Un ploieștean a fost aproape de executare silită pentru o amendă din 2003. ”Au trecut 18 ani de atunci, cum e posibil așa ceva? De ce nu s-a prescris?!” – Explicația fiscului local

0

Un ploieștean de 40 de ani s-a trezit zilele acestea că are de plătit o amendă încasată în 2003, când avea 22 de ani. Deși a plătit amenda zilele trecute, pentru a nu i se pune poprire pe salariu sau, mai rău, să nu fie executat silit, cititorul se întreabă de ce nu s-a prescris până acum? Reprezentanții Serviciului Public de Finanțe Locale Ploiești au explicat pentru observatorulph.ro cum s-a ajuns în această situație și ce prevede legislația.

Un cititor ne-a sesizat o situație mai puțin obișnuită cu care s-a confruntat recent.

”Am fost înștiințat de SPFL că am de plătit o amendă din 2003 în valoare de 110 lei. Evident că nu-mi aduc aminte de ea pentru că au trecut 18 ani. Nu poate fi vorba de o amendă de circulație pentru că atunci aveam 22 de ani și nu dețineam permis sau mașină.

Am încercat să aflu detalii, dar funcționarul mi-a spus că în baza de date figurează doar procesul verbal în baza căruia s-a aplicat sancțiunea, nu și motivul. Am plătit-o pentru a nu risca să ajung în situația de executare silită” ne-a transmis cititorul nostru, împreună cu documentul emis de SPFL.

Potrivit Codului de procedură fiscală, termenul de prescriere a unei amenzi este de 5 ani, însă există situații în care acest lucru nu se întâmplă, ca în cazul de față.

Contactat de observatorulph.ro, directorul SPFL Ploiești, Simona Dolniceanu, ne-a oferit următoarea explicație:

”În caz de neplată, noi facem somații. După somații, daca nu se găsesc conturi, se trece în stare de insolvabilitate. Toate acestea prelungesc termenul de prescripție cu câte 5 ani. Dacă în 2003 a primit amenda, în 2008 a primit somația, iar în 2013 a devenit insolvabil. Daca în 2018 am identificat un cont și am pus poprire (chiar dacă era gol contul), s-a întrerupt termenul de prescripție și termenul a fost prelungit până în 2023. Îl așteptăm la sediu să-i explicăm procedura pentru că legea a fost respectată”.

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău