- Publicitate -

Legenda fetei care a rupt blestemul cu ajutorul florilor de drăgaică – proiect inedit, de Ziua Sânzienelor, realizat de doi prahoveni

De Ziua Sânzienelor s-a lansat un proiect video inedit în care autoarea textului “Legenda fetei care a rupt blestemul cu ajutorul florilor de drăgaică” este și personajul principal din producția video care prezintă povestea. Doi prahoveni, Luciana Matei, interpretă de muzică populară și Cătălin Gheorghe, videograf în cadrul Nelstill Video Production au decis să scoată la lumină o zi cu nenumărate semnificații pentru cei care țin cont de tradiții și obiceiuri de Ziua Sânzienelor, zi cunoscută și sub numele de Drăgaica.

„Legenda fetei care a rupt blestemul cu ajutorul florilor de drăgaică ” este un proiect în colaborare cu Nelstill Video Production. Legenda autoarei Luciana Matei spune că demult, undeva la marginea pădurii, trăia o fată orfană și săracă.

Citește și: Cum reușește un mecanic de locomotivă să facă cele mai bune gogoși pe care le-am mâncat vreodată. Povestea lui Tică, ploieșteanul care împarte desert și zâmbete în Parcul Municipal Vest-FOTO

Sfânta Vineri îi apare în vis și îi spune că a fost blestemată, iar pentru ruperea acestui blestem trebuie să îndeplinească anumite sarcini. Finalul legendei este dezvăluit într-un video inedit, video care merită aprecierea publicului și a tuturor celor care sunt pasionați de acest fenomen.

Proiectul „Legenda fetei care a rupt blestemul cu ajutorul florilor de drăgaică” a luat naștere odată cu participarea Lucianei Matei, interpretă de muzică populară, la Festivalul Național “Regina Sânzienelor”, Bucovina. Artista s-a întors acasă cu un frumos loc II și cu inspirație pentru următoarele generații.

„O superstiție legată de această sărbătoare spune că în noaptea dintre 23 și 24 iunie tinerele nemăritate își pun floarea de drăgaică sub pernă pentru a-și visa ursitul. Mi-am încercat și eu norocul, dar nu am visat nimic. În același timp cunosc persoane care și-au visat ursitul.”, spune artista.

După ce a scris textul și a gândit scenariul și regia, a mers să filmeze legenda alături de videograful Cătălin Gheorghe. Luciana a ținut să menționeze că filmările au avut loc pe meleaguri prahovene, în Urlați și Tomșani.

Luciana Matei ne-a dezvăluit o parte din textul legendei:

“Parfumul ei neasămuit plutea în jur răspândind parcă din bunătatea fetei. Fata și flăcăul s-au luat de mână și au cunoscut dragostea adevărată. Și așa s-a adeverit, încă o dată,  că floarea de drăgaică este magică și ajută tinerele nemăritate să-și găsească ursitul.”

Tradiția spune că fetele își puneau flori sub pernă ca să-și viseze ursitul

Drăgaica este o floare de culoare galbenă ale cărei petale încrucișate ne amintesc de binecuvântarea Sfintei Vineri, de Crucea Credinței în Dumnezeu și de îndreptarea celor răi. În unele zone ale țării, fetele nemăritate își pun drăgaică sub pernă pentru a-și visa ursitul. 

Coronițele din flori de drăgaică erau aruncate pe acoperișul casei

Un alt obicei este cel în care tinerele nemăritate împletesc coronițe din sânziene și le aruncă pe acoperișul casei. În cazul în care coronița rămâne agățată pe acoperiș este semn bun că fata se va mărită în acel an, dar dacă aceasta cade, de câte ori cade, atâția ani vor trece până când fata se va mărita.

Citește și: Povestea lui GIM inspiră generațiile tinere: “Muzica e un refugiu pentru toate relele pe care le-am trăit în copilărie”

Deși această legendă este o creație din zilele noastre și nu una culeasă de la strămoșii noștri, autoarea legendei, Luciana Matei, speră ca povestea să rămână moștenire culturală pentru următoarele generații.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Sunteți mulțumiți de activitatea primarului Andrei Volosevici în cei doi ani de mandat?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Castelul Peleș, promovat în cadrul unui eveniment ce reunește 3000 de invitați de rang înalt din întreaga lume

Castelul Peleș din Sinaia este unul dintre  obiectivele turistice promovate de Ministerul Turismului, în cadrul Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor. La eveniment participă...

Un șofer băut a plonjat cu mașina în albia râului

Un accident soldat, din fericire, doar cu pagube materiale, a fost înregistrat seara trecută, pe raza comunei Matița, sat Păcureți. Un șofer a pierdut...

Record de viteză pe un bulevard din București. Un vitezoman a fost prins de radar cu 186 km/h

Un șofer din București a fost oprit de poliție, în centrul orașului, după ce radarul l-a înregistrat cu 186 km/h. E un record de...

Un elev cantemirist, pe podium la o competiție acerbă în domeniul securității și apărării cibernetice

Un elev al Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza a reușit o performanță de invidiat. Adolescentul a fost premiat la sediul Comandamentului Apărării...

Dolarul depășește pragul de 5,1 lei, pentru prima oară în istorie

Dolarul a crescut puternic luni, trecând pentru prima oară în istorie pragul de 5,12 lei, ajungând luni dimineața pe piața interbancară până la 5,1279...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -