- Publicitate -

„Cumplit meșteșug de tâmpenie, Doamne ferește!” Așa a ajuns, vorba lui Creangă, sistemul de educație, la aproape doi ani de pandemie

Este evident faptul că, la momentul de față, sistemul de învățământ este guvernat de haos. Aproape doi ani de criză sanitară, criză ce și-a pus puternic amprenta, în primul rând asupra copiilor. Pierderi didactice, dar și pierderi emoționale. În spatele unor măști, fie ele textile, chirurgicale sau FFP2, întrebători stau și acum ochii copiilor pentru care expresii de genul „scenariu de funcționare” sau „incidența cazurilor” rămân termeni seci și inexpresivi.

Testele de salivă au pus și ele capac. Managementul dezastruos și bâlbâiala decidenților incapabili să ia niște măsuri coerente, s-au reflectat tot asupra „cobailor” pe care, cu emfază, cei de la vârf îi numesc generația viitoare.

Ieri, profesorii s-au revoltat. Timp de două ore, au fost prezenți în clase, dar au refuzat să predea. Sunt nemulțumiți de nedreptățile salariale la care, spun ei, sunt supuși. „E despre DEMNITATE, domnilor guvernanți! Răbdarea are și ea limitele ei!”, au strigat profesorii.

Cine a avut, din nou, de suferit? Elevul din bancă, acel copil care iarăși s-a văzut nevoit să „înmagazineze” noi expresii: „grevă de avertisment”, „revendicări salariale”, „negocieri cu sindicatele”, ori „falimentul educației”.

O beznă totală a unei reforme mult-visate, dar niciodată atinse, pentru că, de fiecare dată, s-a umblat la forma și nu la fondul problemei. Se anunță o nouă rundă de negocieri. Poate, cine știe, va prima interesul copilului.

Sistemul de învățământ actual gâfâie sub povara neclarităților

Gâfâie și subjugat de gafele de proporții, măsurile luate pe jumătate sau deloc, „găselnițele” parcă visate noaptea de către decidenți și puse în practică ziua, „răzgândelile”  tolerabile mai degrabă dacă am vorbi despre un copil mofturos, nicidecum despre oameni puși în funcții să ia decizii responsabile și ferme.

Rămâne, în cazul elevului din bancă sau din fața laptopului, unica întrebare la care nu are încă un răspuns: „PĂI, ȘI EU?” Eu cât contez în ecuația asta?

Copiii sunt, de fapt, cei pe care Guvernul i-a trădat cel mai mult

Efectele se vor vedea pe termen lung. O spun psihologii, care își asumă noțiunea de „generație ratată”.

Strategia Ministerului Educației și a celorlalte autorități responsabile pare să fi fost să aștepte în liniște finalul pandemiei, sperând ca acesta să nu întârzie pre mult. Aproape doi ani compromiși, atunci când vorbim despre educație. Măști, dezinfectante, culoare separate de intrare și ieșire. Distanțare socială, aproape imposibil de realizat în colectivități de copii. Dar s-a încercat…

Gadgeturile și România școlilor cu toalete în fundul curții

Școala în format fizic sau școala online. Poticneli și aici. Profesori total nepregătiți pentru un asemenea sistem de predare, copii, mult prea mulți la număr, care nu au avut și nu au nici acum acces la gadgeturi pentru a face ore utilizând aplicații de tip Zoom sau Google Classroom. Fiindcă, să nu uităm, trăim într-o Românie în care încă mai funcționează școli cu toaletele în spatele curții.

Vacanță forțată din cauza exploziei cazurilor de COVID -19. Ore remediale pe care Ministerul le-a pus la punct. Ore considerate o „ciudățenie”, pentru că deschidere prea mare nu a existat nici din partea elevilor, nici a profesorilor.  Un program cu finanțare europeană de 30 de milioane de euro.

„Pierderile de învățare cauzate de pandemie se pot recupera doar în timp, iar asta se va întâmpla doar dacă școala nu va mai fi întreruptă”,

spunea ministrul Cîmpeanu, vara trecută. Numai că școala a mai fost întreruptă. Fizic vorbind, acum avem copii care merg la școală și copii care fac ore tot în fața laptopurilor, fiindcă „au apărut cazuri de COVID în clasă”.

Testele de salivă, cea mai mare batjocură la adresa elevilor, profesorilor, părinților și …banului public

Testele de salivă. Poate cea mai mare batjocură la adresa copiilor -cobai, profesorilor-cobai și, nu în ultimul rând, părinților -cobai. Un miliard a cheltuit statul pentru acest simulacru. Neconforme, potrivit UE, ajunse în școli neambalate individual și încă o sarcină trasată profesorilor, care au lucrat ore în șir să le pună separat în punguțe. Nu tu instrucțiuni, nu tu echipamente de protecție sanitare, mănuși sterile sau spații de depozitare a acestor materiale cu caracter infecțios.

Testele au ajuns în școli, bani mulți au intrat în buzunarele firmelor care au câștigat licitația, iar „surpriza” a venit când decidenții au aflat că nu avem suficienți medici școlari care să facă aceste testări. Nu-i nimic, punem profesorii la treabă. Numai că aceștia au amenințat cu proteste susținând că treaba lor este să predea, nu să desfășoare acte medicale în școală. S-a găsit soluția „salvatoare”. Să le facă părinții! Unii le-au făcut, alții le-au aruncat te miri pe unde! A mai existat și o a treia categorie. Categoria celor care le-au scos la vânzare pe OLX. Un fiasco, așadar, pe banul public.

Însă cum o minune nu ține mai mult de trei zile, nici distribuția acestor teste pe bază de salivă nu a avut vreo continuitate. Achiziția a fost blocată pentru că una dintre firmele participante la licitație a depus contestație în instanță, anunța, în decembrie, șeful DSU, Raed Arafat.

Scenarii peste scenarii cu privire la prezența elevilor în bănci

Revenind la condițiile de desfășurare a cursurilor, un prim scenariu pentru prezența fizică în clase făcea referire la rata de vaccinare a profesorilor, care să depășească procentul de 60%, rată coroborată cu incidența pe localitate, care să nu depășească 3 cazuri la mia de locuitori.

„Răzgândeala” s-a produs repede. Ministerul Sănătății și cel al Educației au fost abilitate prin decizie CNSU să modifice ordinul comun pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în instituțiile de învățământ, scenariile fiind următoarele: școala în format fizic depinde de numărul de paturi de spital destinate îngrijirii pacienților COVID -19. Acesta să fie de cel mult 75%.

Astăzi, spre exemplu, în Prahova, Direcția de Sănătate Publică a raportat un grad de ocupare de 21,24%.

De ce trei și nu unul?

Apoi, o altă decizie: un colectiv de elevi  trece în online abia după trei cazuri depistate timp de 7 zile în aceeași clasă, și nu după unul, așa cum era până acum. Întrebarea firească: De ce trei și nu unul? Răspunsul ministrului Educației: „Aceasta este definiția focarului de mulți ani, nu doar la COVID, ci și la gripă”.

Același ministru al Educației anunța alaltăieri probleme „extrem de grave” în școli, fără a menționa, însă, vreo măsură care să le combată: o explozie a fenomenului de bullying, o multiplicare a tentativelor de suicid în rândul adolescenților, o multiplicare a problemelor oftalmologice.

Pe toate aspectele enunțate, nu am avut decât adevărate cocktailuri de declarații publice. Pompoase, fără viziune, mereu croite și ajustate pentru „a da bine”. În fața a milioane de copii, profesori și părinți.

Educația, vorba lui Creangă, a ajuns azi, în România, „cumplit meșteșug de tâmpenie, Doamne ferește!”. Pe 24 ianuarie o sărbătorim. Pe ea, Ziua Internațională a Educației. Acel „ceva” ce joacă sau ar trebui să joace un rol esențial în construirea unei societăți durabile și rezistente. Doamne ajută-(i)!

 

sursa foto -playtech.ro

 

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Articole asemănătoare

În noua structură a anului școlar vacanța din februarie nu va mai fi în aceeași perioadă pentru toți elevii. Iată cum motivează ministrul Educației

Începând cu anul școlar 2022-2023, vacanța din luna februarie nu va mai fi în același timp pentru toți elevii. În urma consultării cu părinții,...

Sănătatea și educația, prioritare pentru administrația locală din Băicoi

Autoritățile locale din Băicoi au două mari domenii cărora le acordă importanță la capitolul investiții. Este vorba despre sănătate și educație. Potrivit spuselor edilului...

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

- Publicitate -

Sondaj

În ultimii 8 ani, ați fost informat/ă despre faptul că Primăria Municipiului Ploiești a demarat lucrările de elaborare a unui nou Plan Urbanistic General?
În același interval de timp, ați fost invitat/ă la vreo ședință, discuție, dezbatere sau informare referitoare la proiecția (cum va arăta) viitorului PUG asupra zonei în care locuiți?
Dacă nu ați fost invitat/ă, ați participa la o astfel de dezbatere?
Sunteți de acord ca noul PUG să aprobe sau să încurajeze construirea de locuințe colective (blocuri) în zonele de case?
Considerați că beneficiați de suficient spațiu verde în zona dumneavoastră?
Considerați că rețeaua stradală a cartierului face față traficului actual?
Vă rugăm să introduceți numele străzii unde locuiți (această informație nu va fi publicată)
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Câini crescuți în grădina unui bloc din Cina. Ce măsuri a dispus Poliția Locală

După ce Observatorul Prahovean a publicat sesizarea unui ploieștean din cartierul Cina, sătul de mirosul imposibil provenit de la mai mulți câini ținuți de...

Client umilit și jignit de către un agent de pază la magazinul Carrefour din PSC. Reprezentanții supermarketului regretă incidentul

Un ploieștean, Călin Mihai, acuză pe unul dintre paznicii magazinul Carrefour din interiorul PSC de faptul că a fost jignit și umilit în fața...

Concurs inedit la Liceul “Toma Socolescu” din Ploiești. Cum s-au descurcat elevii la probele practice din atelierele liceului – VIDEO

Liceul Tehnologic “Toma Socolescu” din Ploiești a organizat joi, 12 mai 2022, concursul profesional județean “Împreună construim viitorul!”. Concursul, aflat la prima ediție, s-a adresat...

Mai nou ori Mai vechi? Recomandările Observatorul Prahovean de muzică și filme

Bine v-am regăsit! Sper ca măcar una dintre recomandările mele de săptămâna trecută să vă fi încântat, dacă nu chiar toate! … Iar de...

Tarife noi pentru curățenia căilor publice și deszăpezire la Ploiești

Aleșii locali ploieșteni au aprobat, joi, noi tarife pentru activitatea de salubritate. De data aceasta, proiectul de hotărâre a fost inițiat după ce firma...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -