Reacția Gărzii de Mediu la poluarea din Bucov produsă de arderea deșeurilor auto: ”Nu e de competența noastră, dar monitorizăm zona”

După de observatorulph.ro a publicat mai multe articole privind poluarea masive în Bucov, rezultată în urma arderii deșeurilor auto (video la finalul textului), redacția noastră a solicitat și o reacție a Gărzii de Mediu. Răspunsul instituției a fost incredibil: știm, am verificat, se confirmă, dar este de competența primăriei și poliției!

Luna trecută, observatorulph.ro a publicat articolul O afacere mizerabilă și penală otrăvește aerul, solul și apa din Bucov, sub ochii autorităților. Imaginile dezastrului.

După apariția imaginilor, primarul comunei Bucov s-a eschivat, susținând că în perioada stării de urgență și de alertă nu mai are la dispoziție Poliția Locală, care a trecut în subordinea IJP Prahova, pentru a aplica amenzi.

Reacția IJP Prahova a fost ”totală”: polițiștii au aplicat unui poluator o amendă de 500 de lei (detalii AICI)

După mai bine de o lună de la solicitarea observatorulph.ro a răspuns și Garda de Mediu. Astfel am aflat că nu este de competența comisarilor de mediu să-i sancționeze pe cetățenii care ard deșeuri.

Adresa transmisă de Garda de Mediu Prahova:

Urmare a solicitării dvs. numărul DCTIT/15822/07.10.2020, va comunicăm răspunsul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Prahova:

–    ca urmare a petițiilor unor locuitori din comuna Bucov privind arderea de deșeuri  provenite din dezmembrări auto efectuate de către persoane fizice în gospodariile proprii,

–   în cursul anului 2020 GNM CJ – PH a efectuat mai multe verificări și inspecții în teren, ocazie cu care nu a fost surprins direct fenomenul de ardere de deșeuri;

–          aspectele sesizate au condus la inspectarea operatorilor economici de profil – parcuri de dezmembrări auto dar mai ales de observare a fenomenului semnalat desfășurat de către persoane fizice (autovehicule parțial dezmembrate în incinta gospodăriilor proprii, vehicule aflate pe diferite platforme auto în mișcare) ;

–          GNM CJ Prahova, a readus la cunoștință Administrației Publice Locale Bucov că aspectele semnalate sunt de competența acesteia ;

–          în acest sens, din informările transmise de către Autoritatea Publică Locală către GNM CJ Prahova, reiese că s-au efectuat frecvente deplasări în zonă, de către reprezentanții Primariei Bucov, comunicându-se cetațenilor interzicerea arderii a oricaror tipuri de deseuri în gospodăriile proprii. De asemenea Autoritatea Publică Locală  a solicitat Secției de Poliție Rurală nr.3 Blejoi-Post Poliție Bucov, Județul Prahova, sprijin în verificarea și sancționarea conform legii, .

–          de asemenea, arătăm faptul că în anul 2019, în urma unui control comun efectuat împreună cu reprezentanți ai IPJ Prahova, reprezentanți ai APM Prahova, ai ITM Prahova și comisari ai GNM CJ Prahova, la punctul de lucru al unui operator economic din Comuna Bucov, ocazie cu care au fost constatate mai multe nereguli și în cauză  a fost întocmit un dosar penal în cercetare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de” poluarea prin evacuare  în atmosferă sau pe sol a unor deșeuri ori substanțe periculoase, faptă prevazută la art. 98, alin 2, din OUG nr 195./2005 privind protecția mediului;

–          în sinteza celor arătate, apreciem că fenomenul de poluare provenit din arderea deșeurilor din dezmembrări auto este generat de către persoane fizice.

–          GNM CJ PH urmează să monitorizeze zona, mărind dupa caz aria de inspecție.

 

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596