- Publicitate -

„Vor să ne bage istoria în saci și să o vândă!” Scandalul Muntelui Verde de la Slănic, departe de a se fi încheiat

Lanț uman în jurul Muntelui Verde de la Slănic. Oameni cu tricolorul în brațe, care s-au declarat împotriva exploatării acestei veritabile comori naturale. „Vor să ne bage istoria în saci și să o vândă ca ciment! Nu vom permite așa ceva!” au scandat slănicenii grupați în jurul „Dacului Adormit”. Astăzi, Ministerul Culturii, prin Direcția Județeană de Cultură Prahova, a transmis că lucrările de excavare în zona sitului arheologic Așezarea din epoca fierului de la Groșani – Piatra Verde ( La Carieră) sunt făcute fără avizul acestei instituții.

Revolta oamenilor vine după ce, săptămâna trecută, mai multe utilaje grele au scos, nestingherite, peste 700 de tone de tuf vulcanic de la Piatra Verde. Când le-au fost cerute documentele, muncitorii de la fabrica de ciment a nemților de la Fieni, Dâmbovița, au încărcat, la comandă, utilajele pe trailere și au părăsit zona.

Se vrea acum rezilierea contractului cu firma care are drept de exploatare, conform actului de închiriere, până în 2025. Sunt sceptici localnicii, mai ales că asta ar presupune despăgubiri milioane de euro, în condițiile în care, susțin ei, s-a comis o ilegalitate și ei nu trebuie să se simtă îndatorați.

Citește și: Scut uman în jurul Muntelui Verde din Slănic. „Ce o să facă, o să intre cu utilajele în noi?” – VIDEO

Până acolo, însă, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova susține că firma Heidelberg Cement nu deține licență a exploatare în Prahova, la Piatra Verde.

Ministerul Culturii: „Luați măsuri pentru sistarea lucrărilor neautorizate!”

Nici Direcția Județeană pentru Cultură Prahova, subordonată Ministerului Culturii, nu are cunoștință despre efectuarea acestor lucrări, mențiunea făcută de către directorul instituției, Constantin Stere, și înaintată Primăriei Slănic astăzi, fiind următoarea:

 „Lucrările sunt efectuate FĂRĂ avizul Direcției, cu încălcarea prevederilor Legii 50/ 1991 și OG 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național. Vă rugăm, în conformitate cu atribuțiile ce vă revin, să luați măsurile ce se impun pentru SISTAREA lucrărilor neautorizate.”

Unde se oprește excavarea nemților de la Fieni? 

Intervine acum adevărata problemă pe care oamenii încearcă să o deslușească. Există, așa cum am mai scris, un contract de închiriere pentru exploatare, prelungit prin acte adiționale, ultimul astfel de document fiind semnat în 2020.

Apare aici întrebarea: Exploatarea zăcământului este în aria teritorială a sitului arheologic sau în proximitatea acestuia?

Conform OUG 43/ 2000, autoritatea locală poate dispune oprirea exploatării dacă aceasta afectează situl arheologic, chiar dacă suprafețele sitului și zona exploatată nu se suprapun. Și asta pentru că, exploatarea poate duce la prăbușirea versantului pe care se află situl arheologic. Practic, orice fel de excavare în zonă poate cauza grave alunecări de teren, care să deterioreze aria protejată, susțin specialiștii zonei.

Chestiunea este pe cât de delicată, pe atât de complicată. Nimeni nu poate răspunde cu exactitate unde se fac aceste excavări. Nimeni nu spune care este perimetrul unde există autorizație de exploatare pentru firma din Fieni. În perimetrul sitului arheologic sau în afara acestuia. Conform legii, dacă anchetele în curs de derulare scot la iveală faptul că Heidelberg Cement a exploatat în perimetrul unei arii protejate, totul intră sub incidența penală. Dacă exploatarea este în afara zonei sitului, atunci Primăria Slănic nu mai are niciun fel de autoritate, fiind de evitat rezilierea contractului de închiriere, date fiind daunele de ordinul milioanelor de euro pe care nemții le-ar putea cere.

Ședință de consiliu pentru rezilierea contractului

Până atunci, însă, nimeni nu a văzut autorizația de exploatare. Primarul a convocat mâine ședință de consiliu pentru rezilierea contractului de închiriere. Cu toate riscurile existente. Slănicenii nu cred în această reziliere și spun că mâine vor fi prezenți în număr mare în sala de ședințe.

Indiferent de litigii, indiferent de hârtii  și al lor traseu între instituții, oamenii și-au promis un singur lucru: de Piatra Verde nu se va atinge nimeni, indiferent că vorbim de aria protejată sau restul carierei. Mai ales că, dacă se confirmă informația conform căreia tufurile ar conține mineralul numit zeolit, extrem de rar în lume, mai mult ca sigur excavările nu se vor opri. Iar ei sunt deciși să facă, din nou, scut uman la următoarea apariție a utilajelor pentru a-și apăra, spun ei, cu prețul vieții, comoara naturală lăsată de Dumnezeu lor și urmașilor lor.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Sunteți de acord să citiți ziarul Observatorul Prahovean fără reclame, dar contracost? 

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Cum a atribuit Primăria Slănic o lucrare de asfaltare unei firme cu un singur angajat

Primăria Slănic a atribuit o lucrare de 747.900 de lei (fără TVA)  unei firme cu un singur angajat. Lucrarea propriu zisă face referire la...

Sindicatele militarilor rezerviști și sindicatele din penitenciare ies în stradă de ziua armatei

Reprezentanții sindicatelor militarilor rezerviști ies în stradă de ziua armatei. Lor li se alătură sindicatele din penitenciare. În data de 25 octombrie 2022, ora 10:30,...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Tânărul care agresa fete în nordul Ploieștiului a fost depistat și amendat

În urmă cu puțin timp, prezentam sesizarea unei domnișoare cu privire la comportamentul agresiv și obscen al unui tânăr, în zona de nord a...

Ce scrie în raportul Penitenciarului Târgșor cu privire la starea de rău acuzată de Elena Udrea

Elena Udrea a ajuns, joia trecută, la unitatea de primiri urgențe a spitalului județean din Ploiești, direct de la Penitenciarul Târgșor unde este încarcerată. Fostul...

Mizerie și foame. Condiții oribile oferite de Armata Română soldaților francezi aflați în misiune la Cincu

700 de militari francezi se află în misiune, în România, la unitatea militară de la Cincu. Aceștia au fost șocați de condițiile oribile de...

Conf.univ.dr.ing. Alin Diniță este noul rector la Universitatea Petrol-Gaze Ploiești

Conf.univ.dr.ing. Alin Diniță a fost ales, vineri, de către Comunitatea Academică, rector al Universității Petrol-Gaze din Ploiești. Turul 2 al alegerilor pentru funcția de rector...

Petrolul Ploiești joacă în această seară cu UTA Arad

Reveniți pe traiectoria potrivită după ce au adunat șase puncte din ultimele două etape, „lupii” așteaptă cu mare încredere duelul cu UTA Arad, vizând...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -