Terapie pentru suflet cu Andreea Francisc, creator mandale: “În pictura mea fiecare privitor își vede propria poveste” FOTO-VIDEO

0

Andreea Francisc a practicat avocatura, are doi copii și iubește arta. În timpul liber, pentru a scăpa de presiunea și rutina jobului, a creat proiectul denumit Arte del Alma, locul unde mandalele prind culoare și sens. În interviu Andreea povestește despre faptul că mandalele sunt o formă de artă potrivită pentru meditație și terapie. Aceasta pregătește un atelier de creație pentru cei care își doresc să învețe tehnica de pictare a mandalelor. Mesaj VIDEO pentru cititorii observatorulph.ro, la finalul articolului.

Dacă ar fi să te prezinți în câteva cuvinte, care ar fi acestea? 

Numele meu este Andreea Francisc, sunt la vârsta marilor conștientizări și iubesc pictura. Chiar dacă pregătirea mea profesională nu are nicio legătură cu arta vizuală  și am profesat într-un domeniu pe care îl găsesc în continuare dur (avocatura), sufletul meu a căutat în permanență frumosul, liniștea, tihna, muzica și lumina.

Am doi copii, care pentru mine sunt cei mai buni profesori și care îmi amintesc în fiecare zi că avem în noi puterea de a o lua mereu și mereu de la capăt. Energia, bucuria și pofta lor de viață sunt molipsitoare!

Când eram în liceu urmăream într-o revistă, al cărei nume acum nu mi-l mai amintesc, o ziaristă care se semna Eva, și care își încheia de fiecare dată articolele cu următoarea propoziție:  “Viața este frumoasă și merită trăită pentru bucuria de a spune adevărul, a ierta și a iubi.” Mi-a rămas în minte această expresie și de-a lungul vieții mele, când mi-a fost greu, îmi aminteam inevitabil că viața este frumoasă și merită traită. Cu timpul, copiii mei, prin a fi prezenți lângă mine, îmi confirmă mereu și mereu, că viața este frumoasă și merită trăită pentru bucuria de a iubi.

Cum ai descoperit pasiunea pentru mandale? 

Mandalele au intrat în viața mea în anul 2009. A fost un an foarte greu pentru mine. Contemplam o mandala cu simbolul chakrei inimii (nimic întâmplător) și eram fascinată de exactitatea formelor și de felul în care se îmbinau culorile. Așa am început!  Prin a desena și picta chakra inimii. Apoi am continuat cu celelalte chakre. În altă ordine de idei, a medita cu aceste simboluri sau a le contempla ajută în echilibrarea energetică a corpului. Pasiunea pentru mandale a crescut în mine odată cu conștientizarea efectului lor terapeutic.

La început le desenam pe hârtie, apoi le-am pictat pe pânză și de 4 ani frezez mandale în lemn.  Este un proces cu totul special, de fiecare dată nou, nimic nu se repetă, chiar dacă din afară poate părea așa. Fiecare etapă a procesului este foarte importantă  pentru acuratețea produsului final. Uneori sunt inspirată sa creez o mandală pur și simplu, fără un scop anume. Iau creionul în mână și încep desenul. Fără să mă gândesc la nimic. Absolut intuitiv.

Alteori primesc solicitări de la diverși clienți.  Și aici lucrurile devin ceva mai complexe. Deoarece este esențial pentru conceperea modelului să mă conectez cu persoana respectivă. O fac intuitiv. Uneori o cunosc, alteori nu. S-a întâmplat ca cineva să vrea să facă un cadou unei persoane necunoscută mie. La final, când toată lumea este mulțumită de rezultat, bucuria mea este imensă.

În ce măsură te-a ajutat arta să treci peste anumite momente dificile din viața ta?

Arta este în sine terapie. Și dacă ar fi să luăm toată gama de “momente dificile”, cum le spui tu, prin care fiecare dintre noi trece în viață, arta ajută enorm. Eu cred că noi trecem prin aceste încercări și nu peste ele, iar a te exprima creativ în orice fel, este instrumentul cel mai bun care te ajută în a alchimiza emoțiile.

Știi, e ca și cum ai avea în mână o făclie care îți luminează calea, care aduce claritate în minte și liniște în suflet. Cam așa îmi văd eu demersul artistic în momentele grele prin care am trecut.

Momentul acela în care atenția mea este focusată pe tușa pensulei, când toată lumea din jur dispare, poate fi revelator. Atunci deschizi alte lumi, dar nu în exterior, ci în interior, atunci te găsești pe tine, atunci ai răspunsurile de care ai nevoie, soluțiile pe care în zadar le cauți cu mintea.  Atunci ești cu adevărul tău. În acele momente poți face pace cu tine, cu lumea, cu viața, cu Dumnezeu, cu orice gând care îți tulbură liniștea. Acolo este echilibrul: în conexiunea cu tine. Iar arta este acel DAR care ne conectează cu noi! Nu cred că putem trăi fără artă!

Cât de cunoscute sunt mandalele în România și care este tehnica de creare a acestora? Câteva secrete ar ajuta cititorii.

Îmi place să cred că sunt destul de cunoscute.  Tehnica nu este complicată, mandala este o diagramă circulară care respectă o simetrie. Se începe întotdeauna din centru, care simbolizează Sursa, Divinitatea, punctul de plecare, iar din centru începe călătoria și se țese povestea.

Mandala, prin ea însăși este o oglindă a interiorului, un instrument care ne aduce la echilibru, la liniște, la pace iar starea meditativă pe care o provoacă este vindecătoare.

Ce părere au oamenii/clienții despre ceea ce tu reușești să le oferi?

Spre marea mea bucurie, clienții mei rezonează cu lucrările mele. Întrucât funcționăm după legea rezonanței, sunt sigură că lucrările mele vor ajunge la oameni care le vor aprecia, iar către mine vor veni mereu oameni cărora eu le pot oferi lucrări pe gustul lor.

În ceea ce privește mandalele, știu cu siguranță că numai cei care rezonează cu mine vor fi atrași de stilul meu. Tot procesul de realizare al mandalei, conectarea mea cu clientul, modelul mandalei care niciodată nu se repetă (toate mandalele mele sunt unicat), culorile pe care eu simt să le pun în mandală, toate acestea sunt aspecte delicate, subtile, intuitive.

Evident că mă bucură enorm să descopăr, uneori chiar întâmplător, lucrări ale mele în casele oamenilor. Am avut surpriza, zilele trecute, să intru într-o casă și să văd o mandală a mea, realizată acum, cred, 6 ani, pictată pe sticlă. M-a impresionat profund  grija pe care o avea acea doamnă, ca să nu o spargă cumva, fiind din sticla. M-am simțit apreciată, valorizată, ceea ce cu toții ne dorim încă din copilărie! Am simțit că ceea ce ofer eu aduce bucurie unor oameni. Este satisfacția binelui și frumosului pe care îmi doresc să le aduc în lume.

La pictura abstractă poate părea mai simplu. În pictura mea fiecare privitor își vede propria poveste. Am trăit frumoasa experiență ca două persoane diferite să facă două povești fantastice privind același tablou. Este fascinant să descoperi ce văd oamenii în picturile abstracte!

Cât e pasiune și cât e business în arta pe care o creezi?

Deocamdată este mai multă pasiune. Sunt în lucru cu mine în a-mi împărți timpul între a fi artist și a fi antreprenor. Nu îmi este ușor.

Dacă te-ai întâlni cu tine la vârsta de 18 ani, ce sfaturi ți-ai da?

M-aș încuraja să cred mai mult în vocea inimii, să am mai mult curaj și să nu-mi fie frică să dezamăgesc. Târziu am învățat că dacă îmi doresc libertate, e necesar să îmi dau voie să dezamăgesc.

Te-ai gândit să-ți deschizi un atelier de creație pentru doritorii care vor să încerce sau chiar să învețe să creeze mandale?

Da! M-am gândit  și am în plan câteva ateliere foarte frumoase de creație. Aștept să ne liniștim cu restricțiile, ca oamenii să se relaxeze, să iasă din modul  “supraviețuire” și să reînceapă să se preocupe de partea asta frumoasă a vieții.

La final, un mesaj la care să mediteze cititorii?

Edgar Degas a spus că “Arta nu este ceea ce vezi, ci ceea ce îi faci pe alții să vadă”

Viața în sine este expresia artistică a sufletului nostru. Ce oferim lumii? Ce trezește în oameni ceea ce facem noi?

VIDEO

FOTO

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău