Un arhitect ajuns pe culmile… disperării. Din 2016 se alege cu amenzi și dosare penale, pentru că un fost coleg îi folosește identitatea

Unele dintre contravențiile pentru care trebuie să plătească au fost înregistrate în Prahova, tot aici ajungând să se judece atât penal, cât și civil. Povestea omului este halucinantă, iar disperarea pe care o trăiește de 5 ani l-a determinat să o facă publică.

Pentru Florin Buzatu povestea a început în urmă cu 5 ani. Primise o amendă contravențională pentru depășirea vitezei legale, pe care a depistat-o când încerca să își achite taxele și impozitele locale. A încercat să afle de unde provine, fiind surprins să descopere că circulase prin Giurgiu, unde de fapt nu fusese.

Cine să îi folosească identitatea? Și-a amintit că, arhitect fiind, primise o invitație de natură profesională, pentru a participa alături de alți colegi la o întâlnire. I se ceruse atunci actul de identitate, a cărui copie avea să fie folosită în următorii 5 ani. Nu mai puțin de 8 amenzi contravenționale a colectat, fără să știe că a circulat prin zonele unde se consemnase în procesele verbale. Cum folosirea identității altei persoane este o faptă penală, omul a început să își caute dreptatea, depunând plângeri la poliție și sesizând procurorii care se puteau ocupa de aceste spețe.

Amintindu-și cine i-a solicitat actul de identitate, a reușit să își îndrepte atenția către un fost coleg, care fusese arhitect șef într-unalt județ. Se pare că cel vizat rămăsese fără postul ”călduț”, căutând alte surse de venit, din 2016.

Arhitectul Florin Buzatu ne-a povestit: ”Am reușit să dau de el prin intermediul soției sale, căreia i-am relatat cele întâmplate. Ne-am și văzut la poliție, inițial el recunoscând că a condus într-una dintre spețe, apoi retractând totul. Mi-a spus că nu a avut încotro și s-a folosit de identitatea mea, necrezând că un vechi camarad ar putea să-i facă probleme. Mi s-a părut ireală argumentația și cred că omul are probleme serioase la cap. 

Doar că, situația mea se agrava. În niciuna dintre ipostazele în care fusesem prins de radar sau circulând fără rovinietă, nu eram la volanul mașinii mele, un Vw Passat. Ba eram cu o dubiță, ba cu alte autovehicule, mașini pe care în realitate nu doar că nu le condusesem, dar nici nu le văzusem măcar. Apare într-o poză la radar, de acolo observând că și-a lăsat o mustață ca a mea. Încă nu-mi vine să cred unde s-a ajuns, deși trăiesc acest coșmar de 5 ani!

Ce nu pot să înțeleg, cum de poliția nu verifică persoana care de fiecare dată spune că nu are actele la ea, oferind datele de identificare ale altei persoane. Nu ar trebui condusă la secție, să fie identificată conform procedurilor? Dacă măcar într-una dintre situații s-ar fi întâmplat asta, nu se mai ajungea aici. Știu că unele amenzi se primeau prin poștă, însă la unele dintre contravenții a fost de față la încheierea proceselor verbale și a semnat în fals. 

Am cerut și expertize grafologice, însă pare că vorbesc cu pereții. Totuși, în 7 din cele 8 cazuri mi-am demonstrat nevinovăția, doar într-una din Prahova nu. Atenție, cercetarea durează din 2017! Imaginați-vă că, teoretic, am condus cu permisul suspendat, pentru fapte pe care nu le-am comis. M-am trezit și că ”am furat” 28 de lei. Cred că, în curând, o să am și eu probleme cu capul. În fiecare zi mă aștept să mai aflu pe unde am mai fost și ce prostii aș mai fi făcut, pentru că nu dă semne că se potolește.”

Povestea poate fi redată într-un roman, cu toate detaliile proceselor, ale drumurilor făcute pe la trei Inspectorate de Poliție, pe la procurori. Cuantumul total al amenzilor nu depășește 3000 de lei, însă problema reală și deosebit de gravă este cea a celui care comite uzul de fals de identitate.

Arhitectul Florin Buzatu ne-a trimis și documentele care susțin relatarea, procese verbale, întâmpinări la instanțe, contestații, comunicări ale sentințelor unora dintre procese. Din motive care țin de stadiul unor cercetări și de drepturile persoanei vizate, momentan nu poate fi dezvăluită identitatea, însă vom reveni cu noi date despre această situație în care poate ajunge orice om de bună credință, căruia îi trebuie apoi ani buni din viață să o clarifice.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău