Cât de greu este să înfiezi un copil în Prahova. Birocrația față în față cu părintele adoptator

0

1200Prahova are, la ora actuală, 90 de copii declarați adoptabili. 90 de copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 14 ani, care abia așteaptă să aibă doi oameni care să îi iubească, să îi ducă acasă și să îi numească fiul sau fiica lor. Sunt copiii nimănui, intrați în sistemul de protecție al statului, odată abandonați de către părinții biologici. 170 de familii au fost declarate, în județ, apte să înfieze un copil, însă procedura este una de durată și deloc simplă. Autoritățile încă așteaptă modificările aduse Legii Adopției, care ar aduce noi facilități pentru familiile adoptatoare și ar simplifica o parte din procedura de înfiere a unui copil.

Vreau să adopt. Cum procedez?

În primul rând, spun reprezentanții DGASPC Prahova, adopția trebuie gândită foarte bine atât din punct de vedere afectiv, cât și financiar.

Primul pas pe care o familie sau o singură persoană trebuie să îl facă în vederea demarării procedurii de adopție este contactarea DGASPC Prahova. Aici trebuie depuse o cerere de evaluare și actele necesare pentru întocmirea dosarului de adopție. Urmează întâlnirile cu un asistent social și cu un psiholog care vor face evaluarea și vor pregăti viitorii părinți pentru adopție. Dacă specialiștii consideră că părinții adoptatori au parcurs cu brio acești primi pași, urmează obținerea atestatului de familie sau persoană aptă să adopte.

Cursuri de 90 de zile pentru părinții adoptatori

Etapa de pregătire, care include cursuri, are o durată de maximum 90 de zile de la depunerea cererii de atestare. Etapa de evaluare socială constă în minimum 6 întâlniri ale persoanei sau familiei care vrea să adopte cu asistentul social, evaluarea psihologică presupune un număr de minimum 4 întâlniri  de evaluare și consiliere psihologică, iar pregătirea adoptatorilor are o durată de minimum 12 ore distribuite în 3 sesiuni individuale sau de grup.

Odată primit atestatul, familia sau persoana adoptatoare va fi înscrisă în Registrul Național pentru Adopții. Apoi, pentru fiecare copil adoptabil se generează, în timp real, o listă cu adoptatorii atestați care răspund nevoilor și caracteristicilor copilului.

Potrivirea practică, cel mai sensibil moment al procedurii de adopție

Un alt pas ce trebuie urmat face referire la etapa de potrivire practică a adoptatorilor cu copilul adoptabil. În această etapă au loc întâlniri între copil și posibilii părinți. Persoana sau familia adoptatoare poate refuza potrivirea practică, motivând în scris acest refuz. În caz contrar, dacă potrivirea este acceptată, se stabilesc întâlniri cu copilul, scopul fiind acela de acomodare.

Numărul acestor întâlniri necesare pentru constatarea compatibilității dintre copil și adoptatori se stabilește de către responsabilii de caz, însă trebuie să fie de minimum 4. Procedura este sistată dacă, pe parcurs, specialiștii constată că nu se realizează acomodarea copilului cu persoana sau familia adoptatoare. În acest caz, cei care vor să înfieze trebuie să aștepte să fie incluși într-un alt procedeu de potrivire practică, cu un alt copil adoptabil.

Hotărârea judecătorească definitivă, momentul în care încetează rudenia cu părinții biologici

La finalul acestei etape este întocmit un raport de potrivire și, în cazul în care copilul s-a acomodat cu familia adoptatoare, DGASPC sesizează instanța de judecată pentru încredințarea copilului în vederea adopției. Încredințarea se face pentru o perioadă de minimum 3 luni, timp în care este monitorizată evoluția copilului și relația cu familia, prin vizite efectuate la domiciliu de două ori pe lună de către reprezentanții autorităților. După trecerea timpului stabilit pentru perioada de încredințare în vederea adopției, adoptatorul înaintează cererea de încuviințare a adopției către instanța judecătorească.

După rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești privind încuviințarea adopției, adoptatorul dobândește drepturi și obligații părintești ca și față de un copil biologic. Din acel moment, încetează definitiv rudenia copilului cu părinții săi naturali și se emite un nou certificat de naștere, în care adoptatorii sunt înregistrați la rubrica „părinți”.

În continuare, autoritățile vor monitoriza evoluția copilului și relația sa cu părinții adoptatori pe o perioadă de cel puțin doi ani după încuviințarea adopției.

Reprezentanții DGASPC așteaptă, la momentul de față, intrarea în vigoare a noii legi ce prevede simplificarea adopției. Printre cele mai importante schimbări se numără prelungirea valabilității atestatului de adoptator de la doi la cinci ani, eliminarea procedurii privind identificarea rudelor de până la gradul al IV-lea, singurii care ar urma să fie chestionați cu privire la adopție fiind părinții biologici, și sprijin financiar consistent acordat de stat fiecărei persoane sau familii adoptatoare.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău