Ploieșteanca Miruna Ioana Constantin, co-fondatoarea platformei “Vreau să studiez în America”: “Dacă visați să lucrați la NASA sau pe Wall-Street se poate, dar nu în sistemul românesc” 

0

Miruna Ioana Constantin are 21 de ani, s-a născut în Ploiești, a terminat studiile liceale la Colegiul Național “Mihai Viteazul” din Ploiești cu media 10 la bacalaureat, iar acum este studentă la Bentley University, Waltham, MA, SUA. În timpul liber, alături de două prietene, a fondat platforma “Vreau să studiez în America” pentru a îi ajuta pe elevii din România să cunoască toți pașii care sunt de urmat în procesul de înscriere la facultățile din America. Mesajul transmis, în exclusivitate pentru cititorii observatorulph.ro la finalul textului.

Bună, Miruna. Descrie-te în câteva cuvinte și spune lucruri relevante pe care dorești ca cititoriii să le afle despre tine.

Sunt o tânără caracterizată de ambiție și perseverență, am 21 de ani și sunt studentă la Bentley University, Waltham, MA, SUA. La facultate urmez o licență în Finanțe cu specializare în finanțe corporatiste și o sub specializare în antreprenoriat și fac parte din divizia a doua în echipa de tenis a facultății. De asemenea, în momentul de față activez ca instructor de limba engleza în cadrul unei școli Cambridge din București și lucrez la un proiect de cercetare în turism în cadrul universității. Însă nu am uitat de România și chiar în curând urmează să dăm startul unui program inovativ alături de echipa Antrenori de Viitor. În momentul de față sunt una dintre cele trei co-fondatoare, alături de Julia Boca și Michelle Goanță ale primei platforme non-profit din România care oferă informații, consultanță și ghidare în procesul de aplicare la facultățile din SUA. Platforma noastră se numește “Vreau Să Studiez În America” (vssia.org).

Cum te-ai decis să studiezi în America? Ce te-a determinat să faci acest pas uriaș? Ce nu era bine în România?

În ceea ce privește dorința mea de a pleca în America, povestea este lungă, iar drumul către acolo este anevoios și plin de momente în care am vrut să renunț. Totul a început de când am luat contact cu seriale și filme care aveau acțiunea la colegiile din SUA și mi-am spus că aceea este experiența pe care vreau să o trăiesc, însă a prin culoare de-abia în momentul când am aflat că la facultățile americane nu este nevoie să-ți alegi licența sau specializarea până în anul doi de studii. Acesta a fost chiar motivul principal pentru care am ales să plec – ca mulți alții de vârsta mea, nu știam ce vreau să fac și aveam nevoie de mai mult timp în care să experimentez și să explorez diverse domenii.

Ai fost un elev de nota 10, cu 10 pe linie la bacalaureat. Cum ai reușit această performanță și ce a însemnat pentru tine această reușită?

Odată ce m-am setat, am știut că procesul este unul îndelungat mai ales pentru ca aveam nevoie de o bursă destul de mare să-mi acopăr studiile. Dacă vă întrebați în ce anume constă procesul de aplicație, ei bine surpriza plăcută este că nu ai nevoie să dai bacalaureatul românesc, încât nu îți trebuie media.  Și totuși am reușit performanța de a lua nota 10 la bacalaureat la toate probele, deși profesorii îmi spuneau că în ritmul în care mă prezint la școală, asta nu se va întâmpla niciodată. Ceea ce nu au înțeles mulți dintre aceștia este că nu eram un elev dezinteresat, ci unul mai puțin interesat de activitatea academică care se desfășura în sistemul românesc. Unii dintre ei m-au încurajat, însă alții îmi confiscau cărțile de SAT (bacul american) pe care le citeam în timpul orelor de curs, încât “avem lucruri mai importante de făcut”.  Sfatul meu pentru cei ce se simt diferiți este să nu se piardă în mulțime – fiecare turmă are nevoie de un pastor.

Care sunt pașii pe care îi are de urmat un elev pentru a studia în America?

Revenind pe meleagurile străine, aplicația este mult mai complexă decât un simplu examen: este nevoie să dai SAT-ul și un examen de limbă. În plus este nevoie să scrii o scrisoare de intenție și să “culegi” de la profesori câteva scrisori de recomandare. Puse la puncte toate acestea, sunt necesare acte care determină situația financiară a părinților pentru a stabili dacă este sau nu nevoie de bursă socială. Mai multe detalii despre elementele necesare aplicației, puteți găsi pe vssia.org care este prima platformă digitală non-profit din România care oferă informații, ghidare și consultanță în procesul de aplicație.

Cine a venit cu ideea platformei “Vreau să studiez în America”?

Această platformă a fost fondată de trei tinere românce printre care și eu, din nevoia de a da înapoi comunității și de a oferi șansa și altora de a aplica fără costurile suplimentare ale unei firme de consultanță. Modul prin care noi ne desfășurăm activitatea este printr-o strategie de mentorat încât noi nu vrem doar să te ajutăm să ajungi în America ci și să te acomodezi și să faci parte dintr-o comunitate de români asemenea ție.

Cum anume ar trebui să vadă părinții oportunitatea tinerilor de a studia în America?

Pentru părinții care își doresc o experiență a “visului american” pentru copii lor le sugerez să nu se îngrijoreze de costuri, încât o mare parte din comunitatea noastră de români a reușit să securizeze burse integrale care le acoperă nu numai studiile, cat și costurile de acomodare, iar în ceea ce constă întreaga aplicație, suma care necesită a fi plătită este de aproximativ $500. Deci da, dacă începeți din timp (clasa a IX-a, clasa a X-a) și vă încurajați copilul să își găsească o pasiune, acesta poate ajunge la facultate în SUA cu doar $500.

Un mesaj pentru tine și pentru toți tinerii care își doresc să munte munții din loc?

Iar pentru voi cei care vreți să ajungeți acolo, nu neglijați școala încât media din liceu cântărește foarte mult în aplicație, însă încercați să vă implicați cât mai mult extrașcolar și cât mai puțin în olimpiade și concursuri școlare, încât pentru mine personal nicio diplomă de acest fel nu m-a ajutat să intru la facultate.

Și dacă vă întrebați cum și de ce am luat totuși 10 la bac? Ei bine, nu a fost vorba despre cât să înveți, ci despre ce și cum să înveți, iar motivația a fost una materială și anume cei 4000 RON pe care i-am primit din partea ministerului și a inspectoratului județean. Măcar atât să-mi rămână după 12 ani într-un sistem slab pregătit pentru copii “altfel”.

Dacă visați să aveți o școală a voastră, dacă visați să lucrați la NASA sau pe Wall-Street, se poate, dar nu în sistemul românesc.

VIDEO

Galerie FOTO

 

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău