Lucrări de o valoare inestimabilă, semnate de marele pictor Nicolae Grigorescu, la un click distanță. Muzeul care îi poartă numele din Câmpina poate fi vizitat și virtual

0

La 183 de ani de la nașterea pictorului național al României, Nicolae Grigorescu, muzeul de la Câmpina care îi poartă numele poate fi vizitat și virtual.

15 mai 2021. 183 de ani de la nașterea pictorului național al României și al icoanelor de la mănăstirea Agapia. Nicolae Grigorescu, pictor -nepereche ce și-a trăit ultimii ani de viață în casa lui de la Câmpina, unde a și murit pe 21 iulie 1907, a lăsat neterminată pe șevalet lucrarea  ”Întoarcerea la bălci”. ”Car cu bo”, ”Cap de țigănușă”, ”Țărancă tânără” sau ”Fete torcând la poartă”. Toate sunt lucrări ce reflectă genialitatea unui artist care nu caută, nu combină, nu potrivește prin niciun meșteșug. El nu gândește că din potrivirea cutărui grup cu o anumită natură ar putea să rezulte un efect care poate să intereseze și să placă. El este Grigorescu și atât!

Digitalizarea muzeului, un omagiu adus marelui pictor

Două sunt obiectivele cu care, real, cel de-al doilea municipiul al  județului de poate mândri: castelul ”Iulia Hasdeu” și Muzeul Memorial ”Nicolae Grigorescu”. Pentru a veni în sprijinul tuturor iubitorilor de artă și frumos cărora le este dificil să viziteze tot ceea  înseamnă izvoare nesecate de cultură, Casa de Licitații A10 by Artmark, din București, în colaborare cu Muzeul Județean de Artă Prahova au digitalizat, cu titlul gratuit, muzeul închinat marelui pictor Nicolae Grigorescu.

Totul este acum la un click distanță. Prin accesarea site-ului artmark.ro, pasionații au posibilitatea să pătrundă virtual în casa din cartierul Câmpinița, unde maestrul Grigorescu și-a petrecut ultimii ani de viață și unde a realizat cele mai frumoase lucrări ale sale ( unele fiind în continuare expuse în casă).

”Scopul acestui tur virtual este de a-i atrage pe oameni”

”Odată ce văd interioarele, picturile, mai mult ca sigur, următorul pas va fi un drum la Câmpina, la casa marelui pictor. E prematur încă să spun dacă ne-am atins scopul cu digitalizarea acestui muzeu, abia au trecut 2,3 săptămâni, dar sunt convins că vom avea parte de un aflux de turiști. Respectând, evident, regulile de distanțare și protecție împotriva COVID -19. Ca să sintetizez punerea în practică a acestui tur virtual pentru care mulțumesc Casei de Licitații A10 by Artmark se vrea a fi un omagiu adus pictorului Nicolae Grigorescu, mai ales că azi se împlinesc 183 de ani de la nașterea lui” ne-a declarat Florin Sicoe, directorul Muzeului județean de Artă.

”Momente”, darul făcut lui Grigorescu de supusul său prieten, Caragiale

Turul virtual al Muzeului Memorial ”Nicolae Grigorescu” începe cu holul casei, de o căldură și o prospețime rare. Privitorul este atras, apoi, de un colț oriental, unde Grigorescu a păstrat lucrări colecționate din Turcia. Tot din hol se ajunge în camera de zi, camera preferată a maestrului, cunoscută pentru lungile discuții purtate aici cu Octavian Goga, Barbu Ștefănescu Delavrancea, George Coșbuc sau Caragiale, cel care, în 1901, dăruindu-i un exemplar din volumul ”Momente”, i-a scris marelui artist așa: ”primindu-le, rogu-te, nu cântări prețul darului, ci socotește dragostea cu care ți-l face al dumitale supus prieten Caragiale”.

Te întâmpina în aceeași încăpere lucrarea de referință a lui Grigorescu ”Carul cu boi” sau ilustrarea unei lumi idilice. Una dintre zecile de picturi ce poartă numele ”Carul cu boi” a fost vândută în urmă cu ceva ani, în cadrul licitației organizată de  casa Artmark, contra sumei de 155.000 de euro. Devenind una dintre cele mai scumpe lucrări de artă tranzacționate pe piața românească.

Atelierul de pictură este camera ce, pur și simplu, îți taie răsuflarea. Găsim aici șevaletul artistului pe care, așa cum am menționat, stă neterminată lucrarea ” Întoarcere la bâlci” ,pe care Grigorescu nu a mai reușit să o termine, stingându-se din viață într-o zi de 21 iulie a lui 1907.

Dormitorul artistului și camerele de zi, toate înțesate cu lucrări de o inestimabilă valoare te fac să te simți atât de mic în fața unor asemenea măreții. Motivul țăranului român apare cu recurență în foarte multe dintre lucrările lui Grigorescu, iar portretele oamenilor din popor au valoare de simbol.

Într-o zi călduroasă de iulie, în căsuța lui de la Câmpina, marele pictor pășește într-o altă lume, la care, probabil, pictează și acum. A murit, posibil, lângă tabloul pe care nu a mai reușit să îl termine. Ce n-ar fi dat să mai aștearnă niște culoare cu pensula-i măiastră… Se spune că la moartea lui, în poarta casei și-a făcut apariția nimic altceva decât un car tras de boi. Car ce l-a transportat până la cimitirul din strada Bobâlnei, din Câmpina, unde își doarme somnul de veci.

 

 

 

 

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău