Povestea unei campioane. Alexandra Dobrin, campioana națională la natație, vrea semifinala la Mondialele din Japonia

0

Își aduce aminte, cu modestie și drag, de fiecare competiție câștigată. A făcut senzație la marile concursuri de înot, demonstrând ce înseamnă cursa perfectă și culegând, de 20 de ani încoace, trofeu după trofeu și medalie după medalie. O întreb cam câte are în palmares… Îmi răspunde cu modestia omului care știe ce înseamnă munca, sacrificiul și perseverența: „nu știu, mii. Da, mii de medalii puse toate într-o imensă cutie pe care nici nu pot să o ridic”. Este născută în aceeași zi cu multipla campioană, Camelia Potec, și vrea să facă istorie la fel ca ea.

Numele ei este Alexandra Dobrin și, de curând, a devenit campioană națională a României la seniori, la probele de 200 și 400 de metri mixt. Atent coordonată de antrenorului ei, Gabriel Cojocaru, de la Clubul Barracuda, Câmpina. Omul care i-a repetat constant: ”eu știu ce poți și cât poți!”. Se întâmpla în momentele în care până nici ea nu mai avea încredere în forțele proprii…

20 de ani dedicați înotului de performanță

La 8 ani, medicul i-a spus că are ceva probleme la coloană și i-a recomandat kinetoterapia. A urmat-o ceva vreme, însă, părinții și-au dat seama că înotul este cel care o va ajuta. A început timid și fără să știe prea multe despre acest sport.

La 10 ani, participa la primul campionat de natație, unde a reușit să obțină 4 medalii de aur și deja la 13 ani făcea parte din echipa națională de juniori a României. Au urmat ani de zile în care Alexandra a scris, competiție după competiție, povestea unei campioane. Începând cu prima medalie câștigată, până la prima înfrângere, inerentă și ea în conturarea unui portret de învingător.

Au fost ani de zile în care viața ei s-a rezumat la bazinul de înot cu tot ce presupune el: sacrificii, satisfacții, muncă, dezamăgiri și bucurii. Din toate a avut ce învăța și toate împreună au format omul frumos care este ea astăzi. O întreb dacă e vreun moment anume care i s-a părut, în toți acești ani, copleșitor… Se gândește un pic și, probabil, că nu știe la care să se rezume. Îmi răspunde dintr-o suflare: „Jocurile Olimpice de la Singapore, 2010… A fost înălțător ce s-a întâmplat acolo. Dar fiecare competiție, fiecare contact cu apa, fiecare mână întinsă pe perete după fluierul de final și părăsirea bazinului, au însemnat pentru mine construirea omul de azi”.

A vrut să renunțe și să se închidă într-un birou. Antrenorul ei a repus-o însă … pe culoar

Alexandra a  făcut studiile liceale în Franța, unde a fost cooptată de un club de acolo, continuând activitatea sportivă. Ulterior, neacomodându-se cu mentalitatea francezilor referitoare la potențialul și valoarea reală a unui român, a plecat în Belgia, la Bruxelles, unde a terminat Facultatea de Drept. Pandemia a fost cea care și-a pus puternica amprenta asupra gândirii și perspectivelor pe care tânăra înotătoare le lua în calcul. „ Am vrut să renunț, după 20 de ani în care viața mea a însemnat bazin, antrenamente, competiții, diplome, medalii și trofee… Până l-am cunoscut pe omul care mi-a devenit antrenor, de 7 săptămâni încoace, și care m-a…repus pe culoar acolo unde îmi e locul”.

Campioana națională se pregătește acum de Mondiale

Alexandra Dobrin a devenit câmpineancă de aproape două luni. S-a mutat de la Pitești la Câmpina, reușind după o muncă asiduă ce a constat, timp de 7 săptămâni, în 10 antrenamente săptămânale în apă și 4 pe uscat, să devină campioana națională a României la seniori.

„Am avut două probe. 200 și 400 de metri mixt. Ce înseamnă asta? 4, respectiv 8 lungimi de bazin, a câte 50 de metri, fiecare în alt stil de înot: fluture, spate, bras și liber. Îmi amintesc, înainte de proba de 400 de metri mixt, baremul a fost de 4 minute și 52 de secunde. Am vorbit cu antrenorul meu, Gabi Cojocaru, și i-am spus că voi încerca că scot cu o secundă mai puțin. Mi-a zis atât: tu o să scoți cu trei secunde mai puțin. Am râs și i-am zis: imposibil! Când s-a încheiat proba îmi era teamă să mă uit pe tabelă. Am făcut-o, totuși, și timpii mei arătau 4 minute, 49 de secunde și 58 de sutimi. Atunci mi-am dat seama că există un om care mă cunoaște mai bine decât mă cunosc eu. Antrenorul meu. Atunci când am aflat că sunt campioană națională, mi-am dat seama ce greșeală era să fac renunțând la înot pentru a lucra într-un birou oarecare. Fiindcă viața mea aici e, în bazin”.

Alexandra Dobrin se pregătește acum de  Campionatele Mondiale de Înot ,din 2022, de la Fukuoka, Japonia. Cu același om care i-a redat încrederea în sine și în potențialul său. Nu vrea ca  acolo, în „Țara Soarelui Răsare”, să bifeze doar o participare. Vrea semifinala, vrea în primii 16 cei mai buni sportivi acvatici ai lumii!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău