Bani mai mulți pentru părinții adoptatori, dar doar în anumite condiții. DGASPC Prahova așteaptă normele de aplicare

1

O serie de stimulente financiare sunt introduse pentru a susține decizia unei familii de a adopta un copil. Sumele plătite părinților adoptatori cresc în funcție de anumite condiții ce se iau în calcul. Printre ele, vârsta cât mai mare a copilului înfiat, gradul de handicap sau adoptarea a doi sau chiar a mai multor copii, mai ales dacă aceștia sunt frați. Sumele încasate pot depăși 1300 de lei, în funcție de deficiențele copilului adoptat.  Prahova are, la ora actuală, 90 de micuți declarați adoptabili, aceștia aflându-se în prezent în case de copii, la asistenți maternali, în grija furnizorilor privați sau a rudelor.

Din spusele reprezentanților DGASPC Prahova, modificările și completările făcute Legii Adopțiilor au fost publicate în Monitorul Oficial. Acum, practic, se așteaptă normele de aplicare, acest lucru urmând să se întâmple în următoarele săptămâni.

Potrivit acestor modificări, adoptatorul sau familia adoptatoare beneficiază, cu titlul de sprijin financiar, de o indemnizație lunară în valoare de 600 de lei pentru fiecare copil care, la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de aprobare a adopției, are vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani, este încadrat în grad de handicap ușor sau mediu sau face parte dintr-un grup de 2 frați adoptabili doar împreună.

Cuantumul indemnizației se va mări cu 50%. Doar în anumite cazuri

Practic, fiecare copil ar urma să primească, lunar, 900 de lei. Asta doar dacă vorbim despre copii cu vârsta peste 7 ani, ori încadrați în grad de handicap accentuat sau sever. Stimulentele sunt acordate și către copiii înfiați, infectați cu HIV sau bolnavi SIDA sau cei care fac parte dintr-un grup de cel puțin trei frați adoptabili împreună. Sunt situații posibile, nu condiții cumulative.

Dacă părintele sau familia adoptatoare hotărăște să ia în grijă un micuț ce întrunește două dintre condițiile prezentate mai sus, atât în cazul indemnizației de 600 de lei, cât și în cazul indemnizației de 900 de lei, sumele lunare se vor majora cu 75%. În cazul în care copilul se încadrează la toate categoriile enunțate, atunci sprijinul financiar pentru familia adoptatoare se dublează, indemnizația lunară fiind cu 100% mai mare.

Sumele sunt acordate până la vârsta de 18 ani, iar dacă respectivul copil își continuă studiile, până la vârsta de 26 de ani. După majorat, banii sunt direcționați direct către tânăr, nu către familia care l-a adoptat.

Părinții adoptatori vor primi bani și pentru recuperarea sau reabilitarea copilului

Potrivit modificărilor survenite la Legea Adopțiilor, care își așteaptă acum normele de aplicare, în limita a 1500 de lei pe an, adoptatorul sau familia adoptatoare va putea să recupereze de la stat sume cheltuite pentru asigurarea unor servicii medicale destinate recuperării sau reabilitării micuțului adoptat.

Cheltuielile din perioada de potrivire practică, decontate de către stat

O altă modificare face referire la cheltuielile cu transportul și cazarea în momentul în care are loc potrivirea practică cu copilul. Viitorii părinți primesc 200 de lei pe zi, de persoană, pentru toate cele 30 de zile pe care le petrec în județul de unde înfiază copilul. Legea spune că potrivirea presupune petrecerea acestei luni alături de copil pentru a se observa cum se face acomodarea de ambele părți.

Odată apărute normele de aplicare, se modifică și modul de calcul al indemnizației lunare, aferentă perioadei concediului de acomodare. Indemnizația a fost stabilită la 85% din media veniturilor nete realizate de către părintele adoptator în ultimele 12 luni din ultimii doi ani.

Nu în ultimul rând, de menționat este faptul că, în continuare, copilul adoptat, pe lângă toate aceste sume, primește și alocația de stat, acordată până la vârsta de 18 ani.

Scopul acestor suplimente financiare considerabile este acela de a încuraja părinții adoptatori să își îndrepte atenția, în momentul în care vor să ia în grijă un copil, și către micuți cu vârstă mai mare sau cu probleme de sănătate ușoare, medii sau grave.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

1 COMENTARIU

  1. Bine ca eu cand am adoptat doi frati, acum 7 ani a trebuit sa ma caciulesc in fata conducerii pentru zile libere sa pot participa la cursurile de parinti fara sa mai vorbesc de celelalte dificultati intampinate…Atunci erau avantajati strainii…legislatia era varza…Nu cred ca adoptiile stimulate financiar sunt un lucru bun…ele trebuie sa porneasca din interiorul sufletului …nu-i usor ,dar as face -o oricand daca m-as intoarce la momentul acela atat eu cat si sotia…

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău