- Publicitate -

Veșnica problemă, gunoiul și o soluție: Schimbarea totală a sistemului. Credeți că se poate? Ce am văzut în Belgia

Problema arzătoarea a gunoiului este de actualitate în ultima vreme. Se lasă cu scandaluri, opinii diferite și, mai ales, multă, multă poluare olfactivă.

Citește și: Primarul Ploieștiului, acuzații grave la adresa Rosal

Curioasă de cum se desfășoară lucrurile pe la alții, m-am interesat la fața locului de cum este rezolvată problema gunoiului într-o țară în urma căreia suntem cu zeci de ani: Belgia.

După ce am aflat cum stau lucrurile pe acolo, am înțeles clar că la noi așa ceva nu va putea funcționa niciodată. Nu pentru că firma de salubrizare, nu pentru că autoritățile ci, în primul rând, pentru că… noi, oamenii, cetățenii.

Cum funcționează lucrurile în Mons, Belgia

Special am ales un oraș „de provincie” și nu Bruxelles-ul. Ploieștiul este un oraș de provincie, nu este o capitală, așa că trebuie să comparăm cu ceva asemănător… cel puțin din punct de vedere administrativ.

În  prima zi când am ajuns, pe seară, am fost siderată de munții de gunoi de la fiecare colț de stradă. Nu înțelegeam ce se întâmplă. Apoi am aflat că „astăzi e zi de gunoi”. Cum adică „astăzi”??? Era de neînțeles pentru mine. Cum adică să ai o singură zi pe săptămână în care se ridică gunoiul?

„Păi și cum funcționează asta? Cum stai cu gunoiul o săptămână?”, am întrebat nedumerită.

„Păi, te obișnuiești în timp. Aici cu cât faci mai mult gunoi, cu atât plătești mai mult. E simplu după ce te obișnuiești. Înveți să faci cât mai puțin gunoi menajer, înveți să reciclezi. Altfel plătești…”, mi s-a răspuns.

Diferențe majore datorate cetățenilor în special

Deci, la ei stau lucrurile în felul următor…

Sticlele de plastic de apă sau de suc (nu cele de ulei sau altceva!!!), precum și dozele de bere sau suc, se colectează împreună. Există saci mari de plastic, pe care îi poți cumpăra de oriunde, care, când se umplu, se depozitează (în boxe, în garaje, pe balcoane sau chiar în case) până în ziua de ridicat gunoiul. Aceștia nu sunt însă obligatorii. Reciclabilele le poți depozita în aproape orice.

Cartoanele (ambalaje, hârtii, ziare, cărți vechi) se colectează în pungi de hârtie și se depozitează tot așa. Cutiile mari se scot pur și simplu pe stradă în ziua de gunoi.

Sticlele și borcanele se colectează separat, de asemenea.

Citește și: Problema gunoiului din Ploiești poate fi rezolvată imediat

În privința gunoiului menajer… eh, pe acesta îl plătești! Nu prin taxe, ci direct la compania de salubrizare. Ei gândesc așa: nu e corect ca toți să plătească aceeași taxă, pentru că unii fac mai mult gunoi ca alții. Așa că cei care ridică gunoiul au pus în vânzare „saci pentru gunoiul menajer”.

Există un singur tip de sac aprobat pentru acest tip de gunoi. Astfel, te duci, cumperi saci și faci asta ori de câte ori rămâi fără. Dacă produci mult gunoi menajer, trebuie să cumperi mai mulți saci. În acest fel toți plătesc echitabil, în funcție de cât gunoi produc.

Nu, nu poți să depozitezi gunoiul menajer în alt tip de sac. Dacă scoți din casă gunoi în altceva decât sacii aprobați, compania de salubritate nu îl ridică. E simplu.

Dar acest sistem se bazează mult pe bunul simț al oamenilor. Am studiat gunoiul strâns la colț de stradă (Mda… asta am făcut în concediu, am stat, am pozat și am studiat gunoi…). Erau saci împărțiți: fiecare categorie câte un morman.

Arată cu totul altfel, nu?

În urma companiei de salubritate nu mai rămânea nimic. Totul se încărca rapid, nu prea aveau ce strânge după ce luau sacii.

Normal, dacă trebuie să depozitezi atâta vreme gunoiul, ai grijă să strângi sacul ermetic, să nu miroasă, să nu curgă… Ceea ce am mai observat a fost și faptul că sacii aprobați pentru gunoi menajer erau foarte solizi, rezistenți, nu se rupeau, nu se înțepau (decât dacă nu aveai grijă) și se puteau lega aproape etanș de nu răzbătea nici un miros dinăuntru.

Nu sunt ieftini… vreo 20 de euro 10 saci mari de vreo 60 litri. Așa că, dacă produci gunoi mult, plătești de te usucă.

Credeți că ar funcționa așa ceva la noi? Eu sunt convinsă că NU!

Noi, românii, nu știm decât de frică. Ce e de făcut?

Înainte de toate trebuie să ne civilizăm noi, ca indivizi, ca cetățeni, fiecare în parte.

Apoi ar trebui instituite amenzi usturătoare pentru toți cei care aruncă gunoiul aiurea sau pentru cei care nu colectează selectiv (cartoane la cartoane, sticle la sticle, plastice la plastice, etc). Și când zic usturătoare, înseamnă de-a dreptul usturătoare!

La cutiile de chibrituri în care locuim majoritatea, depozitarea gunoiului timp de o săptămână ar fi practic imposibilă. Măcar de 2-3 ori pe săptămână, adică lunea, miercurea și vinerea ar trebui ridicat. Sau lunea și joia…

Citește și: Mizerie de nedescris în mai multe cartiere din Ploiești

Tomberoane golite dar care duhnesc îngrozitor

De urgență ar trebui să dispară tomberoanele și pubelele pentru gunoiul menajer!

Acestea sunt cele care, deși golite, adună toate mizeriile, toate muștele și toți viermii și împrăștie în atmosferă un miros insuportabil. Nu le spală nimeni niciodată. Colcăie efectiv de mizerie în permanență.

Se discută mult de schimbarea operatorului de salubritate…

Eu cred că ar trebui schimbat sistemul cu totul! Ar trebui să învățăm de la alții, să luăm exemplu. Sistemul nostru pur și simplu nu funcționează. Și totul pleacă de la mentalitatea noastră…

Câți dintre noi selectăm gunoiul? Ia să vedeți, dacă am fi obligați să dăm banii pe sacii de gunoi menajer, cât de mult am începe să fim preocupați. „Nu arunc borcanul sau sticla la gunoi, uite cât loc ocupă. Dacă îl/o pun separat, o ridică gratis…”. Și cu ambalajele la fel. „Nu arunc cutia asta de lego la gunoi că ocupă spațiu mult degeaba. Mai bine o pun separat că se ia gratis.”

În felul acesta toți am fi câștigați. Asociațiile de proprietari să fie obligate să angajeze firme pentru întreținerea spațiilor verzi din jurul blocurilor. Să adune frunzele, să tundă iarba, ramurile uscate de copaci, etc. În loc să plătim taxă de gunoi, mai bine plătim taxă pentru firma de… cosmetizare. Gunoiul să îl plătim prin sacii autorizați cumpărați.

Știți de ce spun că un asemenea sistem nu are cum să funcționeze la noi?

Pentru că vecinul, după ce se gândește puțin, ca să nu ocupe spațiul în propriul gunoi, ar fi în stare să arunce mizeria pe geam.

Sau ar apărea imediat, odată cu introducerea sacilor autorizați, saci contrafăcuți la jumătate de preț. Și tot așa… Asta este mentalitatea noastră! Asta trebuie schimbat în primul rând!

Cum? Prin amenzi, bineînțeles. Noi știm doar de frică! Prin amenzi și prin recompensarea celor care sesizează astfel de fapte. Nu, nu recompense financiare. Ci recompense prin… saci de gunoi gratuiți.

E chiar așa greu să fie pus la punct un asemenea sistem? Din păcate, cel puțin la momentul actual, pare imposibil.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!
- Publicitate -

Sondaj

Sunteți de acord cu strângerea banilor în școlile și grădinițele din Ploiești pentru a cumpăra cadouri de Crăciun profesorilor/educatorilor?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Trafic în condiții de ploaie pe A3 București-Ploiești și pe DN 1 Ploiești-Brașov. Recomandările Centrului Infotrafic

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunțat că, luni dimineață, pe arterele rutiere principale, inclusiv pe A3 București-Ploiești și DN 1...

Apă murdară la robinetele ploieștenilor din zona de Sud-Bariera București

O avarie la sistemul de distribuție din zona de Sud a Ploieștiului a adus apă murdară la robinetele locuitorilor din Bariera București. Mai mulți cititori...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Explozie puternică într-un bloc din Suceava. Pompierii fac apel la populație să verifice sursele de încălzire pe gaz

Trei persoane rănite și majoritatea apartamentelor avariate, în urma unei explozii într-un apartament al unui bloc din Suceava. Deflagrația a fost atât de puternică...

Parlamentul a adoptat legea care permite localităților să se unească. Ce rol vor avea consorțiile administrative

Senatul a adoptat, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege inițiat în septembrie de Guvern, care permite constituirea consorţiilor administrative. Legea prevede alocări...

Femeie din Suceava, înşelată cu peste 22.000 de euro de un fals general, pe care l-a cunoscut pe internet

O femeie din judeţul Suceava a transferat în mai multe tranşe peste 22.000 de euro unui bărbat care a abordat-o pe reţelele de socializare...

Cutremur de 3,9 grade Richter, duminică noapte, în România

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare și Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat că, duminică noapte, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 3,9 grade Richter, în...

Atenție la coletele nesolicitate. Țeapa care ia amploare în perioada sărbătorilor a fost descoperită și la Ploiești

Țeapa „Coletul” face victime în întreaga țară. O firmă trimite produse nesolicitate, profitând de perioada reducerii și a cadourilor, numai că acestea sunt contracost. Potrivit...

Parteneri

MindArchitect

WallStreet

Țara care te-ar putea lăsa să transporți la aeroport lichide în bagajul de mână
- Publicitate -