”Până ajunge la noi covid-ul, murim cu zile!” Sătenii din Matița merg 7 km până la cel mai apropiat medic de familie

0

Sătenii din mai multe localități din Prahova, multe aflate la distanțe considerabile față de cel mai apropiat spital, au rămas fără servicii medicale.

Printre cei care nu mai au medic de familie de mai mulți ani se numără și locuitorii satului Matița, comuna Păcureți.

”Cel mai apropiat medic de familie este la 7 km de noi, la Bălțești. Cei care nu au mijloc de transport trebuie să meargă pe jos sau apelează la vecini cu căruțe. Vorbim de oameni bătrâni, care au nevoie de rețete și consultații” este mesajul disperat al unui cititor din Matița.

Localnicii susțin că în toată comuna Păcureți este un sigur medic de familie, care are program doar două zile pe săptămână, câteva ore.

Sătenii din Matița acuză și primăria pentru această situație. ”Un medic de familie dintr-o comună învecinată ar fi vrut să vină aici, dar pentru că primăria nu a modernizat dispensarul, care nu are grup sanitar și nici măcar apă curentă, a renunțat”, susține un alt sătean.

Contactat de observatorulph.ro primarul comunei, Grigore Andreescu, a declarat: ”Noi avem fonduri alocate pentru modernizarea dispensarului, dar, din păcate, nu avem act de proprietate pe teren, ci doar pentru clădire. Încercăm să găsim o soluție cu niște proiectanți pentru a moderniza dispensarul ca să aducem în zonă și un medic de familie”.

Potrivit unui raport al Federației Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, întocmit pe baza informațiilor obținute de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, șapte localități din Prahova nu au nici măcar un medic de familie, iar câteva zeci au medici de familie insuficienți (detalii aici: Harta localităților din Prahova unde nu există medici de familie sau sunt insuficienți)

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău