Bogdan Ghiță are 24 de ani, este din Ploiești, iar de 5 ani de zile a ales meseria de curier. În trecut s-a făcut remarcat prin nenumăratele acțiuni de voluntariat și activism la care a luat parte alături de comunitatea prahoveană. Nu vrea să plece din România, ci muncește pentru a avea un trai decent. Consideră că familia trebuie să fie întotdeauna pe primul loc.
Bogdan se trezește zilnic la ora 5 dimineața pentru a se pregăti de o nouă zi de muncă. Drumurile nu sunt deloc ușoare, coletele trebuie livrate la timp, iar clienții, fiecare cu pretențiile sale.
Citește și: Interviu cu Mihaela Brîndușa, profesor Colegiul Economic “Virgil Madgearu” Ploiești: “Este nevoie de mentalitate deschisă şi de transparență”
“Sunt curier de aproximativ 5 ani. Am ales această meserie pentru că nu pot lucra între patru pereți. Îmi place să conduc. Chiar sunt mândru de meseria pe care o fac. În aceasta perioadă sunt un fel de ajutor al lui Moș Crăciun și mă bucur când văd clienții fericiți.”
Cu cât livrează mai multe colete, cu atât are mai multe comisioane de încasat
Zilele în care clienții nu răspund la telefon sau returnează coletul sunt cele mai grele. Se vede asta inclusiv la salariu.
Sunt săptămâni când trebuie să lucreze și sâmbăta
Duminica e singura zi în care poate să își pună gândurile în ordine și să dedice timp de calitate pentru familie și cei dragi.
“Am ajuns la concluzia că familia este pe primul loc. Datorită familiei pot crește ca om.”
Sunt oameni care și-ar dori ca Bogdan să iasă în stradă și să își susțină punctul de vedere, însă Bogdan a ales liniștea. Spune că nu tot ceea ce se promovează merită promovat și că e bine să ieși în stradă doar dacă merită cu adevărat. Nu a renunțat la ideea de a lupta pentru Ploiești și, de ce nu, pentru țară, însă vrea o pauză.
Instinctul îi spune că e bine să observi înainte de a trece la acțiune
“Nu am renunțat definitiv, doar am preferat să îmi văd de planurile mele și să-mi le realizez. Toate lucrurile la timpul lor. Voi ieși când va trebui și cu folos, nu ca să-mi pierd timpul.”
Cu cât sunt mai multe reduceri, cu atât Bogdan aleargă mai mult după clienți
Ține minte toate străduțele și își face treaba ca la carte. Spune că respectul față de clienți e foarte important. Și-ar dori să existe mai multă răbdare în lumea lui “vreau acum, urgent!”.
“Zilele de black friday au fost zile de foc, zile în care a trebuit să am multă răbdare și să încerc, pe cât posibil, să mulțumesc toți clienții. Nebunia nu a trecut pentru că vine perioada cadourilor.”
“Dacă nu există interes e pierdere de timp și bani. Și mai sunt oameni care comandă degeaba. Atunci când îi suni zic că nu mai vor coletul sau că nu au bani.”
Bogdan vede potențialul pe care îl are Ploieștiul
Povestește despre faptul că existe multe probleme despre care nu se vorbește. Sau, dacă se vorbește, nu se face nimic.
“Legat de orașul nostru, se încearcă multe, dar se vede puțin. Începând de la gunoi și terminând cu poliția locală, orașul ăsta a ajuns un oraș-fantomă. Orașul în care nu te simți în siguranță atunci când mergi pe stradă.”
Are încredere în actualul primar, dar…
Nu îi plac golanii pe care îi întâlnește la tot pasul. Se simte sfidat și în nesiguranță într-un oraș în care, spune Bogdan, furturile sunt la ordinea zilei.
“Din punctul meu de vedere poliția nu-și face pe deplin misiunea, iar golanii stau frumos pe asfalt de zici că parcă se bronzează. Furturile la zi, lipsa spațiilor verzi amenajate, nu mai văd copii jucând fotbal în parc. Sunt multe probleme despre trebuie să se vorbească deschis pentru a se schimba ceva în acest oraș. Am încredere în actualul primar.”
Bogdan își dorește să se așeze la casa lui
Nu vrea să plece din țară, dar nici să trăiască cu salariul minim pe economie. Spune că nu înțelege cum reușesc unii oameni să trăiască cu 1200… 1300 de lei în condițiile în care chiria, întreținerea și facturile lunare sar de 2000 de lei.
“Visul meu este acela de a mă așeza la casa mea. Să nu fiu nevoit să plec din țară ca să îmi fac un viitor. România vreau să fie o țară în care să putem trăi decent și să ne putem permite cele necesare unei vieți normale. Am ajuns să ne bazăm pe salariu minim pe economie, un salariu care nu acoperă nici chiria. De facturi, mâncare și haine nici nu mai vorbesc!”
Bogdan Ghiță spune că este important să fim diferiți și să facem fapte bune
Să ne ocupăm de acele lucruri mărunte și să dăm mai departe. Consideră că schimbarea vine, întotdeauna, de la oamenii de rând. Nu vor exista minuni, nu ne vom trezi peste noapte cu problemele rezolvate, ci va trebui să ne unim și să facem echipă bună.
“Mesajul meu pentru cei care-mi vor citi articolul este să fie diferiți de cei din jur. Să arunce gunoiul unde trebuie, să semnaleze o problemă, să ajute un bătrân… Începeți chiar voi schimbarea!”
În finalul interviului, Bogdan a ținut să menționeze că își iubește țara și are un respect enorm pentru toți cei care și-au dat viața pentru ca noi astăzi să fim unde suntem. Și, pentru că alții au murit pentru țara asta, povestește Bogdan, avem o datorie!
“Suntem noua generație și e de datoria noastră să ne iubim țara și să dăm un exemplu pozitiv celor mai mici decât noi. Să nu uităm să ne iubim țara, să o respectăm și să nu o părăsim. La mulți ani, România! La mulți ani, români!”