Bucuriile și regretele arhitectului Călin Hoinărescu. Omul prin mâinile căruia au trecut sute de ani de istorie

1

Are o meserie rară, pe care o face de 52 de ani. Îi place să spună despre el că este un „vindecător” al obiectivelor de patrimoniu din județ. Își consideră munca de-o viață aidoma unui pod peste timp, un fel de reîntoarcere la identitate prin conservarea tuturor bijuteriilor arhitectonice de care are grijă ca și cum ele ar avea suflet. A rămas singurul expert din Prahova căruia i-au trecut prin mâini sute de ani de istorie.

„Dacă nu ne trezim, nu vom mai fi popor, ci populație”

La 77 de ani, arhitectul Călin Hoinărescu, vicepreședinte al Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice, vorbește cu blândețe și drag despre patrimoniul Prahovei, însă simți în glasul său și o urmă de regret… Are de-a face cu efectele dramatice ale nepăsării, indolenței și indiferenței autorităților atunci când e vorba de salvarea identității unui popor. Clădiri în ruină și paragină, clădiri „neiubite”, cum spune el, deși, în spatele lor, stă o impresionantă pagină de istorie. A noastră!

Dacă nu ne trezim și nu facem ceva pentru a salva atâtea și atâtea bijuterii de la ruină, nu mai merităm să ne numim popor, ci populație, spune, cu tristețe în glas, ploieșteanul care și-a dedicat viața monumentelor de interes național. Călin Hoinărescu este unul dintre puținii experți, la nivel național, în restaurarea obiectivelor de patrimoniu, atestat de Ministerul Culturii. Este, deopotrivă, cel care a realizat proiectele de restaurare ale celor mai importante puncte istorice din Prahova. Printre acestea, Muzeul „Nicolae Iorga” de la Vălenii de Munte, Castelul „ Iulia Hasdeu”, de la Câmpina, Casa „Hagi Prodan” din Ploiești, Palatul Culturii, Colegiul „ I.L. Caragiale”, dar și multe lăcașuri de cult din județ. Cel mai atașat, la capitolul amintiri, este de crucea patriarhală  pe care a primit-o în semn de respect și mulțumire pentru contribuția sa la salvarea bisericilor.

Avem monumente care nu sunt…iubite

Călin Hoinărescu vorbește cu tristețe despre starea deplorabilă în care se află, din păcate, foarte multe monumente din județ, acolo unde ele „nu sunt iubite”, însă povestește cu satisfacție și despre șansa de „supraviețuire” pe care o au, prin accesarea de fonduri europene, multe astfel de simboluri ale Prahovei.

„Suntem într-o zonă deloc prielnică edificiilor vechi, din cauza riscurilor seismice, dar, asta este situația. Avem posibilitatea accesării de fonduri europene pentru restaurări, avem, cât de cât și specialiști, câți or mai fi, deoarece ne pierdem unul câte unul pe cale naturală. Important este doar să se vrea. Ansamblul de la Târgșor, care acum are circa 60.000 de vizitatori pe an, Muzeul Ceasului, Mănăstirea Jercălăi, Conacele Cantacuzino, Conacul de la Măgureni…Aici s-au făcut investiții, dar mai sunt multe de făcut pentru a nu mai auzi de ruină și paragină. Iar pentru asta trebuie schimbată optica în sensul în care trebuie să privim cu mai mult respect ceea ce ne-au lăsat alții. Nouă asta ne lipsește, respectul față de aceste biblioteci vii în care regăsim identitatea noastră, ca popor.”

Același Călin Hoinărescu povestește, asumat, și despre de lipsa de respect a profesioniștilor atunci când vorbim de restaurarea monumentelor istorice. Arhitecți care, spune acesta, ar trebui să protejeze, nu să demoleze, ca să facă loc unor clădiri proiectate de ei.

„Apar aici, în Prahova, atâtea construcții hidoase ridicate pe locul unor clădiri cu adevărat valoroase. La fel cum în mediul rural,150 de construcții vechi au dispărut, deși meritau o altă soartă. Am asistat la desfigurarea satului românesc, iar noi am putea avea o cultură rurală de excepție, dacă nu am fi atât de atrași de superficial și de mirajul Occidentului. Fiindcă noi suntem, de fapt, rezultatul unei culturi rurale, de care nu am știut, din păcate, să ne îngrijim așa cum trebuie.”

Călin Hoinărescu este omul care îți poate vorbi ore în șir despre fiecare colț de istorie al Ploieștiului și al întregului județ. Îl asculți și parcă răsfoiești o enciclopedie. Abia atunci reușești să îl  înțelegi pe deplin când spune că pentru a știi cine ești este obligatoriu să știi cine ai fost…

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

1 COMENTARIU

  1. Matusa mea s-a „luptat” cu acest asa zis iubitor de case pana la moarte. La 2 ani după ce a murit, s-a prabusit si casa unde traise. Domnu’ Hoinarescu s-a opus permanent reparatiei cu materialele care se gaseau in magazine. Tot timpul a conditionat repararea de utilizarea de materiale originale, practic de negasit !!!

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău