La 17 ani, Ștefan are IQ-ul unui copil de grădiniță. Diagnostic: tulburare de spectru autist. Conform legii, el are dreptul la bursă medicală. Niciodată, însă, nu a văzut niciun leu

0

Ștefan Gabriel Ioniță este un ploieștean în vârstă de 17 ani, diagnosticat cu tulburare de spectru autist. Băiatul urmează cursurile Școlii Speciale numărul 1 și, din cauza faptul că are și tulburare de atenție, dar și retard mintal, băiatul este încadrat cu grav de handicap grav.

Practic, la cei 17 ani, adolescentul are IQ-ul unui copil de 5 ani, după cum mărturisește mama acestuia, Andreea Ioniță. Familia este una modestă, iar nevoile lui Ștefan sunt mari.

Cea mai mare supărare a părinților este că, deși cadrul legal impune acordarea de burse medicale copiilor cu diverse probleme, inclusiv tulburări de spectru autist, Ștefan niciodată nu a primit nici măcar un leu, sprijin financiar pentru această problemă medicală gravă.

Adolescentul a fost diagnosticat cu autism în formă gravă în urmă cu 11 ani. Părinții au observat întârzierea mintală a copilului destul de târziu, iar când au aflat de boala acestuia, pentru ei a fost un șoc. Medicii le-au spus că Ștefan nu va depăși niciodată gândirea unui copil de grădiniță.

„Îi place să se uite la desene animate, Tom și Jerry cel mai mult, e un copil bun, un copil prietenos, dar boala îl împiedică să fie asemeni adolescenților de vârsta lui. Permanent trebuie supravegheat, permanent are nevoie de atenție, altfel nu se descurcă. De patru ori pe zi iau 32 barat pentru a-l duce și a-l aduce de la școală. Nu îl pot lăsa singur. Are aspectul unui tânăr normal, dar IQ-ul unui copil care încă face bastonașe, colorează cărți de colorat, iar cea mai bună prietenă a lui este fetița vecinilor, în vârstă de patru ani”.

Mama lui Ștefan a renunțat la serviciu pentru a-i fi băiatului îngrijitor personal, iar tatăl lucrează la o spălătorie auto din Ploiești, unde câștigă 1600 de lei. 420 de lei este alocația de stat, acordată copiilor cu handicap și alți 300 de lei constituie venit complementar din partea Protecției Copilului.

Deși legea este clară și spună că boala lui Ștefan îi permite să primească și o bursă pe motive medicale, Andreea Ioniță susține că băiatul ei nu a primit niciun leu, din 2010, de când a primit diagnosticul. Răspunsul conducerii Școlii Speciale numărul 1 cu privire la situația lui Ștefan, dar și a altor elevi aflați într-o situație similiară a fost următorul:

„Ioniță Ștefan, diagnosticat cu tulburare de spectru autist îndeplinește criteriile legale privind acordarea de bursă de ajutor social, pe criterii medicale. (…)Autoritățile locale au competența să stabilească cuantumul și numărul burselor de care beneficiază elevii din învățământul preuniversitar. Consiliul Județean a hotărât pentru anul 2021 ca valoarea lunară a bursei de ajutor social pentru elevii din unitățile de învățământ preuniversitar special de stat din Prahova pentru anul 2021 este de 200 de lei. Același CJ a aprobat pentru anul în curs acordarea unor astfel de burse pentru un procent de 15% din numărul elevilor care frecventează cursurile fiecărei unități de învățământ special. Astfel că, aplicând acest procent, a rezultat că un număr de doar 22 de elevi primesc astfel de burse. (…) Un criteriu a fost acela ca venitul net mediu lunar pe ultimele 12 luni să fie până la 693 de lei. Aplicându-se criteriile specifice stabilite în C.A. celor 28 de solicitări pentru acest sprijin financiar înregistrate în unitate, Ioniță Ștefan nu beneficiază de bursă de ajutor social pe caz de boală. Motivul: numărul limitat de burse la numărul de 22”.

Cu doi copii de crescut, dintre care unul cu înapoiere mintală gravă și nevoi foarte mari, femeii îi este foarte greu să se descurce. În plus, i se pare nedrept că legea nu este respectată sau, dacă este respectată, se face… preferențial, motivul invocat de școală fiind acela că numărul dosarelor acceptate este unul limitat.

„ doar 22 primesc astfel de burse. Legea spune foarte clar, trebuie să o primească și copilul meu fiindcă boala de care suferă este încadrată în Ordinul MEN din martie 2018, art.13,lit a. Este o nedreptate făcută băiatului meu. Nimeni nu știe câte nevoi are un astfel de copil, atât de ordin emoțional, cât și material. Am depus dosarul la școală. Avem certificatul de boală de la medicul specialist, am mers  la medicul școlii care a confirmat că diagnosticul se încadrează. Dacă e un drept al lui, atunci să i se acorde. Am trimis sesizări peste sesizări și am primit…vorbe”, povestește mama lui Ștefan.

Conform Ordinului MEN din 26 martie 2018, la articolul 13, lit. a) se precizează toate categoriile de copii cu probleme de sănătate, inclusiv tulburări de spectru autist care au dreptul la bursă pe motive medicale, acordată pe baza certificatului eliberat de medicul specialist și avizat de medicul de familie sau medicul de la cabinetul școlar.

Conform legii, adolescentul are dreptul la această bursă socială medicală. De 11 ani, însă, Ștefan Gabriel Ioniță nu a beneficiat de acest drept legal. Iar în situația lui sunt și alți copii/ tineri cu probleme medicale care, la fel, nu beneficiază de acest sprijin financiar legal.

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău