Eduard Dinu, inegalabilul artist pe care Prahova l-a dăruit muzicii corale. La nici 23 de ani era dirijor al Corului Regal

1

Este mândru când oamenii îl numesc urmaș de drept al marelui Marin Constantin, fondatorul Corului Național de Cameră „Madrigal”. De fel este din satul Urleta, comuna Bănești, aidoma mentorului său. Eduard Dinu, fiindcă despre el este vorba, poate fi considerat tânărul și magistralul dirijor pe care Prahova l-a dăruit muzicii corale românești.

Primii pași în lumea muzicii i-a făcut încă de la vârsta de cinci ani, când începe studiul pianului la Palatul Culturii. Ulterior devine elev al Liceului de Arta „Carmen Sylva” din Ploiești, la secția pian.

Dacă pianul a fost prima sa dragoste, muzica corală, scena și aplauzele publicului select și avid după astfel de recitaluri, au însemnat, pentru tânărul prahovean, Eduard Dinu, o experiență, dar și o adevărată revelație. Activitatea sa din cadrul Corului Liceului de Artă „Carmen Sylva”, pe tot parcursul celor doisprezece ani de studiu, a fost marcată de numeroase concerte si recitaluri susținute în cadrul acestui ansamblu, apogeul fiind reprezentat de participarea la Festivalul Coral din Bratislava, unde corul a obținut premiul I și medalia de aur pentru merite deosebite. În paralel, Eduard Dinu a devenit, din anul 2008, membru al Corului „Momentum”, ocazie ce i-a oferit posibilitatea de a experimenta și ipostaza dirijorală.

Eduard Dinu a urmat studiile  Universității Naționale de Muzică din București, la specializarea Dirijat de Cor Academic.

Iubirea și aplecarea către tot ceea ce înseamnă  muzica corală l-au determinat să își formeze un ansamblu încă de la începutul studenției, lansându-și, astfel, spectaculoasa cariera dirijorală pe care o are și astăzi. Realizează recitaluri și concerte în București și în țară, în același timp colaborând și cu artiști consacrați ai scenei muzicale românești. A încercat și a reușit să facă aranjamente pentru piese cunoscute de-ale lui Phil Collins, Christinei Aguilera sau trupei Queen, tocmai pentru a scoate din zona gri muzica corală.

A participat, în calitate de solist, la numeroase evenimente  alături de orchestra Filarmonicii ,,Paul Constantinescu” din Ploiești, remarcându-se, de fiecare dată, prin dăruire și dragoste față de ceea ce înseamnă muzica corală.

A participat la numeroase competiții, a câștigat premii peste premii, iar, la  vârsta de doar 23 de ani a devenit dirijor al Corului Regal, aflat sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. La nici 25 de ani, prahoveanul Eduard Dinu, urcă pe scena Festivalului „ George Enescu”, fiind cel mai tânăr dirijor al unui astfel de eveniment.

Eduard Dinu și-a dorit mereu un proiect care să îi aparțină în totalitate, motiv pentru care a luat naștere corul „Ascendis Choir”, pe care îl consideră „ copilul meu, încă mult prea tânăr și cu nevoia de sprijin mai mare decât o pot oferi eu”. Are alături oameni la fel de talentați, la care ține enorm, și alături de care își dorește să cânte pe marile scene ale lumii, mereu cu dorința de a aprinde în sufletul publicului dragostea, strălucirea și… „ neuitarea” cu privire la ce înseamnă muzica corală. Muzică pe care el o vede acum ca pe o carte uitată pe un raft într-o bibliotecă, o carte la care toată lumea ar trebui să aibă acces și care este, la ora actuală, prea puțin citită.

Cât privește unicul și cel mai mare model al său în viață… acesta este nimeni altul decât consăteanul său, plecat, în urmă cu câțiva ani, să cânte îngerilor. Marele maestru Marin Constantin, omul care a pornit de la zero cu „Madrigalul” și l-a adus pe culmile gloriei este și cel pe care Eduard Dinu îl consideră un titan ce a reușit prin emoție, trăire și pasiune să reînvie în sufletele oamenilor dragostea pentru concertele corale.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

1 COMENTARIU

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău