Continuă scandalul din grădinițe. Copii puși la colț de educatoare. Între timp, a apărut și rezultatul anchetei făcută de către ISJP la Grădinița nr. 47

1

Continuă scandalul din grădinițele ploieștene. După ce, săptămâna trecută am publicat situația de la Grădinița cu program prelungit nr. 47, unde mai multe mămici acuză educatoarele de rele tratamente aplicate celor mici, reacțiile nu au întârziat să apară și spiritele să se inflameze. Pe adresa redacției au sosit și ale reclamații ale părinților care, de data aceasta, au copiii la Grădinița nr. 40. Reamintim faptul că cei de la ISJP au trimis, vineri, o echipă la Grădinița nr. 47, rezultatele anchetei nefiind deloc pe placul părinților care au făcut sesizările. Singurul lucru bun, după acest control, este, afirmă ei, „faptul că educatoarele și-au schimbat atitudinea și față de noi, fiindcă ni se comunică totul în timp real și, mai ales, față de copii, comportamentul fiind unul impecabil acum”.

Mihaela Pantea are o fetiță de 6 ani, care a urmat cursurile grupei mari la Grădinița cu nr.40. Mama a constatat, în urmă cu ceva luni, un comportament ciudat la cea mică.

De fiecare dată când Ana era corectată pentru ceva, ieșea din cameră și se ducea cu spatele la colț. S-a întâmplat o dată, s-a întâmplat și a doua oară și a treia și mi-am dat seama că asta pățea ea cu doamna, la grădiniță. Am încercat, în joacă, cu păpușile, să simulăm o oră de curs și, de fiecare dată, păpușile erau scoase din încăpere, pe hol și puse la colț. Am ridicat la un moment dat un pic tonul și reacția fetiței mele a fost : „așa țipă și doamna la noi!” Aș vrea să știu cine are grijă de un copil  de 4,5, 6 ani, trimis la colț, pe hol. Nu aș fi vrut să ajung în situația în care fata mea să nu mai meargă la grădiniță decât la festivitatea care a avut loc cu ocazia încheierii anului”.

Pe grupul de părinți creat pentru o bună comunicare și transparență în ceea ce privește actul educațional, există mai multe comentarii cu privire la acest mod de a pedepsi copiii care…nu sunt cuminți.

Mama unei alte fetițe cataloghează astfel de practici „ triste, abuzive, învechite și specifice altor secole, nu celui în care trăim, în timp ce unii părinți văd într-o asemenea practică

„o simplă regulă făcută deoarece sunt prea energici” .

„Vai, nu mă pot abține, doamnă dragă! Cum să vedeți în asta o simplă regulă, o simplă metodă de a-i pedepsi. Nu e normal, în ce secol trăim?! Face ceva greșit copilul, îi transmiți părintelui, nu te apuci tu să îl pedepsești!”

„ Chiar nu sunt de acord ca cineva să îmi pedepsească copilul. Da, poate se va liniști pe moment, dar va repeta aceeași „greșeală”. Doar cu empatie și comunicare putem să le insuflăm copiilor respect și încredere și încredere de sine, nu prin ridicat de voce și astfel de pedepse, demne de vremuri demult apuse” a fost de părere un alt părinte.

Iar exemplele în acest sens sunt numeroase.

Conducere grădiniță: „Avem un scaun de …liniștire!”

Conducerea instituției nu este de acord cu spusele acestor mămici și susține că „ niciun copil nu este trimis afară, la colț. Da, cine aleargă prin clasă va sta pe scăunel câteva minute. Copiii știu regulile, le comunic personal. Îi cunoscut pe majoritatea încă de când au venit în această instituție și nu s-a pus problema de trimis la colț. Doamnele educatoare au un…scaun de liniștire”.

Psiholog: „Pusul la colț e trăit de copil ca o respingere”

Problema cu acest tip de pedeapsă, des întâlnită, este, potrivit spuselor psihologului, trăită de copil ca o respingere. Îl privează de nevoia de conexiune, de relaționare. Cel mic se simte nedreptățit și neînțeles, de aici frustrările pe termen lung. Decât să fie pedepsit „copilul -problemă”, cel mai bine este să creștem nivelul de apropiere față de el. Desigur că niște timp petrecut separat pentru a se gândi la comportamentul lui este valoros. Dar, la copii, acest tip de reflecție este unul care se conturează în interiorul relațiilor, nu în izolare.

Rezultat control ISJP : ”Multe lucruri nu au putut fi dovedite și probate”

Pe parcursul acestei zile a venit și răspunsul pe care ISJP l-a formulat cu privire la controlul ce a avut loc vineri la Grădinița cu program prelungit nr 47.

Printre altele, reprezentanții Inspectoratului susțin că afirmația „se țipă la copii” nu a putut fi dovedită, „în timpul cercetărilor întreprinse nefiind semnalate astfel de cazuri”. Aceeași echipă de la ISJP a mai constatat că „nu se pune problema ca preșcolarii să stea numai pe scaun toată ziua, având în vedere particularitățile de vârstă, iar situația legată de copiii lăsați să plângă cu orele a fost catalogată drept un incident izolat. Mai exact, se arată în constatarea celor de la ISJP „ în jurul orei 7.10, pe 12.07, un copil, fiind singur în sală, a plâns foarte puțin, conform declarației doamnei educatoare. După acest incident, educatoarea afirmă că a reușit să liniștească copilul, acesta participând la celelalte activități” se arată în răspunsul oficial cu privire la ancheta derulată la Grădinița 47.

 

 

foto ilustrativă

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

1 COMENTARIU

  1. Normal ca la control totul a fost roz, stiau ca vine inspectia, s-au purtat impecabil, trebuia sa iasa totul bine. Doar pt ca nu au gasit acesti inspectori nereguli la un control anuntat, asta nu inseamna ca nu s-au intamplat acele lucruri. Este greu pentru parinti sa demonstreze, copii nu sunt crezuti. Daca ar exista camere de supraveghere nu ar mai avea atata tupeu unele doamne educatoare. Dar nu se vrea instalarea lor, desi au fost si petitii ale parintilor in acest sens in urma cu ceva timp.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău