Monica Marin, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național I.L. Caragiale din Ploiești: ”Lectura e cel mai frumos viciu” – VIDEO

0

Monica Marin este profesor de limba și literatura română la Colegiul Național “Ion Luca Caragiale” din Ploiești. În mediul online își provoacă prietenii să citească cu fiind fondatoarea proiectul “O carte pe săptămână”. Afirmă faptul că tinerii sunt inteligenți, creativi și dornici să descopere, la orice pas, oportunități pentru dezvoltare. Își dorește o carieră în televiziune. Mesajul VIDEO pentru cititorii observatorulph.ro, la finalul interviului.

 Spune-mi cine ești, dar mai ales cum te cunoaște lumea? 

Sunt Monica Marin, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național “Ion Luca Caragiale”, Ploiești, inițiatoarea proiectului “Magie in vorbire”, pasionată de tot ceea ce înseamnă dezvoltare personală și comunicare.

Cum arătau începuturile tale din postura de profesor?

Încă din liceu mi-am dorit să ajung profesor, fiind inspirată de firea blândă a Gabrielei Teodorescu, profesoara mea de limba și literatura română din liceu. Am preluat bucuria de a fi printre elevi și am presărat-o încă de la începutul carierei mele în toate activitățile. Emoții, bucurie, entuziasm și responsabilitatea de a avea în palme sufletul unui copil sunt detaliile ce caracterizează cel mai bine începuturile mele ca profesor.

Cum arată tinerii din ziua de azi din perspectiva profesorală?  

Tinerii din ziua de astăzi sunt diferiți față de generațiile noastre, dar sunt adaptați vremurilor în care trăiesc. Sunt mult mai inteligenți, creativi, dornici să descopere la orice pas oportunități pentru dezvoltare, au curaj și privesc lucrurile din mai multe perspective. Ca profesor, atunci când îi ai cu tine în aceeași barcă, ies activități minunate de care își aduc aminte peste timp și care îi dezvoltă.

Ai o sumedenie de proiecte pe care le dezvolți în mediul online. Enumeră 3 cele mai importante dintre acestea.

Prin tot ceea ce fac îmi doresc să aduc un strop de bucurie în lumea aceasta greu încercată. Anul trecut, la începutul pandemiei, am avut proiectul “Magia poveștilor”, citeam în fiecare seară câte o poveste cu tâlc, menită să aducă un licăr de speranță. Din aceeași dorință, am avut timp de doi ani provocarea de a posta, în fiecare dintre cele 365 de zile ale anului, câte o poză cu mine zâmbind și un citat motivațional. Am fost surprinsă atunci când am aflat cât de mulți oameni își începeau ziua mai frumos pentru că vedeau acel zâmbet dimineața. Anul acesta, am dat naștere unui alt proiect, menit să aducă lumină în suflet și în minte – “O carte pe săptămână”.

Cum a luat naștere proiectul “O carte pe săptămână”? 

Eu iubesc să citesc, iubesc să descopăr lucruri noi, dar mai ales să călătoresc prin cele mai ascunse colțuri ale sufletului meu. Lectura m-a ajutat să cresc, m-a ajutat să mă dezvolt și să pun bazele unor relații sănătoase. Am observat tendința oamenilor de a se îndepărta de la tot ceea ce înseamnă lectură și mi-am dorit să scot la iveală cărți care mi-au schimbat efectiv viața, care pot îmbogăți spiritual și care pot determina acea schimbare așteptată, dar pentru care nu s-a făcut nicio acțiune. Prin acest proiect mi-am dorit să readuc în lumina importanța cărților.

Ce sfat ți-ai da dacă te-ai întâlni cu tine la vârsta de 18 ani?

De-a lungul experiențelor trecute, am învățat că totul stă în puterea noastră. I-aș spune: “Nu fi un om obișnuit, pentru că ai puterea să fii un om extraordinar!”

Ce anume nu ai reușit să faci până în prezent, deși ți-ai dorit din suflet? 

Este un aspect pe care nu l-am dezvăluit nimănui până acum, dar îmi doresc foarte mult să lucrez în televiziune. Este o lume care mă fascinează!

Care sunt acei oameni care te inspiră și de la care îți iei energie pozitivă pentru a face față provocărilor de zi cu zi?

De la fiecare om din jurul meu învăț câte ceva în fiecare zi, mai ales de la elevii mei, care mă surprind mereu. Când îmi mulțumesc pentru energia bună pe care le-o aduc și pentru zâmbet, nu am cum sa nu mă incarc pozitiv și să continui să răspândesc lumină.  Zilele mele încep cu cel puțin 30 minute de lectură, la 6:00 – 6:30. Este modalitate prin care îmi încarc rezervorul energiei pozitive și fac față mai ușor provocărilor din fiecare zi. Seara o închei cu un exercițiu de recunoștință și îmi dau seama cât de multe lucruri apreciez la viața mea.

Un sfat pentru cei care își doresc să ajungă la performanța de a citi o carte pe săptămână? 

Lectura e cel mai frumos viciu. Atunci când descoperi starea de bine pe care o ai când citești, când descoperi cât de ușor îți găsești cuvintele într-o conversație și ce energie pozitivă îți insuflă, nu te mai poți opri. În loc să privești la televizor și să fii cu mintea departe, deschide o carte și vei fi conectat cu tine și cu ceea ce contează cu adevărat. La început, sfatul meu este să fie alese cărți mai scurte, pentru a nu părea o corvoadă, treptat se pot alege cărți mai ample. De asemenea, ar fi de preferat și un program pentru lectură, astfel încât să te asiguri de faptul că vei citi și nu vei amâna acest moment. Alege cărți din domeniul care te pasionează la început și împărtășește impresii din cartea pe care ai citit-o în acea săptămână. Te va motiva, îți va da o stare de bine și acest tip de angajament subtil te va determina să citești în continuare!

VIDEO

FOTO

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău