Elevii din Prahova stau în frig din cauza scumpirii gazelor. Directorii școlilor se tem de facturi pentru că fondurile au rămas aceleași

1

Valul de aer rece a scăzut semnificativ temperatura în interiorul claselor de curs din majoritatea școlilor prahovene. Directorii unităților de învățământ refuză pornirea centralelor din cauza fondurilor insuficiente.

Cadrele didactice, care au solicitat încălzirea unităților de învățământ, au fost informate de directori că nu sunt suficiente fonduri pentru plata facturilor la gaze din cauza scumpirii masive.

”Practic, noi am primit aceleași sume pentru utilități ca anul trecut, însă tarifele la gaze sunt mult mai mari. Dacă am porni centralele acum, la 23 septembrie, am rămâne fără bani cu o lună înainte de vacanța de iarnă. Și factura de curent va fi mai mare decât anul școlar trecut” a fost explicația unui director de școală, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Potrivit scoala9.ro, școlile sunt finanțate de la bugetul de stat, prin costul standard alocat fiecărui elev. Aceste cheltuieli sunt împărțite în două categorii.

Pentru fiecare elev se alocă 6111 lei pentru plata salariilor și 450 de lei pentru celelalte cheltuieli – bunuri și servicii, pregătirea profesională, organizarea examenelor. În unele zone rurale a fost făcută în acest an și o creștere de până la 526 de lei per elev.

Chiar și așa, situația este una de criză în mediul rural, unde învață mai puțini elevi, iar ministerul alocă bani în funcție de acest criteriu.

Cum banii de salarii trebuie asigurați, cei pentru plata facturilor sunt insuficienți.

Directorii unităților de învățământ mai au o singură soluție: să solicite fonduri suplimentare de la primării.

Însă, în situația multor școli și grădinițe, acestea funcționează pe raza unor comune cu buget limitat, astfel încât ne întoarcem la soluția din comunism pentru încălzire: mai puneți o haină groasă…

foto cu caracter ilustrativ

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

1 COMENTARIU

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău