Castelul Posada și fabuloasa viață a Marthei Bibescu, prințesa care și-a dorit să moară îmbrăcată într-o rochie Chanel

0

Posada este localitatea prin care treci, în drum spre stațiunile montane, fără a-i acorda prea mare atenție. În momentul în care tranzitezi acest loc sau rămâi blocat în trafic minute bune, îți aduci aminte, eventual, de lecțiile de istorie și de celebra bătălie dusă aici, acum mai bine de 700 de ani, bătălie ce a marcat emanciparea Țării Românești de sub tutela coroanei maghiare. Istoria pe care o ascunde Posada este, însă, mult mai bogată.

Nu foarte cunoscut prahovenilor și românilor, în general, este castelul Bibescu, loc cu un trecut zbuciumat, iubit de Martha Bibescu, iubit și de Nicolae Grigorescu, cel care a pictat aici câteva lucrări, printre care „Primăvară la Posada”, tablou vândut la licitație contra sumei de 32.500 de euro.

Castelul Bibescu și blestemul flăcărilor

Revenind la castelul Posada sau castelul Bibescu, acesta a fost construit la 1842 de către Gheorghe Bibescu, cunoscut sub numele de Bibescu Vodă. Inițial, destinația castelului a fost aceea de conac de vânătoare, construit, asemeni caselor de munte, din piatră de râu. La începutul secolul al XX-lea, conacul, extins deja, a căpătat denumirea de castel.

Reședința de vară a familiei Bibescu a fost incendiată în repetate rânduri, prima dată de către nemți, în timpul Primului Război Mondial, a doua oară în 1950, când un alt incendiu de proporții a distrus frumoasa construcție prahoveană. În timpul Primului Război, palatul a fost devastat de trupele maghiare care au distrus și furat de aici tablouri și numeroase alte obiecte de valoare. În oglindă, situația s-a repetat și după cel de-al doilea mare incendiu, când castelul a fost iarăși vandalizat și prădat.

Martha Bibescu, îndrăgostită la castelul de la Posada

Castelul a fost reședință de vară pentru Martha Bibescu și soțul acesteia, George Valentin Bibescu, nepotul lui Gheorghe Bibescu. Descendentul familiei Bibescu este cel care, fascinant de reședința de la Posada, odată ajuns la maturitate, extinde vechiul conac, transformându-l în castel, acesta devenind locul preferat de vacanță al cuplului Bibescu.

Personalități impresionante ale vremii, Martha și Valentin Bibescu s-au căsătorit pe când aceasta avea doar 16 ani. Martha Bibescu a fost una dintre cele mai frumoase și celebre românce ale secolului al XX-lea. Romancieră, poetă, om politic, ea a fost, totodată și una dintre primele femei-mason din țară.

George Bibescu, cel de numele căruia se leagă înființarea Clubului Aviatic Român, era un mare pasionat de aventuri automobilistice sau aviatice. De fiecare dată, după fiecare show sau competiție la care participa, acesta revenea pentru odihnă și relaxare în locul său preferat din Prahova.

Căsătoria celor doi nu a fost una fericită, prințul Bibescu fiind cunoscut pentru escapadele sale amoroase, dar și pentru firea sa egoistă și impulsivă. Nu au divorțat niciodată, însă, libertinajul a fost cuvântul ce a descris, în cazul amândurora, această căsătorie. Pentru a o îmbuna, la un moment dat, pe Martha Bibescu, de notorietate este și extravagantul cadou pe care prințul l-a făcut soției sale și anume palatul Mogoșoaia.

Martha Bibescu și-a dorit să moară îmbrăcată într-o rochie Coco Chanel

George și Martha Bibescu au locuit împreună până la moartea lui Valentin Bibescu, între ei nemaifiind decât o strânsă relație de prietenie. Datorită eleganței, erudiției, frumuseții și talentului scriitoricesc, Martha Bibescu a fost una dintre cele mai influente femei din Europa de dinaintea Primului Război. A avut strânse relații de prietenie cu Charles de Gaulle, Churchill, regele Carol al II-lea, regele Ferdinand, Roosvelt, Marcel Proust, Reiner Maria Rilke sau Emil Cioran.

În castelul de la Posada a născut-o, la 17 ani, pe unica fiică a familiei Bibescu, Valentina. A trăit până la vârsta de 87 de ani, având atât perioade de glorie și faimă, cât și de declin, ostracizare, bârfă și invidie. Martha Bibescu și-a dorit ca moartea să o prindă îmbrăcată într-o rochie Coco Chanel, purtând la gât ultimul șirag de perle pe care îl mai avea, stând în fotoliu și așteptând…

Dincolo de fascinanta viață pe care au avut-o, soții Bibescu au fost foarte buni români, care și-au iubit țara, mândrindu-se cu locurile sale pitorești.

În curtea castelului Bibescu funcționează Muzeul Cinegetic Posada, singurul de acest fel din țară.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău