNR pentru un euro a fost de 4,9455.
După cum cei mai mulți se așteaptă, pentru o astfel de plată de 5 euro, echivalentul ar fi 24,7275 lei. Doar că, la Vodafone cursul apare la o valoare de peste 5 lei, respectiv 5,0159 lei/euro. Diferența nu ar fi mare în cazul plății de 5 euro, aleasă pentru exemplificare – 25,0795, însă încercați să vă imaginați ce volume de plăți zilnice sunt la o companie de calibrul Vodafone.
Vorbeam despre neatenția noastră, în calitate de clienți și ce face diferența față de realitate atunci când avem alte așteptări. Un cititor ne-a trimis o imagine, respectiv cea care ilustrează acest articol, întrebându-ne cum de la Vodafone cursul valutar este altul decât cel de referință stabilit de BNR. Întrebarea omului este justificată, dat fiind faptul că cele mai multe firme din România, care au tarifele produselor sau prestărilor de servicii în euro le calculează în lei la cursul cursul BNR din ziua în care facturează.
Iată că se poate să existe și o altă abordare, explicată chiar de compania Vodafone, pe siteul oficial. În secțiunea Asistență, la întrebarea ”La ce curs valutar în reîncarc cartela?”, găsim următoarea explicație:
Vodafone – ”Cursul valutar se actualizează lunar.
Cursul Euro valabil pentru luna în curs este media cursurilor valutare de vânzare a primelor cinci bănci sistemice din România din ultima zi de joi a lunii trecute. Cursul stabilit este comunicat către magazinele şi partenerii Vodafone.
Institutiile de credit luate ca referinta in acest moment sunt: Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania (BT), Banca Romana de Dezvoltare (BRD), UniCredit Romania si Raiffeisen Bank Romania.
Formula de calcul pentru cursul de referinta este media aritmetica a cursurilor de schimb EUR/RON ale celor 5 banci.
De asemenea, cursul se aplică pentru Cartele Vodafone cu număr, Cartele valorice răzuibile, Cartele valorice electronice şi Pachetele prepaid cu telefon. Preţul acestora se calculează astfel:
- în reprezentanţele Vodafone: Preţ în EUR * Cursul stabilit * TVA,
- la partenerii Vodafone: Preţ în EUR * Cursul stabilit * TVA * Adaos comercial.”
Am căutat și la Orange cum se calculează în lei ceea ce vedem afișat în euro:
”Atunci când vrei să reîncarci un cont PrePay, indiferent de modalitatea de reîncărcare pe care o alegi, vei plăti contravaloarea în LEI a valorii reîncărcate, în funcţie de cursul valutar, la care se adaugă TVA-ul de 19%.
Cursul valutar de care se ţine cont atunci când reîncarci este reprezentat de valoarea rezultată ca media cursurilor de vânzare EUR/RON publicate pe site-urile băncilor BRD, Banca Transilvania și ING Bank în ziua lucrătoare anterioară zilei reîncărcării la ora 15:00.
În cazul în care alegi să faci reîncărcarea unei cartele de pe un abonament, cursul valutar de care se va ține cont este cel din ziua emiterii facturii abonamentului.
Dacă reîncarci la partenerii Orange sau la Orange Store, pe lângă valoarea în EURO şi TVA-ul, există posibilitatea adăugării adaosului comercial.”
La Telekom, deși sistemul de calcul este puțin diferit, nici aici nu are legătură cu BNR:
”Cursul de schimb care va fi folosit pentru calculul facturii tale începând cu data de 15 Aprilie 2019 este cursul publicat de către ING Bank România pentru persoane juridice, așa cum se regăsește în tabelul de mai jos: Curs EURO 2022-02-15: 5.0347 Leu (RON)*”
Diferența apare la Digi, raportându-ne tot la cursul de schimb pentru o cartelă reîncărcabilă:
”Valoarea este exprimată în Euro și nu include TVA. Plata se va face în lei, cu tot cu TVA, la cursul BNR din ziua reîncărcării.”
Așadar, fără a acuza vreo companie care a decis să calculeze astfel cursul de schimb pentru serviciile și produsele oferite, ceea ce ne rămâne de făcut este să studiem cu atenție cât plătim în realitate, nu cât credem că urmează să plătim, după criterii care se aplică la alte societății comerciale, dar care nu reprezintă o regulă generală. Mai departe, decizia de a achiziționa de la acea companie este strict a clientului, pe care nimic nu îl împiedică să se informeze.