- Publicitate -

Totul despre pensia anticipată cu doi ani din cauza poluării din Ploiești și comunele limitrofe

Data:

Observatorulph.ro a solicitat la Casa de Pensii Prahova detalii despre legea prin care ploieștenii și locuitorii comunelor limitrofe (Bucov, Valea Călugărească, Blejoi, Berceni, Strejnic, Bărcăneşti, Pucheni şi Brazi) pot beneficia de o reducere cu doi ani a vârstei de pensionare, fără penalizare, din cauza poluării.

- Publicitate -

Întrebare: Cei doi ani se cumulează cu alte reduceri ale vârstei de pensionare, precum cele de grupă pentru condiții grele de muncă?

Casa de Pensii Prahova: Conform legislatiei in vigoare in prezent, cei doi ani  la care faceti referire nu se cumuleaza cu nicio altă reducere reglementată de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (cu modificarile ulterioare) sau de alte acte normative.

Ce acte sunt necesare pentru a beneficia de noua lege?

- Publicitate -

In afara de actele precizate in cererea tip de pensii, este necesara o adeverinta, in original, eliberata de serviciul de evidenta al populatiei de care apartine titularul cu domiciliul, care sa ateste ca acesta a locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluare remanenta.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru ca un angajat să beneficieze de această facilitate?

Pentru ca este o pensie anticipat partiala, fara penalizare, ceruta cu cel mult 2 ani inaintea indeplinirii varstei standard de pensionare, solicitantii trebuie sa aiba stagiul complet de cotizare (fara perioadele assimilate – armata, invaliditate, facultate etc.). De asemenea, si in cazul acestui tip de pensie ramane in vigoare interdicatia adresata pensionarului de a lucra in aceasta perioada.

- Publicitate -

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

4 COMENTARII

  1. In care lege, art, aliniat in vigoare scrie ca „nu se cumuleaza cu nicio altă reducere reglementată de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (cu modificarile ulterioare) sau de alte acte normative” ? Nu este posibil ca un cetatean care locuieste de >30 de ani in Ploiesti si care a lucrat in conditii de grupa I de munca intr-o intreprindere din care cauza a primit reducere la varsta standard de pensionare pentru grupa de munca sa nu primeasca si reducerea de 2 ani din prezenta modificare a legii pe motiv ca nu se cumuleaza cele doua drepturi de reducere a varstei de pensionare. Nu este posibil asa ceva, cum adica un padurar care a exercitat serviciul la Cheia in Muntii Ciucas dar care are domiciliul in Ploiesti de >30 de ani sa primeasca reducerea de doi ani iar un cetatean al Ploiestiului care a desfasurat serviciul conform orelor de lucru intr-un mediu dovedit ca nociv sanatatii sa nu primeasca aceasta reducere. Sunt drepturi meritate, dovedite pentru fiecare individ in parte, obtinute din cauze total diferite si ele trebuie cumulate asa cum este prevazut in legea 263 la art.60, alin 2. Daca drepturile nu se cumuleaza inseamna ca cetatenii ploiesteni care au lucrat in mediu nociv sanatatii si au obtinut reducere la varsta de pensionare prin grupa de munca conform legii 263 art. 55 lit b sunt considerati implicit ca vinovati de poluarea orasului si maine, poimaine vor fi obligati sa plateasca cel mai probabil si daune celorlalti concitadini. Nu se poate asa ceva, dupa ce ei au fost la serviciu la mina, la rafinarie sau la combinat, restul timpului si acestia l-au petrecut in Ploiesti si au respirat acelasi aer poluat din ca si ceilalti concitadini care o parte dintre ei sunt padurari, agricultori sau care lucreaza in Breaza, Cornu, Busteni, Sinaia, etc. dar locuiesc in acelasi oras, PLOIESTI. Cum adica, cei care au primit reducere prin grupa de munca au devenit imuni la poluarea orasului sau se merge pe idea ce mai conteaza pentru ei inca o puluare la locul de odihna?! Este de neacceptat o asemenea discriminare si este rusinos sa traim aceste nedreptati.

  2. La articolul 65, alineatul (6), legea 263/2010, aparuta in Monitorul Oficial al României nr 852 din 20-XII-2010 republicata spune ca: „Prevederile Alin. (5) se aplica pana la data de 31 decembrie 2030”, articolul (5) fiind cel actualizat prin includerea Ploiestiului si zonele limitrofe in grupa de risc.
    Ce se intampla cu cei care ies la pensie dupa 1 ianuarie 2031? Nu mai beneficiaza de reducere sau ei nu au locuit pana atunci intr-o zona poluata?

  3. De ce e nevoie de stadiul complet de cotizare?Trebuie să ieși în anul 2026 , nu e corect să ieși în 2024? Se aplica cei doi ani reducere pentru poluare.Chiar și la cotizația minima de 15 ani.Iar legea era valabilă până în 2030.Pentru munca depusa ai alte deduceri.Pai atunci cine mai beneficiază.Oricum și cei cu 15 și cei cu 30 de ani de muncă ,locuim în același oraș.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Accident în Comarnic. Este al doilea eveniment rutier produs pe DN1, joi seara

Cel de al doilea accident s-a în Comarnic, primul...

Oradea a avut, doar în 2023, investiții din fonduri europene de 918 milioane lei. Ploieștiul…?

Numai în anul 2023 Municipiul Oradea a finalizat investiții...

Accident pe DN1, în zona Azuga. Șoferii autoturismelor implicate sunt asistați medical

Evenimentul rutier s-a produs joi, după ora 17, la...
- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Întreruperi de energie electrică în Prahova în perioada 22-26 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Campioană a Ploieștiului, umilită de șeful CSM, consilier personal al primarului Volosevici

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Mihai Nicolae au...

Arhitectul Răzvan Enescu: ”Andrei Volosevici ne-a mințit în 2020”

Arhitectul Răzvan Enescu, a acordat un interviu lui Bogdan...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

- Publicitate -