spot_img
- Publicitate -

Interviu cu avocatul Dragoș Lucian Ivan: “O clauză greșită ar putea produce, peste niște ani, falimente, pierderi financiare uriașe și suferință”

Data:

Dragoș Lucian Ivan are 36 de ani și este avocat. S-a născut în Sinaia, dar locuiește în Ploiești. Activează în ariile de drept penal, drept european și drept comercial și are peste 9 ani de experiență în postura de cadru didactic universitar.

- Publicitate -

Iubește sportul, îi plac călătoriile și se implică în nenumărate proiecte cu și pentru comunitate. În cadrul interviului povestește despre ce înseamnă să fii avocat în secolul vitezei, despre aptitudinile de care trebuie să dea dovadă un avocat și cât de ușor poate fi interpretată greșit ideea de libertate.

Dragoș, prezintă-te în câteva cuvinte.

„Avocat ce activează în ariile de drept penal, drept european și drept comercial cu peste 9 de experiență în postura de cadru didactic universitar. Îmi place sportul, să călătoresc și să socializez.

Judecătorul Alexandru Vasile, cercetat disciplinar

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară în cazul judecătorului Alexandru Vasile. Urmează să fie făcute verificări cu privire la săvârşirea unei eventuale...
- Publicitate -

Citește și: Ploieșteanca Aytana Anghel, elevă a C.N. Mihai Viteazul, bursieră la Oxford și director general al revistei Daily Dose of Millennial

Mă implic în proiecte juridice alături de Juridice.Ro, Curierul Judiciar, Centrul pentru Etică, Drept și Educație, Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) și în proiecte de monitorizare a aplicării legislației prin activitatea desfășurată cu persoane implicate în activitatea Parlamentului European și a Parlamentului României.”

Ce anume te-a determinat să alegi drumul avocaturii?

„Mărturisesc că din copilărie am dorit să fac dreptate celor nedreptățiți. Acest gând simplu de copil a fost consolidat, în timp, prin propriile experiențe în care nu am avut cum să îi ajut pe cei care erau nedreptățiți.

- Publicitate -

Pentru a ajuta ai nevoie de experiență, pregătire profesională și răbdarea necesară înțelegerii problemei. Acum simt că am instrumentele necesare pentru a îi ajuta pe cei din jur și pe cei care îmi cer ajutorul.”

În cuvinte simple, ce înseamnă să fii avocat? Detaliază.

„Una dintre cele mai mari provocări ale avocatului este să reconstruiască adevărul. A doua provocare este de a aduce un echilibru în confruntarea dintre puterea nemărginită a statului și drepturile persoanei pe care o aperi.

- Publicitate -

Locul din Prahova unde mănânci ca la mama acasă

Există locuri care nu apar pe hărțile turistice, dar care rămân în suflet pentru totdeauna. Unul dintre ele, Teșila, locul unde liniștea munților, te...

În cele din urmă dai piept cu a treia provocare, reconstruirea vieții persoanei pe care o reprezinți, pe care ar trebui să o faci împreună cu judecătorii, cu procurorii, cu polițiștii, martorii și cu toţi cei care într-un fel sau altul exercită o influență asupra vieții persoanei respective.

Citește și: Daniela Diaconu, inițiatoarea “Tombolei Crăciunului” de la Liceul Tehnologic “Toma N. Socolescu” din Ploiești: “Elevii fac o faptă bună”

Pentru a îți face profesia o să fie nevoie să fii avocat, cercetător, psiholog, sociolog, “Sherlock Holmes”, echipa de call-center, echipa de PR, echipa de comunicare, scriitor, curier, sacul de bătaie al birocrației, manager și atlet. Va trebui să “fugi”, efectiv, dintr-un loc în altul, totul în contextul în care aplici cu rigoare regulile de onestitate, competenţă profesională şi empatie.”

Când are de pierdut dreptatea?

- Publicitate -

„Dreptatea are de pierdut când cel nedreptățit ajunge să suporte multe “mizerii” în speranța că lucrurile vor fi mai bune dacă îndură, când ți se pare mai puțin costisitor să înduri decât să tragi semnalul de alarmă și când la rândul tău nedreptățești altă persoană.

Primele idei sunt răspândite, dar a treia cred că este mai greu de acceptat. Consider că un avocat bun poate ajuta în toate cele trei situații. În calitate de avocat am ajutat persoane pe care le apăram să își înțeleagă și să își asume greșeala, iar acest lucru le-a adus liniște și o soluție favorabilă.

M-am luptat deseori cu mitul conform căruia dacă nu zici nimic, nu oferi informații, nu recunoști nimic, nu are ce să ți se întâmple, deoarece nimeni nu va putea să îți probeze vinovăția.”

- Publicitate -

Care este cel mai puțin plăcut aspect legat de meseria de avocat?

„Cel mai frustrant este când sfatul nu îți este urmat, iar inevitabilul rezultat negativ se produce. Analizezi documentele, pierzi nopți cercetând problema și pierzi starea de bine din vacanță.

De ce? Deoarece te gândești la problema persoanei pe care o reprezinți pentru a găsi soluția. Îi oferi soluția, dar nu o aplică. Inevitabil vezi cum își pierde drepturile, iar tu îți “pierzi mințile” deoarece ai anticipat corect, ai sfătuit corect și rezultatul pozitiv era la îndemână.”

- Publicitate -

Consideri că tinerii au deschidere către a-și cunoaște drepturile și obligațiile pe care le au în societate?

„Am încredere în tineri că sunt conștienți de ce înseamnă răspunderea. Odată ce înveți ce este răspunderea, deja te gândești la drepturi și obligații. Am impresia că uneori este mai ușor să vedem care este răspunderea celor din jur față de noi: “Cine mi-a făcut asta?”, “Cine e de vină?”.

Citește și: Tatiana Tudor, 28 ani, instructor yoga invitată la Podcast Generația lui John – ”Pentru rezultate diferite e nevoie de acțiuni diferite”

La acest capitol cred că suntem avansați. Există deschidere spre a verifica dacă ceilalți respectă legea. A arăta cu degetul nu este pasul final, dar este un pas bun pentru a înțelege drepturile și obligațiile care există.

- Publicitate -

Într-o primă fază este de înțeles să vedem doar drepturile noastre și obligațiile celorlalți față de noi, dar următorul pas este să înțelegem drepturile celorlalți pe care noi trebuie să le respectăm și obligațiile noastre față de ceilalți. Sunt optimist că fiecare persoană va avea așteptări mari atât de la societate, cât și de la propria persoană.”

Avocații primesc amenzi? Ți s-a întâmplat? Povestește.

„Avocații pot primi amenzi în calitate de persoană, dar și în calitate de avocat. Prima categorie acoperă toate situațiile în care se poate găsi oricare dintre noi cu mențiunea că un avocat este mai puțin predispus să primească astfel de amenzi deoarece cunoaște legea.

Până acum nu am primit o astfel de amendă. E posibil, deoarece a greși face parte din a învăța cum să fii mai bun, dar până acum nu am primit o astfel de amendă.

A doua categorie este reprezentată de amenzile pe care le poți primi ca avocat. Am primit o singură amendă la Judecătoria Sector 4, deoarece nu am ajuns la fix ora stabilită de instanță.

Ora stabilită era 12:00. Am ajuns la 12:04 deoarece dosarul programat la Tribunalul București de la ora 09:00 a ajuns să se judece la ora 11:30. Mi-a fost imposibil să ajung așa rapid. Punctualitatea este importantă, doar că nu ține nimeni cont când ai dosare suprapuse. Poți foarte ușor să îți iei o amendă de până la 5000 RON deoarece ai întârziat.”

Cât de importante sunt abilitățile oratorice în susținerea și câștigarea unui proces? Oferă un exemplu.

„Abilitățile oratorice sunt importante, dar reprezintă doar o componentă din abilitatea de a proteja cu succes drepturi și libertăți. Prin abilitățile oratorice nu o să poți suplini lipsa de probe, lipsa de informații, redactarea precară a unor documente sau lacune în formarea profesională.”

Există o expresie, aproape clișeică, conform căreia “justiția e oarbă”. La ce crezi că se referă aceasta?

„Dacă vorbim de expresia “justiția e oarbă”, de fapt vorbim de lipsa de subiectivitate a justiției și de necesitatea ca justiția să demonstreze imparțialitate pentru a nu stârni neîncredere.

Eșarfa nu simbolizează că ,,justiția e oarbă”, deoarece nu se referă la ochii exteriori, ci la cei interiori (suflet, rațiune).

Aceștia judecă faptele celor acuzați pe baza unor concluzii interioare drepte. Eșarfa nu acoperă și urechile deoarece ești chemat în fața judecătorului pentru a declara ce ai văzut, nu ce ai auzit din zvonuri.

Mă folosesc de această întrebare pentru a sublinia necesitatea de a oferi informații pentru aflarea adevărului și probe pentru a îți demonstra argumentele. Justiția te ascultă, iar cel mai bun mod de a exploata dreptul de a avea acces la justiție este de a colabora prin oferirea de informații și probe.”

Care este cel mai important caz pe care l-ai susținut în cariera ta?

„Aș muta accentul și aș spune că fiecare caz este deosebit de important, chiar vital, pentru persoana pe care o ajut. Am o experiență diversificată ca avocat pledant. Fiecare dosar mi-a rămas întipărit în minte prin faptul că trăiesc alături de persoana pe care o ajut două momente intense: primul moment în care îl cunosc furios, frustrat, copleșit, nedreptățit, neîncrezător și ultima clipă a procesului în care îl văd eliberat de tensiune, liniștit, gata să își continue viața.

Am avut litigii privind restituirea proprietății, de muncă, de familie, în drept penal, de malpraxis care implică mult angajament emoțional și suferință, dar și litigii privind brevete de invenții, pretenții comerciale, conflicte între asociați, proiecte de afaceri, tranzacții comerciale în cazul cărora planează o atmosferă calmă, dar care pot avea consecințe grave pentru viitor.

Dacă nu îți faci treaba profesionist o clauză greșită o să producă falimente, pierderi financiare uriașe și suferință peste niște ani. Pentru a vă ilustra mai bine, pot să spun că ultimele mele dosare acceptate sunt foarte diferite.

E vorba despre convingerea unei companii aeriene internaționale de a accepta să transporte un iepuraș care trebuie să ajungă din România în SUA pentru a oferi sprijin emoțional unei persoane. Un alt dosar este despre achiziționarea unei firme franco-turco-române din domeniul TECH și un dosar este despre protejarea unei victime a traficului de persoane.”

Ce calități crezi ca te recomandă în meseria de avocat?

„Fiecare avocat are un număr de calități cu care a fost înzestrat de natură. Nu este suficient, iar ceea ce este foarte bine pentru tine ca avocat și pentru cei pe care îi reprezinți este să înțelegi că trebuie să te dezvolți de-a lungul întregii vieți.

Prin eforturile UNBR există deja o verificare serioasă asupra competenței profesionale la intrarea în profesie, dar legislația evoluează. Ce ai învățat pentru admitere nu o să mai fie suficient peste o săptămână. Exagerez în privința timpului, dar nu în privința principiului.

Va trebui să înveți zi de zi. Pe lângă cunoștințele profesionale, abilitățile de cercetare, de relaționare cu oamenii, anduranță, reziliență ai nevoie de creativitate și de abilitatea de a fi un prieten bun pentru clientul tău.

Trebuie să ai talentul unui artist care lucrează cu informații și sentimente.

Trebuie să ai răbdarea unui prieten bun care știe să asculte și să câștige încrederea persoanei, deoarece fără încredere clientul tău nu îți va asculta sfatul. De cele mai multe ori clientul ajunge la avocat când viața, familia, casa, drepturile cele mai importante îi sunt în pericol.

Putem să realizăm ce soi de încredere trebuie să existe ca persoana să riște toate aceste drepturi doar pe baza sfaturilor primite de la avocat. Clientul va trebui să își calce peste propriile păreri și concepții pentru a urma sfatul avocatului.”

Din punct de vedere personal, care este cel mai mare vis al tău?

„Mă simt împlinit în viața personală și mă implic pentru ca această stare să continue să reprezinte o constantă.”

Ce sfat le dai tinerilor care își doresc să urmeze o carieră în avocatură?

„Să își antreneze anduranța în fața adversității, creativitatea în fața imposibilului și să se bucure de viață în toată complexitatea sa. Abilitatea de a învăța pe cont propriu, izolat de ceilalți face parte din procesul de a intra în profesie, dar nu îți oferă toate instrumentele necesare pentru a-i ajuta efectiv pe cei pe care îi reprezinți.

Citește și: Cum s-a reinventat o ploieșteancă după ce a devenit mămică. “Eram plină de frustrări. Simțeam că trebuie să schimb ceva și să redevin femeie!”

Sfatul meu ar fi să dialogheze cât mai mult cu cei din jur, să ceară sfaturi, să dea sfaturi, să se implice în organizații civice, să fie la curent cu evoluțiile legislative, să își formeze o rețea de persoane și să fie cât mai deschiși la noutate. Un avocat are nevoie de experiență de viață pentru a înțelege problemele juridice, dar și pentru a oferi sprijin emoțional.

Experiența de viață nu se traduce neapărat în ani, ci în ce faci. În avocatură o să te bazezi pe creativitate pentru a găsi probe, argumente și informații. În această activitate o să contezi pe anduranță, deoarece nu o să iasă întotdeauna cum ai plănuit.”

Cum ți se pare subiectul?

1 COMENTARIU

  1. Cu părere de rău dar dnul avocat nu este cunoscut în instantele din Prahova. Plus ca nu ar avea dreptul sa și facă reclama în ziarul în line, e interzis de statut.

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

„Datorită medicului Oana Ignatov am ales Maternitatea Ploiești”

Ioana Arion este o ploieșteancă ce a născut un...

Interviu cu stomatologul Claudiu Petriu, omul care redă frumusețea zâmbetului

În lumea stomatologiei, există oameni specializați, care nu doar...

Experiența unei ploieștence cu UPU Județean: „Ireproșabil!”

Există și relatări pozitive de la Spitalul Județean de...
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Chic Fleuriste, arta bijuteriilor din flori naturale la Ploiești

În centrul Ploieștiului, în apropierea Sinagogii, pe strada Traian...

Un antreprenor produce sucuri naturale la Urleta. Fără e-uri!

Urleta, satul din Prahova care îmbină istoria cu modernitatea,...

Băcănia la Gustări, afacerea a două surori din Câmpina

Într-o lume în care viața parcă fuge, trăim într-un...
- Publicitate -

Exclusiv

Locul din Prahova unde mănânci ca la mama acasă

Există locuri care nu apar pe hărțile turistice, dar...

Povestea lui Dănuț Prună, omul care aduce lumina în suflete

Într-o lume în care știrile ne copleșesc cu teamă,...

Deepfake cu Dragoș Pătraru, fraudă în numele Hidroelectrica

Imaginea lui Dragoș Pătraru a fost folosită ilegal, într-o...

Vidanjă golită pe marginea drumului, la Berceni [VIDEO]

Un cititor ne-a trimis imagini surprinse recent cu o...

Agenția Chef de Ducă, amendată de ANPC, nu dă banii înapoi

Agenția Chef de Ducă, despre practicile căreia am scris...

Ai un pont?

Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0785 075 112

- Publicitate -

Știri noi

Lista școlilor din Ploiești unde vor avea loc reparații

Mai multe școli din Ploiești vor fi incluse în...

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Izvorul Tămăduirii

Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului, este prăznuit, anul...

Cum a fost orchestrată operațiunea ”turul 2 înapoi”

Un judecător de la Curtea de Apel Ploiești a...

Rompetrol repornește o instalație petrochimică din Petromidia

Rompetrol Rafinare va reporni instalația de Polietilene de Joasă...

Când se redeschide circulația pe DN1A, la Blejoi

Traficul rutier pe DN1 A în Prahova este închis...
- Publicitate -

Emisiuni

Se poate și la Ploiești. Orașul se schimbă

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...

Cum poți avea factură de curent pe ”minus”? Secretul fotovoltaicelor

De la 1 iulie, guvernul nu va mai subvenționa...

Tăieri de sporuri și salarii în Primăria Ploiești

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...
- Publicitate -

Vox Publica

Căruța cu proști s-a răsturnat la Drumuri Naționale Ploiești FOTO

La câteva ore după ce am publicat articolul Cum...

Cum să-ți bați joc de șoferi. Cazul DN 1 A, închis la Blejoi

De ieri de la prânz, când a fost interzisă...

Dumnezeu, coleg de campanie

Viața politicienilor români pare împărțită în două anotimpuri spirituale:...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Locul din Prahova unde mănânci ca la mama acasă

Există locuri care nu apar pe hărțile turistice, dar...

Povestea lui Dănuț Prună, omul care aduce lumina în suflete

Într-o lume în care știrile ne copleșesc cu teamă,...

Deepfake cu Dragoș Pătraru, fraudă în numele Hidroelectrica

Imaginea lui Dragoș Pătraru a fost folosită ilegal, într-o...

Vidanjă golită pe marginea drumului, la Berceni [VIDEO]

Un cititor ne-a trimis imagini surprinse recent cu o...
- Publicitate -

Agenția Chef de Ducă, amendată de ANPC, nu dă banii înapoi

Agenția Chef de Ducă, despre practicile căreia am scris...

Cum poți deveni pilot de avion în Prahova, gratuit

În Prahova, la Aerodromul Strejnic, își desfășoară activitatea Școala...

Tzancă Uraganu, gest emoționant în ajunul Învierii

Ca la fiecare mare sărbătoare, Tzancă Uraganu, unul dintre...

Sera viitorului din Prahova produce trufandale pentru supermarketuri

Și în România se poate! Departe de imaginea clasică...