„Zilnic mor oameni, spitalele colcăie de bacterii, viruși și fungi, iar sistemul de sănătate nu are niciun control în ceea ce privește infecțiile intraspitalicești.” Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, a declarat pentru observatorulph.ro că, la momentul de față, internarea într-un spital de stat e o loterie. Practic, te duci cu o boală și te alegi cu mai multe.
Infecțiile frecvente contactate din spitale sunt clostridium difficile, acinetobacter, klebsiella și stafilococul auriu. Cele mai multe astfel de infecții nosocomiale sunt luate chiar din secțiile de Terapie Intensivă sau Chirurgie, însă, nici celelalte sectoare medicale nu sunt ferite de ceea ce președintele ANPP numește „ inamicul invizibil care face ravagii în spitalele din țară de ani buni”.
„Avem o lege, a fost publicată. Este vorba despre Legea 3/ 2021, în ceea ce privește infecțiile asociate actului medical. O aplică cineva? Nu! Se prevede acolo clar că unitățile sanitare trebuie să aibă personal medical specializat în epidemiologie, sănătate publică și management, igienă și boli infecțioase. Știți care este deficitul de medici epidemiologi în țară la momentul de față? 2500 de doctori…lipsă”, a declarat Vasile Barbu, președinte ANPP.
Aproape 10.000 de specialiști epidemiologi…lipsă în spitale
Acestor 2500 de epidemiologi lipsă li se adaugă alți aproximativ 7000 de asistenți medicali, specializați în acest domeniu.
„Ei sunt considerați oile negre ale sistemului. Complicitatea pleacă de la Minister până la managerii de spital. Infecțiile nosocomiale nu sunt raportate. Nu există personal instruit, iar laboratoarele nu sunt dotate pentru a propune soluții de diminuare a infecțiilor. Avem doar strategii pe hârtie pentru limitarea acestor infecții. Ce să raportăm dacă nu avem specialiști care să se ocupe de acest fenomen ce trenează de ani de zile. Și, da, oamenilor a ajuns să le fie frică să mai pună piciorul într-un spital de teama acestor infecții care pot fi fatale. Rata mortalității, chiar dacă pe hârtii nu apare, este crescută și din cauza infecțiilor pe care pacienții le iau din spitalele noastre”.
Criza sanitară prin care trecem de aproximativ 2 ani a pus și ea „sare pe rană”. Acum, pacienții nu se mai tem doar de COVID- 19, ci și de șansele extrem de mari pe care le au de a contacta o bacterie ucigașă din spital. Mai ales, așa cum precizam, din secțiile ATI unde ajung pacienți vulnerabili, care au și comorbidități.
„Aceste infecții se găsesc, fără excepție, în toate spitalele din țară”.
„Avem o gravă problemă de subraportare a infecțiilor nosocomiale. Stăm mai bine ca Germania, în hârtii, ceea ce e strigător la cer. Mor oameni pe capete din cauza existenței necontrolate a infecțiilor intraspitalicești. Să fim serioși. Aceste infecții se găsesc, fără excepție, în toate spitalele din țară. Nici măcar un sfert din unitățile medicale nu au raportat, spre exemplu, în pandemie, infecțiile nosocomiale, deși sunt obligate să facă acest lucru. Nu se vrea găsirea de soluții viabile”, a mai adăugat președintele ANPP.
Acesta a mai precizat faptul că trebuie neapărat identificați și angajați în spitale specialiști epidemiologi care să monitorizeze și să poată combate apariția acestor infecții intraspitalicești. O astfel de măsură, luată la nivel practic, poate face diferența dintre viață și moarte. Măsură care, e drept, trebuia luată „ieri”. Situația acestor infecții ar trebui raportată în mod real și transparent. Doar așa se va putea vorbi despre măsuri concrete de sporire a calității îngrijirii pacienților din spitale.