Premieră medicală istorică. În pieptul unui om bate o inimă de porc modificat genetic

0
David Bennett, transplant, inimă de porc, premieră istorică

Un american e primul om din lume care a primit un transplant de inimă de la un porc. Starea pacientului este bună şi urmează externarea acestuia. Dacă acest tip de transplant se va dovedi un succes pe termen lung, zeci de mii de oameni ar putea fi salvaţi în fiecare an.

David Bennett agoniza pe un pat de spital de câteva luni şi doar aparatele îl ţineau în viaţă. Nu mai avea timp să aştepte o inimă nouă.

„Nu l-am văzut pe tatăl meu niciodată plângând, dar, în ultimele săptămâni, cred că a realizat cât de gravă era starea sa. Tata era pe patul de moarte”, povesteşte David Bennett Jr., fiul pacientului.

Salvarea a venit de la oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Maryland. Studiau de mai mult timp transplanturile de organe de la o specie la alta şi i-au propus lui David o astfel de variantă. Numai că o astfel de operaţie nu mai fusese făcută nicăieri în lume. Nimeni nu ştia dacă este posibil şi cu ce urmări.

„A fost o decizie pe care a luat-o cu greu. era singura şansă pentru el să poată să iasă din spital şi să aibă o viaţă cât de cât normală”, mărturiseşte David Bennett Jr.

Americanul acceptat să-i fie transplantată inima unui porc

A riscat cu gândul că, dacă el nu va supravieţui, măcar îi va ajuta pe medici să înveţe din această experienţă pentru binele altor pacienţi. Operaţia a avut loc săptămâna trecută şi a durat şapte ore.

Citește și: Care sunt simptomele oficiale pentru Covid-19. INSP a modificat “definițiile de caz”

Medicii au scos inima bolnavă și au înlocuit-o cu una de la un porc. Animalul avea un an şi a fost modificat genetic pentru a reduce riscul de respingere de către un pacient uman.

„În istoria transplantului de organe, nimeni nu a mai transplantat o inimă de la un porc, la un om”, spune Dr. Muhammad Mohiuddin, de la Universitatea de Medicină Maryland.

Cum se simte pacientul după operație

David se simte bine deocamdată. Este monitorizat îndeaproape de medici pentru a se asigura că noul organ funcţionează corect.

„Suntem fericiţi cu decizia de a face această intervenţie şi la fel este şi el. Ne-a întâmpinat cu un zâmbet uriaş azi”, povesteşte Dr. Bartley Griffith, de la Universitatea de Medicină Maryland. „Poate nu va supravieţui sau poate trăi încă o zi sau doar câteva zile. În acest moment nimeni nu ştie”, adaugă fiul pacientului.

La nivel mondial, potrivit statisticilor oficiale, cel puţin 50.000 de oameni au nevoie de o inimă nouă. Numai în Statele Unite, aproximativ şase mii de oameni mor în fiecare an pe lista de aşteptare.

Sursa: observatornews.ro

Foto: bbc.com

Citește și: Copilul cu autism nu va spune niciodată: „Sunt singur și trist pentru că nu am prieteni”. El este lipsit de astfel de instrumente. TSA, boala „vocilor neauzite” (VIDEO)

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău