„Apeși on/off, pui masca și gata!” Cum am negociat închirierea unui concentrator de oxigen pentru un bolnav de covid – ÎNREGISTRARE AUDIO

0

România a trecut de la starea de alertă la cea de dezastru. Scenarii sumbre ale autorităților.1000 de decese și 25.000 de cazuri noi de COVID  se anunță, pe zi, pentru luna noiembrie. 43.039 de români au murit în pandemie. Spitale sufocate. La propriu. Oameni care nu mai pot să respire și luptă cu toate puterile pentru viața lor. Aerul lor se află în concentratoarele de oxigen. Pe care familiile le găsesc, pe internet, la prețuri exorbitante. Reporterul observatorulph.ro a negociat, telefonic, închirierea unui concentrator de oxigen pentru un bolnav de covid. Înregistrarea convorbirii, la finalul textului.

Comercianții dau asigurări că marfa lor e de cea mai bună calitate. Prețul de închiriere al unui concentrator ajunge și la 1800 de lei, pe săptămână, plus transport alte 300 de lei. Ți se oferă „acces instant” la oxigen și ți se garantează că sunt salvatoare de vieți.

Vrei să îl cumperi? 3500 de lei, chiar și 5.500, în cazul unui vânzător constănțean.

„Am avut și mai ieftine, dar le-am dat PE TOATE. Unul singur mai am pe stoc. Anunțați-mă dacă îl doriți. E ușor de folosit. Are acolo un buton de on/off și asta e tot!” mi se transmite când cer informații telefonice unui astfel de vânzător de …aer. 

Realizez imediat că nu puțini au fost oamenii care au plătit bani grei pentru un astfel de dispozitiv. Cu sau fără recomandare de la medic. O capcană uriașă, susțin cadrele medicale, dat faptul că oxigenul, în dozaj nepotrivit, îți poate face foarte mult rău. E un medicament și trebuie administrat doar sub supravegherea unui cadrul medical.

Internauții care postează astfel de anunțuri recunosc, cu vocea joasă, că e nevoie de sfatul unui medic, însă și un simplu aparținător fără studii medicale se poate descurca lejer. „Apeși on/off, pui masca și gata!”

Numai că, spun medicii, „orice oxigen utilizat trebuie să fie sub supravegherea unui medic. „În boli respiratorii cronice, folosim până la 5 litri/ minut. Pentru afecțiuni acute cum e COVID -19, aceasta e o terapie de tranzit. Este folosit până e disponibil un pat. Dacă acesta crește peste 3-3 litri/ minut, atunci pacientul ar trebui să fie în spital” spun medicii.

Citește și: Afacerea cu oxigen a explodat în online. Medicii avertizează că astfel de tratamente NU trebuie făcute „după ureche”

Urmărește înregistrarea audio aici:

 

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău