Secția Interne 1- SJU Ploiești este deocamdată închisă, după ce doar un medic a scăpat neinfectat. 70 de paturi goale își așteaptă pacienții, dar…

2

Pe 6 iulie, Observatorulph anunța începutul problemelor grave din secția Interne 1, după ce chiar șeful secției era confirmat pozitiv la testul Covid.

Era doar începutul, pentru că imediat a venit confirmarea și pentru trei asistente din secția în cauză. Testările au continuat, în final fiind nu mai puțin de 18 pozitivi în rândul personalului.

Inutil să mai spunem că întârzierea închiderii secției, după aflarea primelor rezultate, a dus la răspândirea virusului. Șeful secției se pare că s-a infectat de la pacienți, iar ceea ce a urmat nu este deloc greu de înțeles.

Am stat de vorbă cu câțiva din echipa de la interne, încercând să aflăm ce mecanisme nu funcționează în gestionarea unor astfel de situații. Procedura era simplă și prevenea răspândirea: secția închisă, tot personalul și pacienții testați, apoi izolați sau redistribuiți, în funcție de rezultatele testelor. Secția trebuia imediat dezinfectată, apoi, după cele 14 zile reluată activitatea.

Apare însă o problemă majoră”, ne-a relatat unul dintre cei cu care am stat de vorbă: ”personalul insuficient. 4 medici nu pot asigura toate gărzile de la interne, pentru 70 de paturi. Este inuman să îți vină rândul o dată la 3 zile, pe lângă programul normal de pe secție. Ajungi să nu faci față fizic, timpul să fie insuficient pentru a acorda atenție fiecărui pacient. În acest caz, ”rasoleala” devine cuvântul de ordine, iar noi, cei de pe secție, nu vrem să ne tratăm astfel pacienții. E inuman, nu folosește nimănui, iar oamenii vor ajunge să ne urască tot pe noi, singurii care mai suntem aici pentru a-i ajuta.”

L-am întrebat dacă au discutat cu managerul spitalului. ”Desigur, dar ni s-a spus că asta e situația, că va trebui să ne descurcăm cum putem pentru o perioadă, însă problemele se vor rezolva. Au trecut aproape trei săptămâni, secția e tot închisă, paturile goale, câțiva dintre colegii care au scăpat neinfectați au ajuns pe la alte secții. Este vorba despre asistente, pentru că la medici rămăsese doar unul. 

Ok, să redeschidem, dar cum, când, cu cine? Noi am vrea cât mai repede, mai ales că spre norocul nostru am scăpat cu forme ușoare în urma infectării. Știm că oamenii au nevoie de noi și că situația tinde să devină dramatică.” 

Mai mult sau mai puțin voalat, cadrele medicale vorbesc despre grave probleme de management, despre faptul că pălăria mult prea mare, numită SJU Ploiești, are nevoie de profesioniști în frunte, de oameni care înțeleg sirtuația pentru care ”dramatică” nu este prea mult spus. Este nevoie de decizii rapide și corecte, fiind vorba despre sănătatea oamenilor, pacienți sau cadre medicale.

Vă reamintim că și la secția Chirurgie 1 situația este la fel de gravă, ca la Interne. Detalii AICI. Doar trei secții au rămas necontaminate în SJU Ploiești și este doar o chestiune de timp până când și acolo apar probleme.

Comunicarea oficială este la pământ. Pe noi, Observatorulph, nu ne interesează cifrele seci de la ora 13. Le publicăm doar pentru a vă ține la curent cu o statistică, uneori neclară, unde cifrele nu prea se pupă cu realitatea. Ceea ce ne interesează cu adevărat este ceea ce se face pentru ca aceste cifre să nu fie din ce în ce mai îngrijorătoare.

Am remarcat, chiar în cursul acestei zile, o declarație a ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, care ne certa și ne explica de ce am ajuns ”ciumații Europei”, respectiv pentru că nu respectăm regulile. Serios??? Nu cumva focarele sunt tocmai în spitalele de stat, în centrele de bătrâni? Nu cumva tocmai zonele în care Ministerul Sănătății poate să ”taie în carne vie” reprezintă adevăratele pericole, tocmai pentru că activitatea este gestionată defectuos?

Este josnic să apostrofezi populația, în majoritate conformată la reguli și restricții, când tocmai sub nasul tău, în ograda ta, situația este dramatică.

Vom continua demersurile noastre, invitând întreg personalul medical să își asume și să vorbească public despre ceea ce doar puțini din SJU Ploiești au curajul să vorbească: incompetența. Celor care își vor asuma, le punem la dispoziție spațiul nostru editorial, incluzând și prezența domniilor lor, în direct, în studioul Observatorulph LIVE. Abia acum au șansa reală să devină EROI.

Sub o formă sau alta Covidul va trece, dar după ceea ce se întâmplă acum e clar că nu și cancerul din sistemul de sănătate. Dacă tot am stat blocați trei luni și urmează să suportăm consecințele pentru câțiva ani, măcar să știm că nu a fost în zadar.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

2 COMENTARII

  1. Din momentul în care comentăm ,dumneavoastră jurnaliștii puteți demara anchete .Noi cei care avem curajul să postam ,ne asumăm cele scrise dar nu ne puneți sa riscam slujbele pentru că unii ca noi suntem angajați in sistemul sanitar.Cu regret, constat ca unele postari sunt sterse sau needitate(mai ales cele care critică managementele sanitare defectuoase si afacerile negre din domeniul sanitar)

  2. Ma întreb domnilor jurnaliști cu cine vreți să aveți comunicare? cu Managerul economist ?!? al SJUP care este ocupat cu diferitele învârteli pentru a-și asigura eternitatea funcției ocupate el fiind interimar de 2 ani,indiferent că spitalul este un focar total de Covid’19?cu Directorul Medical (bun chirurg)dar afon funcțional administrativ dar cu bune intenții?cu serviciile Administrativ,Financiar care se ocupa cu ascunderea urmelor ingineriilor administrativ-financiare ale firmelor căpușe patronate de Managerul spitalului?cu serviciul SPIAAM care in afara de lipit afișe și umplerea spitalului cu detergenți dubioși în dozatoare ultrascumpe, nu știu altceva?cu un purtător de cuvânt pe care nimeni nu-l știe?sper din curiozitate ce comentarii vor apărea în urma postării.

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău