Cine este firma din Prahova acuzată că a importat deșeuri inutilizabile declarate ca fiind reciclabile. Reacția companiei: ”Le vom returna expeditorului”

1

Săptămâna trecută, Poliția de Frontieră a acuzat o firmă din Prahova că a efectuat activități de import ilegal de deșeuri în România. ”Mărfurile erau declarate în fals la autoritatea vamală ca fiind resturi din material plastic, respectiv produse de uz casnic, uzate, însă în realitate erau deşeuri inutilizabile” au transmis atunci autoritățile. Observatorulph.ro a aflat cine este firma din Prahova acuzată și publică punctul de vedere al companiei.

Comunicatul Poliției de Frontieră

În urma unor activități informative desfășurate de către polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, au fost identificate două societăţi comerciale, una de pe raza judeţului Prahova, iar alta din municipiului București, care efectuau activități de import ilegal de deșeuri în România. Mărfurile erau declarate în fals la autoritatea vamală ca fiind resturi din material plastic, respectiv produse de uz casnic, uzate, însă în realitate erau deşeuri inutilizabile.

În data de 07.04.2021, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, polițiștii de frontieră în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Constanţa și ai Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud au efectuat controlul fizic la cinci containere descărcate de pe o navă, pavilion Liberia, aflată în Portul Constanța Sud Agigea. Containerele fuseseră încărcate în Germania, iar mărfurile proveneau de la o societate din Belgia.

Astfel, s-a constatat că, deși în documentele prezentate la autoritatea vamală containerele conţineau produse din material plastic inutilizabile, în interior au fost constatate deşeuri lemnoase, metalice, precum şi deşeuri periculoase (acumulatori şi componente metalice, scule electrice). Totodată a fost luată măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României de către comisarii Gărzii de Mediu Constanţa.

În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta învestit în cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor folosirea de acte nereale și importul ilegal de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu, iar bunurile vor fi returnate la expeditor.

Cine este firma prahoveană aflată în vizorul autorităților

Observatorulph.ro a aflat că firma din Prahova vizată de ancheta autorităților este Otodix SRL, deținută, în calitate de administrator și asociat unic de către Paduraru Sorin George. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Otodix are ca obiect de activitate ”Recuperarea materialelor reciclabile sortate”, iar sediul social se află în localitatea Zalhanaua. În anul 2019, compania a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 6 milioane de lei având 19 angajați.

Reacția companiei Otodix transmisă la solicitarea observatorulph.ro:

Autoritatile Competente in speta Politia de Frontiera si Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Constanta au efectuat doua inspectii, respectiv in data de 24.03.2021 si 07.04.2021 cu referire la compania noastra in Portul Agigea. In cadrul celor doua inspectii au fost controlate un numar de 10 containere ( cate 5 in fiecare data ). Compania noastra nu a fost vizata decat pentru aceste 10 containere.

Deseurile din cele 10 containere urmau sa fie sortate/reciclate de catre compania noastra. Deseurile din cele 10 containere nu aveau destinatia de a fi eliminate.
Deseurile din cele 10 containere au ca expeditor o companie de colectare/procesare echipamente electrice si electronice din Germania.

Deseurile provin din Uniunea Europeana. Nu suntem in masura sa comentam declaratiile autoritatilor competente.In conformitate cu reglementarile legale in vigoare ( inclusiv legislatie comuna la nivelul Uniunii Europene) deseurile vor fi returnate catre Expeditor.

Deja compania noastra a inceput demersurile in acest sens.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

1 COMENTARIU

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău