- Publicitate -

18.000 de kilometri parcurși pe bicicletă. Un ploieștean, pasionat de ciclismul de anduranță, se pregătește să traverseze acum Europa (FOTO)

Data:

A început să practice ciclismul de anduranță în 2017, iar de atunci a participat la numeroase curse interne și internaționale pe care a reușit să le ducă la bun sfârșit. Acum, se pregătește de cea mai mare cursă a vieții sale, care va avea loc în iulie 2022 și care presupune traversarea Europei de la vest la est, adică o distanță de peste 4000 de kilometri. Îl cheamă Cristian Radu, este ploieștean și se poate mândri că a văzut țara și bună parte din continent…pedalând. Însumat, asta ar însemna 18.000 de kilometri parcurși pe bicicletă!

- Publicitate -

Nu mai știe la câte curse de ciclism de anduranță a participat. Singur sau în grup organizat. Tot ce înseamnă timp liber, ploieșteanul îl dedică acestui sport ce i-a oferit ocazia să adune amintiri și experiențe de neuitat. Dincolo de pasiunea cu care vorbește despre ciclism, Cristian Radu povestește că a avut ocazia să vadă locuri și oameni, cât pentru zece vieți. Pe a sa bicicletă, cu un bagaj pe care îl poate căra pe două roți și care să conțină doar lucruri esențiale, a luat țara și lumea la „pedale”, hotărând unde doarme și ce mănâncă pe traseu. Acum, la 31 ani, se poate mândri cu 18.000 de kilometri parcurși pe două roți.

 „Pedalez, deci exist!”

Acesta ar putea fi un principiu de viață pentru ploieșteanul de doar 31 de ani. În cei patru ani de anduranță, aproape că nu a ratat niciun brevet sau tură organizată în România, dar și în afara granițelor. Prima cursă pe care a făcut-o, își amintește, a fost cea de 200 de kilometri pe distanța București -Târgoviște și retur. Se întâmpla în 2017. În 2018, Cristian Radu deja parcurgea, în 120 de ore, traseul București – Oravița -București, adică o distanță de 1440 de kilometri. „Cu două ore dormite pe noapte, pe ploaie și furtună în primele zile, îmi aduc aminte”.

Una dintre cele mai frumoase amintiri: traseul de 1200 de kilometri, Paris -Brest -Paris

Una dintre cele mai frumoase amintiri adunate în marele bagaj emoțional al ciclistului ploieștean a fost calificarea la Olimpiada Ciclismului de Anduranță din 2019.

- Publicitate -

„Audax Club Parisien este un club de ciclism fondat în 1904, la Paris și care organizează ture de anduranță în Franța și administrează o ramură de ciclism cunoscută sub numele de Randonneuring în întreaga lume. Din 2014 a ajuns și în România și iată-mă, în 2019, participând la expediția vieții mele. Am avut de parcurs o distanță de 1200 de kilometri în 90 de ore. Traseul a fost Paris – Brest -Paris. Un ciclist, ca să participe la această olimpiadă trebuie să termine într-un an calendaristic cele patru distanțe clasice (200,300,400 și 600 de kilometri), adică să devină Super Randonneur. Brevetele pe care le primești sunt un fel de pregătire pentru traseul acesta la care au fost peste 6000 de participanți, dintre care 66 de români. Nu am reușit să mă încadrez în termenul limită de 90 de ore, dar am trecut cu brio testul de rezistență și m-am descurcat onorabil pe parcursul evenimentului.”

Dacă aș sta să vă povestesc toate experiențele prin care am trecut, nu ne-ar ajunge 24 de ore, spune ploieșteanul. „Este, cred, eu, cel mai frumos sport pe care un om îl poate practica, atât timp cât are o condiție fizică bună, curaj și nevoia de adrenalină. Eu, gândiți-vă, sunt omul care stă la birou opt ore, iar timpul meu liber îl dedic acestei nebunii frumoase, fără de care nu aș mai putea trăi” povestește, cu atâta pasiune Cristian.

„Conturul” României făcut pe două roți

Îl asculți cu drag și rămâi plăcut impresionat de felul în care își alege cuvintele atunci când povestește. Mai ales când vorbește despre „conturul României făcut pe două roți”. 3000 de kilometri parcurși în 349 de ore.

- Publicitate -

„A fost unul dintre cele mai lungi brevete de anduranță organizate vreodată în România. Am înconjurat toată țara, de jur împrejurul ei, încercând să îmi depășesc limitele. În călătoria mea am parcurs toate formele de relief, trecând peste munți, podișuri, dealuri, câmpii, deltă, malul mării. Am mers pe pământ, nisip, pietriș, piatră cubică, ciment, asfalt. Am întâlnit oameni minunați  cu care am legat prietenii trainice și am trăit pe propria piele ceea ce noi doar numim „România frumoasă”. România chiar este minunată și trebuie să o „respiri” atunci când îi admiri bogăția și spectaculosul pe care nu ai cum să le percepi așa cum trebuie dintr-o mașină, tren sau orice altceva”.

Ploieșteanul Cristian Radu se pregătește acum de o nouă aventură pe două roți. De data aceasta, o cursă internațională de 4000 de kilometri, ce presupune traversarea continentului de la vest la est. Se va întâmpla în vara lui 2022. Până atunci, continuă traseele în interior cu aceeași pasiune. Și tot cu pasiune vorbește despre ineditele sale experiențe oricui vrea să îi asculte povestea. Una de care nu poți decât să te minunezi, înțelegând parcă și mai bine proprietatea termenului „anduranță”.

 

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Câștigă invitații la Concertul Vocal-Simfonic Extraordinar de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Ploiești

Observatorul Prahovean și Filarmonica ”Paul Constantinescu” din Ploiești vă...

Imagini spectaculoase cu cel mai nou bloc din centrul Ploieștiului

Apartamentele imobilului Bucegi 12 din centrul Ploieștiului încep să...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Medalie de argint pentru elevii C.N.„ Dimitrie Cantemir” din Breaza, la International Cadet Cup

Sportivi ai Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza...

Cătălin Cîrstoiu nu se retrage din campania pentru Primăria Capitalei

Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al PSD și PNL...

USR, PMP și Forței Dreptei au semnat, vineri, protocolul Alianței Dreapta Unită pentru județul Prahova

Felix Bulearcă, președintele USR Prahova, Cătălina Bozianu, președintele PMP...
- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Întreruperi de energie electrică în Prahova în perioada 22-26 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Campioană a Ploieștiului, umilită de șeful CSM, consilier personal al primarului Volosevici

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Mihai Nicolae au...

Arhitectul Răzvan Enescu: ”Andrei Volosevici ne-a mințit în 2020”

Arhitectul Răzvan Enescu, a acordat un interviu lui Bogdan...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Medalie de argint pentru elevii C.N.„ Dimitrie Cantemir” din Breaza, la International Cadet Cup

Sportivi ai Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza...

Cătălin Cîrstoiu nu se retrage din campania pentru Primăria Capitalei

Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al PSD și PNL...

USR, PMP și Forței Dreptei au semnat, vineri, protocolul Alianței Dreapta Unită pentru județul Prahova

Felix Bulearcă, președintele USR Prahova, Cătălina Bozianu, președintele PMP...
- Publicitate -