Interviu cu activistul de mediu bătut de hoții de lemne în pădurea din zona Plopeni: ”De ani de zile dispar copacii, e un cerc vicios”

0

Observatorul Prahovean a stat de vorbă cu activistul de mediu care a fost bătut de mai mulți hoți de lemne pe care i-a surprins la furat în pădurea din zona Poligon, Canton Silvic Recea, Plopeni. La solicitarea sa, din motive lesne de înțeles, îi vom proteja identitatea. La finalul articolului regăsiți imagini cu efectele furtului de lemne.

Reporter: Cum ați ajuns să observați că pădurea respectivă este distrusă sistematic de hoții de lemne?

Activist de mediu: Eu sunt doar un cetățean care benevol monitorizez zona de vreo patru ani, dar acolo se taie de vreo zece ani, după cum mi-au spus localnicii, care cresc animale. Am văzut cum se fură ca în codru, la propriu.

A cui este pădurea?

Proprietarii de drept nu se cunosc, pentru că nu este revendicată. Nici cei de la Ocol, nici organele statului ( Poliția) nu știu cine sunt, poate doar cei de la Primărie îi cunosc, doar după nume. În acte, este „a nimănui”. Poate și din acest motiv hoții de lemne acționează când și cum vor. Prima locuință se află la vreo 300 de metri de liziera pădurii, așa că este o zonă relativ izolată.

Citește și Prahovean bătut după ce a prins în flagrant trei hoți de lemne la Plopeni. Poliția a făcut percheziții, agresorii au fost reținuți

De câte ori ați sesizat Poliția? Cum au reacționat oamenii legii?

Ca să vă dau o cifră exactă, în cei patru ani de când monitorizez pădurea nu știu, dar  vă pot spune că am sunat de zeci de ori la Poliție și Jandarmerie. Oamenii au fost prompți, dar legea nu îi sprijină. Contravenția, amenda, nu îi oprește pe hoții de lemne să mai fure, doar de anul trecut tăierea este infracțiune. Numai luna aceasta au dispărut vreo 30 de arbori, mai ales din specia carpen.

Cum ați ajuns să fiți agresat de hoții de lemne? Ce s-a întîmplat?

În data de 10 noiembrie mă aflam în zonă, iar pe la ora 11, au apărut două căruțe în care erau trei cetățeni de etnie romă care veniseră la tăiat de lemne. Greșeala mea a fost că nu am stat pe loc. Am fugit, m-au alergat cu căruțele, iar în niște tufișuri m-au încolțit și m-au prins. Mi -au aplicat lovituri de pumni în zona capului și lovituri de picior în zona spatelui. Nu mi-au dat voie să plec vreo oră, timp în care au tăiat mai mulți copaci, pe care i-au încărcat în căruțe. M-au luat cu ei până în cartierul lor (Rudari) din Plopeni Sat și abia acolo  m-au lăsat să plec. Au vrut să fie siguri că nu sun la Poliție.  Am avut noroc că nu am pățit-o mai grav.

Ce răni ați suferit?

Din fericire, nu a fost nimic grav. Examenul tomograf nu a reliefat niciun traumatism cranian. Am doar câteva echimoze la un ochi și la frunte.

Cum a reacționat Poliția după ce ați fost agresat?

Au acționat operativ, au instrumentat dosarele pe numele agresorilor, doi dintre ei fiind majori, iar al treilea minor. Sunt acuzați de lovire, privare de libertate și furt de masă lemnoasă, în formă agravantă, pentru că au antecedente.

Se poate vorbi de o mafie a lemnului în zona Plopeni?

Posibil să fie, nu dețin detalii, nu știu dacă vin organizați, dacă îi organizează cineva. Se poate să fie doar niște  hoți care vin din proprie inițiativă.  Este până la urmă un cerc vicios: proprietari lipsă -autorități -hoți. Nu are cine să facă sesizări oficiale, autoritățile au puteri limitate din cauza legislației Practic, hoții sunt protejați de lacunele legii, timp în care pădurea dispare sub topoarele și drujbele lor.

 

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău